Zoeken

Is Gochujang Glutenvrij?

Is Gochujang glutenvrij? Gochujang: Misschien had je er een paar jaar geleden nog nooit van gehoord, maar inmiddels heeft deze authentieke Koreaanse chilipasta een enorme populariteit gewonnen over de hele wereld. En terecht, want het is uniek van smaak, super lekker en veelzijdig. Maar de belangrijke vraag voor jou is natuurlijk of gochujang glutenvrij is… We gaan het je vertellen, lees snel verder! 

 

Wat is gochujang?

Gochujang is een traditionele Koreaanse chilipasta, die zijn rijke smaak dankt aan een lange fermentatietijd. Om échte gochujang te maken, heb je heel erg veel geduld nodig dus. Het fermentatieproces kan tot wel drie jaar duren! De chilipasta wordt in speciale aardenwerken potten gestopt en regelmatige blootstelling aan zonlicht is ook belangrijk. In de potten wordt regelmatig geroerd, en het fermentatieproces wordt nauwlettend in de gaten te houden om schimmelvorming te voorkomen.

Gochujang smaakt zoet en pittig tegelijk, en heeft een rijk umami-karakter. Eigenlijk is er niets anders dat qua smaak te vergelijken is met gochujang. Het is echt een uniek spul 🙂

 

De ingrediënten van gochujang

Gochujang bestaat uit een paar ingrediënten: rode chilipepers (gochugaru), kleefrijst, sojabonenl, zout en een zoetmiddel zoals rijstsiroop. Maar aangezien het traditionele proces om gochujang te maken zo ontzettend veel tijd in beslag neemt, zijn er ook modernere, commerciëlere methodes, om de productietijd te versnellen. Je ziet ook vaak conserveermiddelen, stabilisatoren, smaakversterkers en andere additieven in gochujang. Ook wordt er regelmatig tarwe of gerst toegevoegd om de fermentatie te versnellen en de smaak te versterken. En dat brengt ons bij onze belangrijkste vraag hier: is gochujang glutenvrij?

 

Is gochujang glutenvrij?

Hoewel gochujang dus in origine glutenvrij zou moeten zijn, bevat de meeste gochujang die je in de supermarkt of toko vindt, wel gluten. Hier zie je bijvoorbeeld Sempio Gochujang met de ingrediëntenlijst eronder (bron: Albert Heijn). Het bevat dus tarwe-extract en tarwegluten. Maar ditzelfde merk, Sempio, verkoopt ook een glutenvrije variant! Deze zie je hieronder. De verpakkingen lijken enorm op elkaar, het enige verschil is dat er in groene letters ‘GLUTEN FREE’ op staat. Goed opletten dus. Ook is het helaas zo dat de glutenvrije variant veel minder goed te verkrijgen is dan de glutenbevattende variant. Die staat namelijk gewoon bij de Albert Heijn, maar de glutenvrije variant is alleen online te koop. Bijvoorbeeld via Pit&Pit. 

 

gochujang met gluten
Ingrediënten: gefermenteerde rijstpasta (rijst, water, zout), glucosesiroop, chilipoeder 11%, water, gefermenteerde SOJAbonenpasta (water, SOJAbonen, zout), ethylalcohol, zout, TARWE-extract, SOJA kruiden (water, zout, SOJAbonen, TARWEGLUTEN, ethylalcohol, gistextract, maltodextrine), knoflook sap concentraat.
gochujang met gluten
Gefermenteerde rijstpasta (rijst, water, zout, kojistarter), gefermenteerde rijststroop, water, rode peperpoeder, zout, alcohol, gistextract, SOYbean Essence, rijstpoeder, uipoeder, wortelpoeder, knoflookconcentraat.

 

Ook het merk O’Food verkoopt Gochujang. Hoewel er geen ingrediënten inzitten die gluten bevatten, staat er wel de melding bij dat het tarwe kan bevatten. (bron: Amazing Oriental). Ze hebben gochujang ook in een handige knijpfles. Hierbij zal de substantie meer saus-achtig zijn dan pasta-achtig, verwacht ik. Deze saus-vorm ben ik nog nooit in een winkel tegen gekomen, maar zie ik online op de website staan. Klinkt overigens wel echt geweldig en er staat geen vermelding van glutenbevattende ingrediënten op! Klik hier voor de producten van O’Food die op hun eigen website staan. 

Tapiocastroop, water, bruine rijst, rode peperpoeder (12%),
zout, alcohol, sojabonen, knoflook, ui, kan tarwe bevatten.

Waar gebruik je gochujang voor?

Nu je weet dat je, als je goed zoekt, glutenvrije gochujang kan vinden, wil je misschien weten waar je het allemaal voor kan gebruiken. Je vindt het veel terug in traditionele Koreaanse gerechten, zoals tteokbokki, bibimbap, kimchi jjiggae, en bulgogi. Hierbij wordt de gochujang gebruikt als marinade of wordt het gemengd met andere ingrediënten.

 

Bibimbap

 

Gebruik jij wel eens gochujang in de keuken? Zo ja, waar heb jij glutenvrije gochujang gevonden?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *