Glutenvrije klei maak je zo!

Glutenvrije klei kan je makkelijk zelf maken! Kinderen zijn altijd blij met klei en ze kunnen er echt uren mee zoet zijn. Maar hoe maak je eigenlijk glutenvrije klei die niet snel uitdroogt en lekker soepel is?

 

Gluten in klei?

Allereerst, voor wie nu denkt; Klei! Daar zitten toch nooit gluten in. Think again. Bij klei gemaakt van brooddeeg, is dit natuurlijk voor de hand liggend. Maar, ook bij klei uit de winkel kunnen helaas gluten worden gebruikt. Omdat vooral jonge kinderen de handjes weleens in de mond steken, (of volledig klei in hun mond willen stoppen…) kan dat een probleem zijn. De klei van Play-Doh bevat tarwe, dus pas op!

Glutenvrije klei zelf maken kan een oplossing zijn, en dit is echt niet moeilijk! Je hebt alleen wel een goed recept nodig, want zoals al gezegd is het belangrijk dat de klei soepel is en niet zo snel uitdroogt. Dit recept is getest en absoluut goedgekeurd.

Heb je zelf trouwens ook nog een leuke glutenvrije knutseltip? Laat het ons weten in de comments.

 

Ingrediënten voor glutenvrije klei

  • 100 gram maizena
  • 200 gram baking soda
  • 150 ml water op kamertemperatuur
  • 1 eetlepel (olijf)olie
  • 3 kleurstoffen geschikt voor consumptie (optioneel)

Hoe maak je de klei

  1. Zeef de maizena en de baking soda eerst samen boven een pannetje.
  2. Voeg vervolgens heet water toe en blijf goed roeren! Voeg ook een eetlepel olie toe.
  3. Langzaam ontstaat er een samenhangende bal deeg. Als het te hard is, voeg dan nog een klein scheutje water toe.
  4. Optioneel kun je nu ook de kleurstoffen toevoegen. Dit kan door de klei te verdelen in meerdere kleinere balletjes en goed te kneden met een druppel kleurstof of een combinatie van meerdere kleurtjes om een gemengde kleur te maken.
  5. Laat het deeg volledig afkoelen en kneed nog een keer goed door.
  6. Veel speelplezier!!

Bewaren

Om de glutenvrije klei te bewaren, is het belangrijk om het in een luchtdicht bakje te doen. Je kan dit het beste koel en donker dan bewaren. Mocht je het de volgende keer weer pakken en is de klei nu te droog? Voeg dan nog een beetje water toe. Zo kneed je het deeg weer soepel.

Glutenvrije klei kopen

In deze klei van de HEMA zitten geen gluten, eiwit, pinda of lactose. En op bol.com vonden we deze klei die blijft plakken op ramen. Leuk! Wat ons betreft het proberen waard.

Liever gewoon koekjes kleien met je kids? Want die kun je natuurlijk ook nog opeten. Kijk dan eens naar dit lekkere recept >>> klik

Heb je zelf trouwens ook nog een leuke glutenvrije knutseltip? Laat het ons weten in de comments.

(Dit artikel kan affiliate linkjes bevatten)

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *