Is spelt glutenvrij?

Mei is coeliakiemaand en daarom delen we elke dag een glutenvrij feitje. We beginnen met een misverstand dat we helaas nog veel te vaak tegenkomen. Waarschijnlijk kwam je ‘m zelf al weleens tegen … ik heb het namelijk over spelt! Is spelt glutenvrij? 

WAT IS SPELT?

Spelt (Triticum spelta) is een eenjarige plant uit de grassenfamilie (Poaceae) uit het geslacht Tarwe (Triticum). Spelt is een soort primitievere variant van de gewone tarwe. Het wordt soms ook weleens oergraan genoemd. Net als in normale tarwe zit ook in spelt gewoon gluten. Spelt is dus nooit glutenvrij of glutenarm. Bron: wikipedia

HET MISVERSTAND

Maar waarom denken mensen dan zo vaak dat spelt glutenvrij is? Ik weet niet zeker waar het is begonnen maar er zijn wel mensen zonder coeliakie die baat hebben bij het eten van spelt in plaats van tarwe. Zo zijn er mensen met PDS (prikkelbare darm syndroom) die bij speltbrood minder klachten ervaren. Misschien komt dit omdat écht speltbrood ook minder andere toevoegingen bevat en daarom een ‘gezonder’ brood kan zijn. Helaas is dat niet zo voor mensen met coeliakie of een overgevoeligheid voor gluten, want ook in een speltbrood zit heel veel gluten.

Heb jij weleens te maken gehad met een situatie waarin mensen dachten dat spelt wel glutenvrij was? We zijn erg benieuwd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *