Glutenvrije gasten? Dit is waar je rekening mee moet houden!

Niet iedereen is bekend in de wereld van glutenvrij eten. Heb je gasten die glutenvrij moeten eten? Of host je een BBQ (bekijk hier onze tips voor glutenvrij barbecueën) voor een hoop gasten en weet je niet of ze een glutenvrij dieet volgen? Hier zijn een aantal tips die je moet weten om alles soepel te laten verlopen!

Tip: Voorkom kruisbesmetting

Als je eten gaat maken dat glutenvrij is, moet je ervoor zorgen dat er geen gluten bij kunnen komen. Als dat toch gebeurt heet dat “Kruisbesmetting”. Kruisbesmetting voorkom je als volgt:

  • Als je eten gaat maken in een pan, was die dan van tevoren goed af. Zo kunnen er geen achtergebleven restjes gluten in het eten komen.
  • Gebruik altijd aparte borden en bestek voor de glutenvrije gerechten
  • Zorg ervoor dat mensen die wel gluten eten niet met hun eten in de buurt komen van het glutenvrije eten
  • Gebruik andere snijplanken en messen voor het snijden van glutenvrij brood en brood met gluten

 

Tip: Let op verborgen gluten

Soms zitten gluten in producten waar je ze niet in verwacht. Zo zitten er soms gluten in producten die op het eerste gezicht geen graan erin hebben zitten. Denk bijvoorbeeld aan sojasaus. Als je glutenvrije sojasaus wilt gebruiken moet je tamari kopen.

Zo zijn er veel producten die op elkaar lijken maar toch een andere inhoud hebben. Check altijd even op de achterkant van producten om te zien of er gluten aanwezig zijn.

 

Tip: Maak glutenvrije gerechten voor iedereen

Het is veel leuker als iedereen hetzelfde kan eten. Veel gerechten hoeven bijna niet aangepast te worden om glutenvrij te zijn. Denk aan: Glutenvrije croutons in de soep, glutenvrije broodjes of gebruik glutenvrij paneermeel. Zo kan je dus eenvoudig voor iedereen glutenvrij koken!

 

Tip: Filteren heeft helaas geen zin

Je kunt gluten helaas niet verwijderen uit eten. Als je bijvoorbeeld soep met vermicelli hebt gemaakt en je zeeft de vermicelli eruit, blijven de gluten gewoon achter in de soep. En als je croutons in de salade hebt en je haalt ze er later uit, blijven er ook kleine korrels met gluten achter.

 

Tip: Vraag het na!

Je kan natuurlijk altijd aan je gasten zelf vragen waar je rekening mee moet houden. Zij weten immers het beste wat ze wel en niet kunnen eten, en in welke mate.

 

Tip: Geef duidelijk aan wat glutenvrij is

Als je gerechten op tafel zet, is het handig om iets neer te zetten waardoor het meteen duidelijk is welke gerechten glutenvrij zijn. Bijvoorbeeld een vlaggetje bij het glutenvrije brood!

 

Wil je nu boodschappen doen voor iemand die glutenvrij eet? Bekijk hier onze blog: Glutenvrij boodschappen doen voor dummies.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *