Zoek

Ik gaf mijn dochter wekenlang gluten.

Vandaag het verhaal van Mariska. Moeder van drie vrolijke dochters waarvan de jongste helaas coeliakie heeft. Mariska kreeg die diagnose al toen Lotte heel klein was en het ging jaren goed tot de klachten opeens terugkwamen en Mariska een vreselijke ontdekking deed.

 

Opluchting

Mariska is een positieve moeder die niet schrok toen ze de diagnose kreeg. Lotte was als baby al een zorgenkindje en dat ze er nu eindelijk achterkwamen dat gluten de boosdoener waren van al die vreselijke klachten gaf eerder een gevoel van opluchting.

 

Ze kocht een kast vol dieet en glutenvrije kookboeken, struinde het web af voor lekkere recepten en ging in gesprek met een gespecialiseerde diëtist. Thuis eet eigenlijk iedereen glutenvrij mee met Lotte. Alleen het brood houden we apart. Maar dat is vooral omdat glutenvrij brood zo duur is. Anders zouden we allemaal 100% meedoen.’ zegt Mariska.

 

Het ging jarenlang goed

Ik kijk altijd heel goed naar de ingrediënten. En het ging eigenlijk jarenlang goed. Tot Lotte weer steeds vaker klachten kreeg. Een zeurende buikpijn, last van verstopping en ze werd zo moe, soms kwam ze thuis uit school en viel ze gewoon in slaap nog voordat we aan het avondeten zaten.

 

Omdat Lotte in de middag op school moet eten krijgt ze net als de andere kinderen een leuke bentobox mee. Daar stop ik altijd wat brood, fruit of groente én een snackje in. Meestal zijn dat een paar chipjes want daar maak je Lotte blijer mee dan met iets zoets. Omdat we vlakbij de Duitse grens wonen koop ik vaak daar mijn boodschappen en de paprikachips van een groot merk zijn dan gewoon glutenvrij. Dat is al jaren zo.

 

Het was mijn schuld

Toen ik diezelfde paprikachips van hetzelfde merk in Nederland kocht heb ik de ingrediënten niet meer gelezen. Ik ging er gewoon vanuit dat ze hier hetzelfde waren. Nu weet ik wel beter. Ik heb me als moeder nog nooit zo schuldig gevoeld en vanaf dat moment lees ik altijd de ingrediënten nog wel tien keer voordat Lotte iets krijgt.

 

Toen ik Lotte vertelde dat het mijn schuld was en ik een fout had gemaakt zei ze ‘ het is niet jouw schuld hoor, die chips zijn gewoon stom’ ik was zo trots op Lotte. We hebben de paprika chips een tijdje achterwege gelaten en Lotte heeft gelukkig nergens meer last van.

 

Glutenvrije taart

Volgende week hebben we een kinderfeestje en ik heb speciaal allemaal lekkere chips besteld bij een glutenvrije webwinkel. We hebben ook een glutenvrije taart besteld. Zo hoeft Lotte niks te missen.

 

Nog meer persoonlijke verhalen lezen? Klik hier!

 

Glutenblunders kunnen gebeuren en we zijn Mariska dankbaar voor het delen van haar verhaal. Maar foutjes maken is menselijk en als ouders is het vrijwel onmogelijk om altijd alles goed te doen. Mariska hoeft zich zeker geen slechte moeder te voelen omdat het een keertje is misgegaan. Lotte boft maar met een moeder die zo haar best doet om van het glutenvrije dieet toch een beetje een feest te maken.

 

De namen in dit verhaal zijn vanwege privacyredenen aangepast.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *