Zoek

Welke drank is glutenvrij?

Een veel gestelde vraag, vooral tijdens de feestdagen! Welke alcoholische dranken zijn eigenlijk glutenvrij? En hoe zit dat precies met glutenvrij bier? Is glutenvrij bier écht glutenvrij? Wanneer ik de ingrediënten lees dan zijn er wel gluten bevattende granen gebruikt. Ik geef je een handige uitleg en laat je weten wat wél en niet mag.

 

Destilleren

Sterke dranken zijn eigenlijk altijd glutenvrij. Het is natuurlijk wel verwarrend want veel sterke dranken worden juist gemaakt van graansoorten die mensen met coeliakie niet mogen hebben. Toch zijn ook deze dranken vaak gewoon glutenvrij en dat komt omdat de gluten tijdens het destilleerproces in de reststoffen achterblijven. Magisch! Maar helemaal waar.

 

Glutenvrije alcoholische dranken en hoe het zit

  1. Dranken zoals wijn, champagne, cider, port en sherry zijn altijd glutenvrij. Yay!
  2. Heldere gedestilleerde dranken, zoals whiskey, gin, en jenever etc. zijn ook gewoon glutenvrij. Zelfs als er een gluten bevattend graan is gebruikt kun je deze dranken gewoon veilig drinken.
  3. Alcoholische dranken met toevoegingen zoals likeuren zijn bijna altijd glutenvrij. In hele uitzonderlijke gevallen kunnen er gluten inzitten dus check wel altijd even de ingrediënten.
  4. Ondoorzichtige niet heldere dranken kunnen wel gluten bevatten. Zo is er soms gebruikt gemaakt van glucosestroop en dit bevat helaas tarwe. Lees dus altijd de ingrediënten.
  5. Bier is niet glutenvrij tenzij er een duidelijk glutenvrij keurmerk op staat.

 

Maar hoe zit dat dan met glutenvrij bier?

Glutenvrij bier is meestal gemaakt van gerst. Maar dan zijn toch gewoon gluten hoor ik je denken. Ja dat klopt maar de gluten worden verwijderd (deglutenized) en zodoende mag het bier gewoon glutenvrij genoemd worden. Er zit wel een kleine kanttekening bij.  De NCV (Nederlandse coeliakie vereniging) geeft de licentie voor het glutenvrije logo af. Hiervoor hanteren zij de Codex Alimentarius en dit houdt in dat als het product onder de 20ppm gluten bevat het glutenvrij mag worden genoemd. Nu is het volgens sommige bronnen niet geheel duidelijk of de gluten nog duidelijk gemeten kunnen worden in bier. Omdat het om een gefermenteerde drank gaat schijnt het ware gluten gehalte in sommige gevallen toch hoger te zijn dan vermeld. Zo kan het dus zijn dat je tóch nog reageert op een glutenvrij biertje.

 

Bestel je glutenvrij biertjes ook gewoon online, bijvoorbeeld bij glutenvrijemarkt.com

 

Met mate, maar dan echt!

Het is als coeliakie patiënt niet verstandig om heel veel (deglutenized) biertjes te drinken op een avond. Ook vanwege de gluten stapeling. Tenzij je kiest voor een 100% glutenvrij biertje! Want die zijn er gelukkig wel. Een aantal merken maken bier op basis van teff of rijst en boekweit. In dat geval kun je veilig van je pilsje genieten.

 

Je ziet het! Wij ‘coelisjaken’ mogen dus nog steeds van heel veel lekkere drankjes genieten. Ik proost straks lekker met een prosecco op het nieuwe jaar en als ik morgen de keuken induik voor alle voorbereidingen voor het kerstdiner mag ik gerust al aan de wijn. Wat jij?

Voor nu alvast hele fijne feestdagen maar kom zeker gezellig nog eens langs want er staan nog wat feestelijke blogs op het menu. En jullie mogen tot vanmiddag nog meedoen aan onze giga glutenvrije winactie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *