Het lekkerste glutenvrije biertje komt van brouwerij oproer

Wij mochten onlangs een paar glutenvrije biertjes proeven van Brouwerij Oproer uit Utrecht. Nu moet ik bekennen dat ik zelf meer een wijndrinker ben maar de craft biertjes van Oproer zijn qua smaak dus helemaal niet te vergelijken met wat ik gewend was. Dit zijn oprecht de lekkerste biertjes die ik ooit mocht proeven.

 

De brouwerij

Oproer is begin 2016 opgericht door Bart-Jan Hoeijmakers en Mark Strooker en is gevestigd in Utrecht, in Nederland. Oproer ontstond toen twee Utrechtse brouwerijen, Rooie Dop (2012) en RUIG (2013), fuseerden. Deze twee brouwerijen exporteerden al naar meer dan 30 landen. Nu worden de Oproer-bieren steeds meer nationaal en internationaal verkrijgbaar. Lees meer …

Waarden

Duurzaamheid, respect voor het milieu en dieren en een doe-het-zelfhouding zijn belangrijke waarden voor de brouwers bij oproer. ” We zetten onze creativiteit in bij het brouwen van bieren die spannend en uitdagend, maar ook gebalanceerd zijn. ” , zegt de brouwerij zelf.

Glutenvrij?

De glutenvrije  bieren van Oproer zijn getest in een laboratorium. Het resultaat is onder de 10 PPM gluten (onmeetbaar lage hoeveelheid). Oproer gebruikt een methode waarbij ze de gluten pas na het brouwen uit het bier te halen.

Voor de hele stevige drinkers met coeliakie wel meteen het advies om jezelf een beetje te bedwingen, hoe lekker deze biertjes ook zijn. Bij heel veel biertjes kan er namelijk alsnog een kleine glutenstapeling ontstaan en dat kan evengoed voor klachten zorgen. Glutenvrij bier met mate is hier het devies!

Lees ook ons artikel over welke alcoholische dranken eigenlijk glutenvrij zijn >>>

glutenvrij bier
Beeld: Oproer Brouwerij

Welke biertjes zijn er allemaal?

24/7 India Session Ale (3,9%)
Winnaar van een bronzen medaille op de Brussels Beer Challenge 2019 en gouden medaille op de Dutch Beer Challenge 2020!
De session IPA is makkelijk drinkbaar en laag in alcohol. Frisbitter en een bloemige geur. Gewoon glutenvrij, zonder in te leveren op de kwaliteit.

Uncut IPA (American IPA, 6,2%)
Een straight up Westcoast India Pale Ale. Mild bitter, volle tonen van tropisch fruit met subtiel op de achtergrond mandarijn en dennen. Bedacht i.s.m. Café Springhaver en het Louis Hartlooper Complex, Utrecht. Gewoon glutenvrij, zonder in te leveren op de kwaliteit.

Refuse/Resist (Imperial IPA, 8,5%)
Op traditioneel Amerikaanse wijze gebrouwen imperial IPA. Een kraakhelder, droog bier, zeer fruitig en heerlijk
bitter door intensief hoppen. Een smaaksensatie die gevaarlijk makkelijk drinkbaar is. Gewoon glutenvrij, zonder in te leveren op de kwaliteit.

Against The Grain (Glutenvrije Imperial IPA, 8,5%)
Deze fruitige dubbele IPA is droog en erg hoppig. Het is de glutenvrije tweelingzus van onze Refuse/Resist. Bomvol attitude en smaak. Nog een leuk feitje is dat Sarie die je misschien wel kent van Utrecht Glutenfree (klik) stiekem de aanstichter was van dit glutenvrij brouwsel en als je heel goed kijkt (ik ga niks verklappen) zie je dat ook terug op het label.

Je kunt de biertjes trouwens bestellen in de webshop van Brouwerij Oproer maar je kunt ook een dagje naar Utrecht en fijn plaatsnemen in bijbehorend biercafé. Dank aan Brouwerij Oproer voor het brouwen van deze heerlijke biertjes. We want more! Wat is jouw favoriete glutenvrij biertje?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *