Search

Coeliakie is geen allergie

Het komt misschien als een verrassing maar coeliakie is géén allergie. Veel mensen zeggen vaak wel dat ze een glutenallergie hebben maar in werkelijkheid is er sprake is van een multisysteemziekte waarbij het immuunsysteem reageert op gluten in het voedingspatroon.”

 

Coeliakie?

Coeliakie betekent dat je de gluten (een eiwit) welke voorkomen in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut niet kunt verdragen. Gluten zitten van nature in deze granen maar ze zitten helaas ook in producten die gemaakt zijn op basis van deze graansoorten. Denk aan: brood, koekjes, pizza, pasta etc. Maar ook in sauzen, soepen, snoep, bier en zelfs in tandpasta komen gluten voor. Mensen met coeliakie verdragen geen gluten en worden soms al ziek van één enkele kruimel. Het slijmvlies van de dunne darm raakt door gluten flink beschadigd en dat zorgt voor serieuze klachten. Meer lezen?

 

Antistoffen

Bij coeliakie maakt het lichaam antistoffen aan tegen het eigen weefsel. We noemen dat een auto-immuunziekte. Naast coeliakie blijken patiënten soms ook last te hebben van andere ziekten zoals bijvoorbeeld een intolerantie voor lactose of een verhoogde kans op botontkalking. Ook een combinatie met andere auto-immuunziekten zoals bijvoorbeeld diabetes komt helaas regelmatig voor.

 

Tarweallergie

Er zijn trouwens wel mensen met een tarweallergie. Mensen met een tarweallergie krijgen enkel klachten na het eten van producten waarin tarwe verwerkt zit.  Alle andere graansoorten mogen wel gewoon.

 

Glutensensitief

Er zijn ook mensen bij wie de ziekte coeliakie zelfs na uitvoerig onderzoek niet vastgesteld kan worden maar bij wie veel klachten toch verdwijnen bij een 100% glutenvrij dieet. Deze mensen noemen we glutensensitief. Lees meer over de relatie tussen psychische klachten en glutensensitiviteit bij kinderen.

 

En jij?

Wat zeg jij? Coeliakie of een glutenallergie? Als ik ergens ga eten ontglipt mij ook nog wel eens dat ik een allergie voor gluten heb. Vooral omdat ik weet dat veel mensen (horeca) coeliakie nog niet zo goed kennen. Ik zeg er dan wel meteen bij dat het een hele zware vorm is en dat inname van gluten serieuze klachten geeft. Dus ook geen kruisbesmetting! En jij? Laat het ons weten in de comments.

Lees meer over het onderwerp coeliakie op ons pagina ‘over’ > ‘over coeliakie‘. Hier verteld Drs. Lisanne Bosch (De glutenvrije diëtist) meer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *