Glutenvrije traktaties

Glutenvrije traktaties hoeven helemaal niet moeilijk te zijn. Samen met Schär delen we vandaag een paar handige tips want ook zónder gluten is het leven echt wel een feestje!

 

Misschien ben je hier beland omdat er iemand in de klas van je kinderen coeliakie heeft. Of er is onlangs een gluten intolerantie ontdekt bij je zoon of dochter en je vraagt je af: ‘hoe moet dat nu met de traktaties op school? Geen zorgen! Trakteren zonder gluten hoeft echt niet moeilijk te zijn.

 

Waar moet je op letten bij glutenvrij trakteren?

Coeliakie?

Als mensen geen gluten mogen dan hebben ze waarschijnlijk coeliakie. Lees hier meer over coeliakie. Mensen met coeliakie verdragen helaas geen gluten en worden soms al ziek van één enkele kruimel.

Die kruimels maken het meteen ook best ingewikkeld. Vooral bij trakteren. Let dus goed op dat de glutenvrije traktatie niet in de buurt komt van gluten.

 

Overleg!

Ga je een kinderfeestje geven en heeft een van de uitgenodigde kids coeliakie? Wees niet bang om te na te vragen wat wel en niet kan. Vaak zijn ouders bereid om goed en actief mee te denken en zelfs te helpen in de voorbereidingen. Ze zijn het immers gewend om voor glutenvrije alternatieven te zorgen en dat je om hulp vraagt word uiteindelijk alleen maar gewaardeerd.

 

Instinkers

Er zijn een paar veel voorkomende instinkers bij traktaties en op glutenvrije kinderfeestjes. Ik zal ze hieronder noemen:

 

  • De frituurpan! Gebruik alleen een schone frituurpan met vers frituurvet want zelfs de kruimels van snacks van vorige week kunnen voor problemen zorgen.
    Zorg ook dat de frietjes en ook de sauzen glutenvrij zijn en bak de frietjes nooit samen met glutenvolle snacks.
  • Ook in gewone snoepjes of chocolade kunnen gluten zitten. Dat lijkt heel gek want zit daar tarwe in dan? Helaas wel. Ook in chips kunnen gluten zitten. Lees altijd goed het etiket óf gebruik alleen producten die een glutenvrij keurmerk hebben.
  • Maar hij/zij zei zelf dat ’t mocht. Dat hoor je wel vaker. Kinderen die op school of bij vriendjes zeggen dat het wél mag of kan.
    Stel je eens voor dat je zelf altijd nét een beetje anders bent dan de rest. Altijd nee zeggen is natuurlijk heel stom. Dus soms liegen kinderen over wat wel en niet mag. Bij twijfel altijd even aan de ouders vragen.
  • Soms gaat het toch nog mis! Ondanks alle voorbereidingen sloop er toch nog een glutenfoutje in. Eerst even diep ademhalen. Vertel rustig aan de ouders wat er is gebeurd. Fouten maken is menselijk en iedereen kan nog zo z’n best doen, soms zitten die stomme gluten nu eenmaal in een heel klein hoekje.

 

Met deze tips kom je al een heel eind en om het feestje compleet te maken delen we ook meteen een paar leuke glutenvrije traktaties zodat je meteen aan de slag kunt. Fijne verjaardag!

 

 

Feestpoppers

Cadeautjes zijn altijd extra leuk dus spaar een bak vol wc rolletjes, stop er samen met wat confetti iets lekkers in.
Bijvoorbeeld de Melto’s van Schär want die passen perfect. Wat inpakpapier en klaar! De traktatie is makkelijk maar blije gezichten gegarandeerd.

 

 

Bloempotjes

Bak zelf wat chocolade cake of bak deze heerlijke gezonde brownies (klik) en steek er een mooie lolly in. Met een groen blaadje van fondant maak je het helemaal af. Als je echt iets moois wilt maken kun je de cake zelfs in een bloempotje serveren. Bijna te mooi om op te eten. Tip: heb je geen zin of tijd om zelf te bakken koop dan de glutenvrije chocolade muffins van Schär.

 

 

Feestbeker

Koop wat vrolijke papieren drinkbekers. Onderin stop ik een mandarijntje, dan valt de beker niet zo gauw om en het is meteen een stuk gezonder dan alleen maar snoepgoed. Vullen doe je bijvoorbeeld met popcorn en die heerlijke Delishios van Schär. Verpak ze wel nog even in wat plastic want taaie popcorn vindt niemand lekker.

 

Discodipsticks

Met een lading glutenvrije soepstengels, gesmolten chocolade en een bakje discodop maak je hele vrolijke stengels. Let wel goed op! Sommige dip is helaas niet glutenvrij. Hagelslag werkt ook! Deze traktatie doet het trouwens ook heel goed als DIY op kinderfeestjes want lekker zelf kliederen met chocolade en discodop is natuurlijk nog veel leuker.

 

We geven binnenkort een glutenvrij verwenpakket weg!

Kom gauw nog even langs want tijdens de donkere dagen voor kerst geven we hier op Miss Glutenvrij ook nog een Schär verwenpakket weg. Boordevol lekkere snacks, koekjes en cake. Allemaal helemaal glutenvrij maar daarom niet minder lekker. Bedenk alvast waarom jij, of iemand anders wel een glutenvrij verwenmomentje kan gebruiken en kom gauw nog even langs.

Dit artikel is in samenwerking met Schär tot stand gekomen. Lees onze disclaimer voor meer informatie #spon

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *