Zoek

Glutenvrij op vakantie. Handige tips!

Soms is een vakantie in eigen land al lastig als je coeliakie hebt. Laat staan een reis buiten de bekende paden. Met deze tips ga je in ieder geval niet onvoorbereid op pad. Dat maakt zo’n vakantie meteen een stuk relaxter!

 

Print je dieetpas

De dieetpas van de NCV heeft een korte uitleg over het glutenvrij dieet op handig klein formaat. De NCV heeft zo’n pas in meer dan 30 talen beschikbaar gemaakt. De dieetpas is voor leden gratis te downloaden. Wil je de dieetpas liever op creditcard formaat, dan kun je deze bestellen in de webwinkel van de NCV.

 

Vertaal thuis alvast een paar zinnen

Soms is het al lastig om het glutenvrije dieet en coeliakie uit te leggen wanneer je in Nederland uit eten gaat.  Zorg daarom dat je al voordat je op je bestemming bent een paar handige zinnen hebt vertaald zodat je deze meteen kunt gebruiken als je straks ergens iets wilt gaan eten.

 

Download gewoon een vertaal app

Download bijvoorbeeld Google translate met de taal van het land waar je heengaat.  Zorg dat je de gewenste taal alvast helemaal download als je nog thuis bent zodat je eenmaal op je bestemming aangekomen geen internet meer nodig hebt om iets op te zoeken. We weten immers allemaal dat de hotel wifi niet altijd werkt 😉

 

Doe je research

Er is tegenwoordig al een heleboel op internet te vinden. Zoek (in het Engels) naar de glutenvrije hotspots in het land van bestemming en je komt ongetwijfeld wel een leuk lijstje tegen van een vrolijke glutenvrije blogger die je graag op weg helpt 😉

 

Kies voor een glutenvrij walhalla

Er zijn een aantal landen die het qua glutenvrij eten gewoon onwijs goed doen. In Zweden bijvoorbeeld! Maar ook Italië en Spanje scoren hoog als het om glutenvrije gastvrijheid gaat. Engeland en met name Londen is zeker een aanrader en ook de stad Berlijn en Parijs zijn perfect voor een glutenvrije stedentrip. De échte foodies gaan natuurlijk naar Frankrijk!  Voor de glutenvrije hotspots in Parijs lees je hier gauw verder (klik).

 

Safe Travels

Ga je op reis met het vliegtuig neem dan vooraf even contact op met de vliegmaatschappij. In sommige gevallen mag je gratis meer bagage meenemen vanwege jouw dieet. Daar is vaak wel een medische verklaring voor nodig en die krijg je bij de huisarts. Neem voor tijdens het vliegen ook iets te snacken mee want helaas zijn de meeste vliegtuigmaatschappijen nog niet op de hoogte van alle intoleranties en allergieën. Bij lange vluchten zit vaak wel een glutenvrije maaltijd inbegrepen, maar advies is om vooraf toch nog even contact op te nemen en nadrukkelijk aan te geven dat het 100% glutenvrij moet zijn.

 

Vaccinaties nodig?

Vergeet niet aan te geven dat je geen gluten mag hebben want soms zijn medicijnen niet glutenvrij en dat geldt dus ook voor vaccinaties. De GGD is hier meestal goed van op de hoogte dus in zo’n geval is er altijd een alternatief.

 

Onzeker? Fruit saves the day!

Ben je een echte avonturier en zijn jouw reizen altijd onvoorspelbaar en local. Weet dat je met fruit altijd goed zit. Ik snap dat je een stoere reiziger bent maar niets is zo vervelend als ‘in de middle of nowhere aan de 7 kleuren jeweetwel zijn’ dus ga bij twijfel gewoon voor fruit en geniet verder onbekommerd van je vakantie. In de avond scoor je vast wel ergens wat rijst met iets lekkers maar neem zeker geen onnodige risico’s want dan ben je nog verder van huis.

 

Extra tas/ruimte

Inpakken? Laat dan wat ruimte over want wedden dat jouw vakantieland glutenvrije producten heeft die óf veel goedkoper zijn óf gewoon zo lekker dat je nooit meer zonder wilt. Ik laat standaard wat ruimte over in mijn tas. Op de laatste vakantiedag ga ik even langs een supermarkt en dan koop ik wat leuke glutenvrije dingetjes die ik hier niet kan krijgen.

 

Relax

Just breath! Er kan altijd en overal iets fout gaan. Maar dat betekent niet dat je vakantie niet meer leuk kan zijn. Probeer een glutenfout te nemen voor wat hij is. Pak je rust en eventueel een paracetamol en je zult zien dat je gauw genoeg weer verder kunt met genieten van je welverdiende vakantie. Schiet niet in de stress want dan duurt het herstel alleen maar langer.

 

Fijne glutenvrije vakantie allemaal!

Dit artikel is onderdeel van #wijbloggenglutenvrij Neem ook eens een kijkje bij de andere deelnemers:

glutenvrijinutrecht.nl/blog
metzondergluten.com
roselicious.be
ikbenglutenvrij.nl
gluten-lactosevrijekookkunst.nl
yacinthapex.nl/blog
bakersandfakers.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *