Studie naar nanodeeltjes als medicijn bij coeliakie is veelbelovend

Een mogelijke behandeling voor coeliakie waarbij nanodeeltjes zich gedragen als een Trojaans paard heeft in een nieuwe klinische studie al veelbelovende resultaten aangetoond.

 

Het onderzoek gaat door

Bij een kleine fase 2a-studie die onlangs werd gepresenteerd schetsten onderzoekers van Cour Pharmaceuticals hoe de behandeling mogelijk kan voorkomen dat gluten een immuunreactie bij coeliakie veroorzaken.

Deelnemers aan de studie die de nanodeeltjes kregen konden daarna gluten eten met een aanzienlijke vermindering van ontsteking. Zo luidt het persbericht van de Northwestern University, waar het onderzoek werd gestart in een laboratorium van Stephen Miller – directeur van het Interdepartmental Immunobiology Centre en lid van de wetenschappelijke adviesraad van Beyond Celiac.

Trojaans paard

De biologisch afbreekbare nanodeeltjes: CNP-101 / Tak-101 genoemd. Deze nanodeeltjes vormen een vriendelijke schil die het gliadinegedeelte van gluten omhullen. Wanneer het nanodeeltje in de bloedbaan wordt geïnjecteerd reageert het immuunsysteem niet meer. Dit komt omdat het het deeltje wordt gezien als onschadelijk.

In de klinische proef kregen 34 patiënten tweemaal per dag CNP-101. De helft kreeg een placebo via intraveneuze infusie. Een week na de tweede dosis aten ze 3 dagen elke dag 12 gram gluten. Gevolgd door 6 gram gluten per dag gedurende 11 dagen. Een sneetje wit brood bevat ongeveer 2 gram gluten.

 

Bijwerkingen

Zes deelnemers voltooiden de glutenuitdaging niet vanwege gluten-gerelateerde symptomen. Deelnemers aan de studie die het medicijn kregen meldden meer misselijkheid, hoofdpijn, buikpijn en rugpijn dan de placebogroep. Bijwerkingen waarvan werd gedacht dat ze verband houden met de IV-infusie. De bijwerkingen waren mild en duurden niet lang.

Degenen die CNP-101 kregen vertoonden 90 procent minder immuunontsteking dan die in de placebogroep. Degenen die de placebo kregen hadden overigens duidelijke schade aan de darm. Deze schade werd middels een biopt aan het licht gebracht Deze biopten werden bij alle deelnemers aan het begin en einde van de glutenprovocatie gedaan.

T-cellen

Het effect van de behandeling met nanodeeltjes werd geëvalueerd door te kijken naar pro-inflammatoire cytokine interferon-gamma. Dat is een manier om systemische activering van T-cellen door gluten te meten. Deelnemers aan de studie die het medicijn kregen hadden 2,1 interferon-gamma-vlekvormende eenheden vergeleken met 17,57 in de placebogroep.
T-cellen zijn witte bloedcellen die functioneren als soldaten die tegen de ziekte vechten en die ten onrechte worden geactiveerd zodra mensen met coeliakie gluten eten.

 

De technologie lijkt te werken

“Dit is onze eerste demonstratie waarbij de technologie lijkt te werken bij patiënten,” zei Miller. Zijn laboratorium in Noordwest heeft drie decennia gewerkt om vergelijkbare nanotechnologie te ontwikkelen bij multiple sclerose en type 1 diabetes. Beide zijn auto-immuunziekten zoals coeliakie. De bevindingen tijdens de coeliakie studie vormen de basis voor de behandeling van deze en andere ziekten zoals pinda-allergie en astma.

Cour beschrijft de nanodeeltjesbehandeling als een behandeling die “de oorzaak van auto-immuunziekten behandelt. In tegenstelling tot traditionele benaderingen die symptomen proberen te minimaliseren met behulp van immuunsuppressie.”

Zou jij een medicijn tegen coeliakie nemen? Wat zou je het allereerste weer eens willen proeven?

Meer lezen over coeliakie en wetenschap? Klik dan hier.

 

Lees hier meer over het onderzoek >>> CNP-101 Prevents Gluten Challenge Induced Immune Activation in Adults with Celiac Disease

Bron: Beyond Celiac https://www.beyondceliac.org/research-news/nanoparticles-show-promise-as-a-treatment-for-celiac-disease/?fbclid=IwAR3WZUH7RKw3xNCzQhbNQTveMibcclDUd-R13vfhGjv54M6LHymVr2mRH6I

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *