Mijn familie zegt dat ik me aanstel

Vandaag een openhartig verhaal van Kim. Kim is 36, getrouwd met Mark en ze hebben samen twee kinderen. Kim schrijft een mail naar Miss Glutenvrij en die begint met: “Mijn familie zegt dat ik me aanstel” Help!

 

“Glutenvrij is voor mensen die willen afvallen” zegt de schoonmoeder vaak.

Kim en de jongste hebben allebei coeliakie. Dat is vastgesteld door middel van een uitgebreid onderzoek. Waaronder een vervelende biopt. Kim en haar zoontje volgen nu allebei een glutenvrij dieet. Dat moet als ze gezond willen blijven. Helaas vindt de familie van Kim dat ze zich aanstelt. “Glutenvrij is voor mensen die willen afvallen” zegt de schoonmoeder vaak. Of ze zegt “in wit brood zit bijna niks van gluten”. Kim kan er zo ondertussen wel een boek over schrijven.

 

“Hij heeft ook gewoon een koekje gehad” zei ze een keer toen ik de kids kwam ophalen.

Vrienden van Kim vragen vaak waarom ze nog bij haar familie komt als het steeds zo erg is. Helaas werken Kim en Mark allebei en de kids gaan daarom minstens één dag in de week naar opa en oma. Dat vinden ze ook fijn en mijn schoonouders zijn ook heus wel heel erg lief. Maar op de een of ander manier wil vooral mijn schoonmoeder maar niet begrijpen dat het glutenvrije dieet niet voor de lol is. “Hij heeft ook gewoon een koekje gehad” zei ze een keer toen ik de kids kwam ophalen. Toen ik nog maar lastig mijn moederwoede kon verstoppen vond ze het blijkbaar ook nog nodig om te zeggen dat ik me aanstel. Ik zat trillend in de auto op weg naar huis.

 

Wat moet ik doen?

Ik zit er echt mee. Oma’s willen de kinderen natuurlijk verwennen en de jongste is een lastige eter die vaak zelf nog moeite heeft met het glutenvrije dieet. Vooral omdat z’n zus gewoon alles mag hebben voelt het natuurlijk heel oneerlijk. We hebben voor oma alles uitgeprint. De info van de NCV over coeliakie, de uitslagen van de dokter. Maar omdat ze het glutenvrije dieet ook in ‘De Linda’ zag staan, als dieet om mee af te vallen, wil ze mij eigenlijk niet geloven. Wat moet ik doen? We willen een goed contact en de kinderen zijn dol op opa en oma. Maar mijn emmer is vol.

 


 

 

Ons advies

Beste Kim. Wat een lastig verhaal en wat ontzettend vervelend dat oma maar niet wil begrijpen dat het hier juist om de gezondheid van haar kleinkind gaat. Helaas horen we dit soort verhalen wel vaker. Het glutenvrije dieet is de afgelopen jaren ook ontzettend veel in de media geweest en daarin werd vaak het beeld geschept dat glutenvrij een soort van trendy dieet is.

 

Samen naar een arts

Bel daarom vandaag nog naar de huisarts of naar het ziekenhuis voor een afspraak met de MLD-arts en neem oma (of andere eigenwijze familie) een keer mee. We zien vaak dat dit soort mensen het helaas pas écht serieus neemt zodra een dokter het uitlegt en nogmaals benadrukt dat gluten erg slecht zijn in het geval van coeliakie.

 

Glutenvrij verwennen

Zorg er ook voor dat er bij de schoonouders thuis een bak vol glutenvrij lekkers is. Koekjes, snoepjes en alles waar grootouders de kleinkinderen veel te graag mee verwennen. Zo kan oma jouw zoon nog steeds trakteren en komt hij ook niks te kort. Daarnaast ziet oma meteen dat afvallen echt heel weinig met het glutenvrije dieet te maken heeft. Sterker nog … heel veel mensen komen juist aan van een glutenvrij dieet (lees er hier alles over).

 

Een glutenvrij eetmoment

Als de jongste oud genoeg is om ook zelf in de keuken te klunzen is het ook een leuk idee om samen een eigen tosti-ijzer te versieren. Koop voor een tientje een nieuw en schoon tosti-ijzer en versier deze samen met de kinderen zodat iedereen kan zien dat hij glutenvrij moet blijven. Je kunt er logo’s op tekenen of de naam Jayden. Leer dan hoe Jayden z’n eigen tosti’s kan maken met glutenvrij brood. Zorg ook dat er alvast glutenvrij brood in de vriezer bij opa en oma ligt. Nu kan Jayden voortaan z’n eigen glutenvrije tosti’s maken en hoef jij niet bang te zijn voor misverstanden. Het is goed dat Jayden een eigen glutenvrije routine leert en het is niet verkeerd als oma ziet hoe leuk een glutenvrij eetmoment eigenlijk kan zijn.

 

We wensen jou en je gezin veel sterkte, vooral tijdens de feestdagen (wink wink) maar we vertrouwen er ook op dat de familie gauw genoeg bijdraait. Als dat niet gebeurt dan hebben je vrienden misschien toch gelijk.

Wat zijn jullie ervaringen met de familie en het glutenvrije dieet? Ging dat gemakkelijk? Heb je trouwens zelf een vraag voor ons Miss Glutenvrij team? Stuur een mailtje naar redactie@missglutenvrij.nl en wellicht komt jouw vraag (anoniem) ook een keer voorbij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *