Is een glutenvrij dieet gezond?

‘Is een glutenvrij dieet volgen gezond?’ Die vraag is makkelijker te beantwoorden dan het lijkt: Ja, zolang je gevarieerd blijft eten! Het grootste argument tegen een glutenvrij dieet is dat je te weinig vezels binnenkrijgt omdat je geen graanproducten meer eet.

 

Het is zo dat er in graanproducten vezels zitten, maar vezels zitten ook in fruit, aardappels en glutenvrije alternatieven voor graanproducten zoals haver. Ook kan je veel vezels halen uit peulvruchten zoals bonen, kikkererwten en linzen (Let wel op: soms bevatten ze gluten, op de verpakking aangegeven)

 

Je hoeft dus geen gluten te eten om aan vezels te komen

 

Zitten er negatieve gevolgen aan glutenvrij eten?

Glutenvrij eten wordt steeds populairder, daarom vragen veel mensen zich af of het kwaad kan om gluten te schrappen uit het dieet. Gluten zijn niet nuttig voor ons lichaam en dus is er geen negatief gevolg voor glutenvrij eten.

 

Wel is het belangrijk om voedingsstoffen binnen te krijgen op een andere manier. In tarweproducten zitten voedingsstoffen die je binnen kan krijgen met groenten en fruit dus dat is een goed alternatief. Ook het innemen van supplementen helpt bij het aanvullen van je voedingsstoffen.

 

Beginnen met glutenvrij eten

Glutenvrij eten is absoluut niet slecht voor je maar het is wel belangrijk dat je al de voedingsstoffen binnen krijgt die je nodig hebt. Zorg ervoor dat je genoeg fruit, groenten en supplementen binnenkrijgt. Als je eerst snacks at waar gluten in zaten, neem dan nu een appel of iets anders. Het is belangrijk dat je je oude eetpatroon vervangt niet verwijderd.

 

Als je zegt dat een glutenvrij dieet ongezond is omdat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt is dat ook te zeggen voor een vegetarisch/veganistisch dieet. Het gaat er niet om welk dieet je volgt maar of je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt.

 

Het is wel aan te raden een diëtist raad te plegen wanneer je net begint met een glutenvrij dieet.

Heb jij de gouden glutenvrije tip? Stuur het naar redactie@missglutenvrij.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *