We houden allemaal van een lekkere barbecue maar hoe pak je dat nu aan als het glutenvrij moet zijn? Met deze 5 handige glutenvrije BBQ tips gaat ’t zeker lukken. Steek de BBQ maar vast aan!
1. Geef kruisbesmetting geen kans
Een BBQ betekent meestal een gezellige avond met vrienden en familie. Natuurlijk eten ze niet allemaal glutenvrij. Zorg er daarom voor dat je bent voorbereid.
- Neem bijvoorbeeld je eigen wegwerp BBQ mee of koop een paar aluminium grillbakjes zodat jouw stukje vlees helemaal glutenvrij is.
- Schenk alvast wat sausjes in wat aparte bakjes en steek er een vlaggetje in zodat iedereen kan zien dat dit jouw sausjes zijn.
- Bak je glutenvrije stokbrood al van te voren, zet deze apart of breng ‘m zelf mee als je niet thuis de grill aanzet.
- Vraag of er geen dressing met gluten of croutons in de sla zitten en bied eventueel aan om zelf de salades te verzorgen.
- Zin in een biertje? Er is ook glutenvrij bier en qua drank en cocktails zijn er ook opties zat. Lees hier verder over welke drankjes jij gewoon mag hebben.
- Uitgebreid glutenvrij (en alcoholvrij) bieraanbod vind je hier! Wist jij dat er zoveel keuze was?
2. Welk vlees is glutenvrij?
De keuze is reuze maar het is altijd opletten geblazen. Breng je eigen vlees mee of zorg dat de gastheer/vrouw op de hoogte is van jouw dieetwensen.
- Let op met gemarineerd vlees. Kies liever voor de ongemarineerde variant en maak zelf een marinade.
- Verstegen heeft verschillende glutenvrije kruidenmixen die het ook goed doen op de BBQ
- Worstjes zijn niet altijd zonder gluten let dus goed op!
- Marineren kan je ook zelf doen, bijvoobeeld met zoete glutenvrije sojasaus. Onmisbaar in de keuken van een BBQ-liefhebber!
3. Vega BBQ
Het kan ook gewoon zonder vlees of vis. Ook een vega BBQ kan onwijs lekker zijn en ook meteen een stuk gezonder. Ik ben dol op groente van de BBQ!
- Maiskolven doen het altijd goed
- Maak groentespiezen van paprika, ui en grote champignons. Ziet er ook nog eens super leuk uit!
- Wat dacht je van gepofte aardappels, nomnomnom!
- Er zijn ook een paar glutenvrije vleesvervangers op de markt. Helaas zijn nog steeds veel vleesvervangers met gluten. Juist de structuur van gluten werkt namelijk goed om de ‘vleesstructuur’ na te bootsen. Let dus goed op!
4. Saus saus saus! en brood natuurlijk!
Wat is een BBQ zonder stokbrood en heel veel sausjes? Soms nog best lastig want er kunnen zomaar gluten inzitten.
- Er is glutenvrij stokbrood van Schär en Welsh Bakestone (vers). Maar ook de kaiserbroodjes zijn perfect voor tijdens een BBQ
- Onze favoriete glutenvrije sausjes:
- Heinz tomatenketchup
- Knoflooksaus van Remia
- Mayo van Remia
- Barbecuesaus Top Down AH
- Mosterd Dille dressing van Hela
- Curry van Oliehoorn
- Satesaus van Inproba
- Mayo van Zaanse Mayonaise
- Ketjap van Inproba
- Cocktailsaus van Remia
- Cocktailsaus van AH
- Zoete Chili Saus van AH
- Sweet Dalton Smokey BBQ Honey van Remia
- Biologische Barbecuesaus van Organic Nature
5. Durf te genieten
Durf te genieten van een gezellige BBQ, ook al bestaat er altijd een kans op kruisbesmetting of een foutje. Niemand is perfect en fouten maken is menselijk. Maar nooit meer iets leuks doen met vrienden en familie vanwege je coeliakie, is natuurlijk helemaal niet gezond en hartstikke ongezellig. Probeer positief te blijven en zoek samen naar glutenvrije oplossingen. Yes you can! Geniet van je glutenvrij BBQ, ook voor jou wordt het een feestje.