Zoeken

Miss Glutenvrij Test: Welke plantaardige melk schuimt het mooist?

De laatste jaren is het aanbod in plantaardige melk enorm gestegen. Er zijn veel nieuwe merken op de markt gekomen, maar ook nieuwe ‘soorten’ melk. Wij testten een klassieker: de sojamelk, maar ook drie onbekende opties… Melk van tijgernoot, melk van cashew en hennepdrank. Hoe smaken ze in je koffie? Hoe is het schuim? Wij probeerden het!

 

Thuis koffie zetten

Eerst even een kleine disclaimer: wij voerden deze test uit in een huiselijke setting. Er is geen gebruik gemaakt van professionele koffiezetapparatuur of een stoompijpje voor de melk. Het vaakst drinken we koffie thuis, dus wij testten hoe wij thuis een lekkere latte macchiato of cappuccino kunnen maken met plantaardige melk. De resultaten van een barista zullen dus absoluut kunnen verschillen van onze resultaten.

 

Wij gebruikten een melkopschuimer van ProfiCook. Deze is makkelijk in gebruik, geeft mooi schuim en is makkelijk te reinigen na gebruik.
De koffie werd gezet in een percolator, nadat we de koffiebonen zelf gemalen hadden.

 

Het filmpje

 

 

Sojadrank Alpro

Sojamelk is wel de bekendste plantaardige melk, denken we. Het is neutraal, licht zoetig van smaak. Sommige mensen reageren slecht op soja of willen dit om andere redenen niet. Als je wel sojaproducten gebruikt, is sojamelk een goede optie voor in je koffie. Het leuke is dat dit geen Baristavariant is. Tegenwoordig staan er namelijk ook pakken plantaardige melk die speciaal gemaakt zijn om mooi schuim te krijgen, maar deze zijn vaak flink duurder. Wij namen ‘gewoon’ de original van Alpro.

 

Testresultaat: Sojamelk geeft een dikke laag schuim op je cappuccino. Wel is het zo dat het schuim echt óp de koffie blijft liggen. Als je niet van sterke koffie houdt, kan je dus beter het schuim goed door je koffie roeren. De dikte van het schuim is prachtig. Heel ‘fluffy’ en wolkachtig.

 

 

Cashewdrank

Rude Health Cashewdrank was de tweede die wij testten. Cashewdrank staat bekend om dat het zacht en romig is. De ingrediëntenlijst is kort: water, cashew, zout. Top! Maar schuimt het ook goed voor je koffie? En hoe smaakt het?

 

Testresultaat: Het schuim leek in eerste instantie mooi te zijn. Iets minder vast van structuur dan met sojamelk. Maar prima. Toen we de melk toevoegden aan de espresso, gebeurde er iets onverwachts… De cashewdrink en de koffie mengen niet! Je krijgt hetzelfde effect als water met vet. Als je roert, zie je allemaal losse belletjes cashewdrank door de koffie zwemmen. Het ziet er niet zo aantrekkelijk uit… Toch vonden we de smaak van cashewdrank an sich eigenlijk best lekker! Maar in koffie? Het lijkt de smaak van de koffiebonen te neutraliseren. Je koffie smaakt er niet zo lekker door.

 

Tijgernootmelk

Tijgernootmelk is zuivelvrij en nootvrij.  Hé, nootvrij? Jazeker, want tijgernoten zijn helemaal geen noten, maar knollen! We testten de tijgernootmelk van Rude Health Wij waren heel benieuwd naar deze melk, aangezien we dit zelf nog nooit geproefd hadden. Ingrediënten: water, rijst, tijgernoten (6%) en zeezout. (Dus eigenlijk schijnt het meer rijstemelk te zijn dan tijgernootmelk?)

 

Testresultaat: Na een volledig rondje in de melkschuimer, kwam de melk er uit zonder ook maar een beetje schuim. Een paar belletjes aan het oppervlak, maar deze waren al zo goed als verdwenen zodra de melk de koffie raakte. Een beetje vergelijkbaar met amandelmelk hierin. Wel vonden we het de lekkerste smaak hebben in een koffie van de vier die we vandaag getest hebben. Tijgernootmelk heeft een zoetige smaak. Als je niet van zoete koffie houdt, is het niks voor jou dus. Maar om terug te komen op de hoofdvraag van deze test: Qua schuim krijgt tijgermelk een zeer laag cijfer…

 

Hennepdrank

Ook hier weer een voor ons nog onbekende plantaardige melk. Wij zijn wel fan van hennepzaad, bijvoorbeeld door je ontbijt. Hennepzaad is rijk aan gezonde vetten en eiwitten. Dit vonden we in eerste instantie dus veelbelovend klinken voor het schuim in een cappuccino.

 

Testresultaat: Mooi schuim! Niet zo een mooie dikke laag als bij de sojamelk, maar absoluut een schuimlaag! Het schuim bestaat uit kleine belletjes en is minder wolkerig en verfijnd dan je hebt bij (koeien)melk. Maar… de smaak van de hennepmelk is zeer overheersend. De smaak van koffie valt hierbij helemaal in het niet! Mocht de smaak van hennepmelk jou erg aanspreken en je dit lekker vinden, dan is het misschien geen probleem. Maar het is geen melk die de smaak van de koffie complementeert. Wat ons betreft om deze reden, ondanks het schuim, ongeschikt voor in een cappuccino. Wij zijn wel nieuwsgierig waar anderen hennepmelk voor gebruiken of in verwerken…

 

Conclusie

Van de vier geteste soorten plantaardige melk, vinden we sojamelk het meest geschikt voor in een cappuccino. Mooi, fluweelachtig schuim en het complementeert de koffie het best van deze vier. Cashewmelk schuimt wel, mengt zich niet met de koffie. Tijgernootmelk smaakt heel goed in koffie, maar geeft geen schuim. En hennepmelk… wilden we eigenlijk liever uitspugen dan doorslikken. Maar hé, dat is onze mening.

 

Heb jij wel eens koffie gezet met bovenstaande plantaardige dranken? Wat vond je ervan? Mocht jij fan zijn van cashew-, tijgernoot- of hennepmelk: Waar gebruik je dit voor? We zijn benieuwd!

 

Deel 2

Er zijn nog veel meer opties voor een vegan en glutenvrije cappuccino. We willen volgende keer graag onder andere erwtenmelk testen! Heb jij nog een goed idee?

Met welke plantaardige melk zet jij graag koffie?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *