Zoeken

De glutenvrije kruidnoten test: met SCHOKKENDE ontdekking

Ai, BIJNA alle merken glutenvrije kruidnoten zijn eigenlijk gewoon precies dezelfde. Maar dan in een andere verpakking. We waren van plan een grote kruidnoten Taste Test te doen, maar toen kwamen we erachter dat de meeste merken kruidnoten allemaal van dezelfde fabrikant afkomen. We vertellen je hier meer over. Het maakt dus qua smaak helemaal niet uit waar je ze koopt! We leggen je uit welke hetzelfde zijn en welke anders zijn. En zeker niet onbelangrijk: over de extreme prijsverschillen!

 

Dit betekent dus dat het tijd is voor een nieuwe blog in de serie ‘Miss Glutenvrij Test’. Want natuurlijk willen wij weten wat nu écht de beste glutenvrije kruidnoten zijn. We kochten alle kruidnoten glutenvrij die we konden vinden en geven onze mening over smaak, structuur en prijs-kwaliteitverhouding. Maar terwijl we hiermee bezig waren deden we een verrassende ontdekking! Want… is er eigenlijk wel een verschil? Wat als we je zeggen dat (bijna) alle kruidnoten hetzelfde zijn? Met dezelfde ingrediënten en allergenen-informatie (soms in een andere volgorde of met andere woorden geformuleerd) en dezelfde voedingswaarden? Maar je tóch voor het ene merk méér betaalt dan de andere? Voor gewoon dezelfde kruidnoten?

 

 

BIJNA alle kruidnoten zijn hetzelfde

… En dan bedoelen we: IDENTIEK. Hema, Albert Heijn, Jumbo, Holland & Barrett (De Glutenvrije Sint), Maître Mathis, Damhert… Het zijn gewoon dezelfde kruidnoten in een andere verpakking. De kruidnoten zijn gemaakt van mais- en aardappelzetmeel, plantaardige oliën en teffmeel. Ze zijn behalve glutenvrij ook vegan. Slim! Wel kunnen ze sporen bevatten van soja, noten, sesam en lupine. We zullen ze voor je reviewen, en daarna per merk de prijs noemen. Onderaan vind je de kruidnoten die wél anders zijn!

 

Taste Test

De kruidnoten zijn lekker kruidig. Zo hoort het ook, vinden wij tenminste. Je proeft duidelijk kaneel en een beetje nootmuskaat; Groot pluspunt! Wel zijn de kruidnoten erg hard. Een pakje leeg eten, zou pijn in je kaken veroorzaken. De structuur van de kruidnoten van deze overkoepelende producent, vinden we dus niet echt de beste en kan beter.

 

Het Filmpje

 

Hema

Bij de Hema lag er een heel groot schap vól met glutenvrije kruidnoten van het huismerk. Hier zal je waarschijnlijk niet zo snel mis grijpen 🙂 .  Ze zijn €2,50 voor 200 gram. Dus €12,50 per kilo. Een goede prijs, vooral als je het vergelijkt met de andere merken hieronder. Ze zitten in een groene verpakking. Je kan ze natuurlijk ook op de webwinkel van HEMA kopen.

 

Albert Heijn

Bij de AH koop je 160 gram glutenvrije kruidnoten voor €2,19. Dit is dus €13,69 per kilo. Jammer hè, dat glutenvrij meteen zo duur is. Kruidnoten met gluten, zijn namelijk vaak tussen de €3,00 en €4,00 per kilo…

 

Jumbo

Jumbo kruidnoten zijn ook van dezelfde fabrikant als de andere huismerken van Hema en AH. €13,60 per kilo. €2,04 voor 150 gram. Op deze verpakking staat ook het Crossed Grain keurmerk van de NCV. Ze zijn op dit moment online uitverkocht, maar er staat dat ze binnenkort weer beschikbaar zullen zijn. Winkelvoorraad verschilt per filiaal, dus wie weet heb je geluk.

 

Maitre Mathis

Oh, qua verpakking wint Maître Mathis wel! Het ziet er zo gezellig uit! Kijk maar. Maar qua inhoud niet anders. Prijs: €2,99 voor 200 gram, dus de kiloprijs is €15,00 euro.

 

Van Delft

Aha, ook Van Delft heeft dezelfde kruidnoten als Hema, Albert Heijn, Jumbo en Maītre Mathis. Verder dus niks toe te voegen over de ingrediënten en smaak en structuur. €4,00 voor 200 gram, dus €20,00 per kilo. Oei, deze prijs is dus flink wat hoger dan DEZELFDE kruidnoten van bovengenoemde huismerken…

 

De Glutenvrije Sint (Holland & Barrett)

Een betere prijs! €2,99 voor 200 gram. Dus €15,00 per kilo. Voor wederom dezelfde kruidnoten. Bij Holland & Barrett heb je meer glutenvrije Sinterklaasproducten onder het merk ‘De Glutenvrije Sint’.

 

Damhert

Over de pepernoten van Damhert is niet veel meer te zeggen… Behalve dat Damhert het geen kruidnoten noemt, maar pepernoten. Je betaalt €3,79 voor 200 gram, bijna €19,00 per kilo dus. Niet de goedkoopste. Maar ze hebben wel een gecertificeerd glutenvrij-logo van de NCV: Het Crossed Grain Logo. Misschien daarom de hogere prijs?

 

 

Consenza

De kruidnoten van Consenza zijn wél anders. In deze kruidnoten zit ook ei, dus ze zijn niet vegan. Je betaalt hier wel voor: €19,53 per kilo en bij sommige winkels en webshops nog meer. Ze zitten in zakjes van 150 gram. Dus behoorlijk veel duurder dan de andere merken, maar wel uniek in zijn soort. Dat is immers ook wat waard, toch? Qua structuur zijn ze zachter en wat luchtiger. En een tikkeltje zoeter. De speculaaskruiden komen goed tot zijn recht. Lekker!

 

Corn Crake

Yes! De kruidnoten van Corn Crake zijn duidelijk verschillend. En ook de enige kruidnoten die biologisch zijn. Ze zijn anders qua vorm, structuur en smaak dan de voorgaande. Ze zijn ronder, lichter en qua structuur zijn ze veel minder hard! Dat is fijn, want de kruidnoten van de meest voorkomende fabrikant, zijn wel knetterhard. De smaak is een stuk milder, minder kruidig. Dat vonden we een beetje jammer, want qua smaak zijn de andere kruidnoten een stuk uitgesprokener. Je proeft dat de kruidnoten van Corn Crake van havermeel gemaakt zijn, er zit een haversmaak aan. Ook zijn ze wat droog en kruimelig in de mond.

De kruidnoten van Corn Crake zijn vegan en melkvrij, en dus biologisch. Ze kunnen sporen van noten bevatten. De prijs ligt wat hoger. Je betaalt €3,25 voor 150 gram, dus dat is €21,60 per kilo, maar je kan ze ook goedkoper krijgen via eventuele kortingen bij webwinkels. Wat ons betreft: wij hebben het er wel voor over om Corn Crake kruidnoten te kunnen eten!

 

 

 

Bakkerij De Anti Gluut

Deze hebben wij helaas nog niet zelf geprobeerd. Bakkerij De Anti Gluut maakt kruidnoten, ambachtelijk en zelf gemaakt. Ze bevatten wel melk, dus niet geschikt als je niet tegen koemelk of lactose kan. €14,90 per kilo. Dat is echt niet duur, voor homemade en verse kruidnoten! Zeker als je het vergelijkt met de andere.

 

Conclusie

We hebben dus twee merken kruidnoten gevonden die echt anders zijn dan de meeste. Van de Corn Crake kruidnoten zijn we echt fan! Consenza is ook een heel goede optie. Deze twee zijn wel de duurste uit het rijtje.

 

En hoe zit het met de prijsverschillen van de identieke kruidnoten? Zie hier nog een keer een overzicht van laag naar hoog:

 1. HEMA: €2,50 voor 200 gram
 2. Jumbo: €2,04 voor 150 gram
 3. Albert Heijn: €2,19 voor 160 gram
 4. Maître Mathis: €2,99 voor 200 gram
 5. Holland & Barrett: €2,99 voor 200 gram
 6. Damhert: €3,79 voor 200 gram
 7. Van Delft: €4,00 voor 200 gram

Hierbij is HEMA dus het goedkoopst, €12,50 per kilo, en Van Delft het duurst met €20,00 per kilo. Behoorlijk prijsverschil voor dezelfde kruidnootjes, toch?

 

Chocoladekruidnoten

Een goede optie als je (net als wij) niet zo houdt van de superharde kruidnoten: koop chocoladekruidnoten! Ook deze zijn dus (bijna) allemaal van dezelfde fabrikant, maar door het heerlijke laagje vegan chocola valt het harde van de kruidnoten veel minder op. Lekker!

 

Zelf maken

Kruidnoten zijn niet moeilijk om zelf te maken. Zo heb je natuurlijk helemaal zelf in de hand wat er in zit. Je kan ze zo maken, dat de smaak precies is zoals jij die lekker vindt. Bekijk hier een heerlijk recept en probeer het zelf! Vers is uiteraard het lekkerst en niks uit de supermarkt kan dit overtreffen. En wat dacht je van glutenvrije gevulde speculaas?

 

Wist jij dat praktisch alle kruidnoten hetzelfde zijn? Of ken jij nog een merk dat hier niet genoemd is? Laat het ons weten en reageer op deze blog!

 

*Disclaimer: Wij hebben het sterke vermoeden dat al deze bovenstaande merken dezelfde fabrikant hebben. Wij beschikken niet over alle feiten en dit is dus een aanname op basis van kleur, vorm, smaak, ingrediënten, voedingswaarden en fabrieksinformatie op de verpakking.

 

*Dit artikel bevat een affiliate links, maar is niet gesponsord en gebaseerd op onze eigen ervaring en test.

3 gedachten over “De glutenvrije kruidnoten test: met SCHOKKENDE ontdekking”

 1. Johanne v.gils

  Vorige week glutenvrije speculaasjes gekocht bij AH. Een eigen merk van Albert Heijn, nooit eerder gekocht.
  Ze waren niet duur maar zijn geen traktatie. Ik wil ze niet weggooien, ik eet ze nu maar op brood op. Zelfs op brood zijn ze niet lekker.
  Zo jammer?

 2. Ik heb de kruidnoten van Bakkerij Anti-Gluut geprobeerd.
  Deze zijn goed gekruid en zachter dan de kruidnoten van de andere merken en erg lekker.
  De prijs is 100 gram voor 1.49.
  Deze worden door de Bakkerij zelf gemaakt.

 3. Ik heb laats de chocolade kruidnoten van Le Poole ontdekt en die vind ik echt veruit het lekkerste! Komt echt in de buurt van de “echte” versie. Goede smaak en lekkere textuur!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *