Tiramisú, het meest geliefde Italiaanse dessert met zachte koekjes, koffie en mascarpone… Maar als je glutenvrij eet, is de grote vraag: kun je nog steeds genieten van dit hemelse toetje? Het korte antwoord is: ja, maar niet standaard. Want tiramisú in in principe niet glutenvrij. Maar geen zorgen, want jij maakt eigen glutenvrije tiramisu makkelijk, wél glutenvrij en net zo lekker. Of je koopt het kant-en-klaar. Hier vind je tips op een rijtje voor glutenvrije tiramisu: om zelf te maken óf te kopen.
Waarom is tiramisu meestal niet glutenvrij?
Het probleem zit hem vooral in de lange vingers (savoiardi), die normaal gesproken worden gebruikt om de laagjes zachte koek te maken. Deze koekjes bevatten tarwe, en dat betekent gluten. Gelukkig bestaan er ook glutenvrije lange vingers. Hier vind je glutenvrije savoiardi.
Qua textuur maakt het niet uit of je lange vingers glutenvrij zijn of niet – ze zijn namelijk helemaal zacht in het toetje. Een gluteneter zal het verschil niet merken 🙂 Klik op de afbeelding om de producten te bekijken.
Tips een succesvolle glutenvrije tiramisu
We helpen je natuurlijk graag een handje om jouw tiramisu zo perfect mogelijk te krijgen. Hier vind je in ieder geval een heerlijk recept. We gebruiken hierbij amaretto. Klassiek en altijd goed.
Kies kwalitatief goede ingrediënten
Gebruik verse mascarpone en slagroom van goede kwaliteit. Dit maakt zoveel verschil! Ook de kwaliteit van de koffie maakt uit.
Laat de glutenvrije tiramisu rusten
Tiramisu smaakt nu eenmaal echt beter na een paar uur (idealiter een nacht) in de koelkast. Hierdoor trekken de smaken in elkaar en krijgt het dessert een stevige structuur. Het kan dus geen kwaad om al een dag van tevoren de tiramisu klaar te maken.
Balans in de koffiemix
Dompel de lange vingers snel in de koffie zodat ze vochtig zijn, maar niet te doorweekt. Een té natte tiramisu verliest zijn structuur. Voeg eventueel een vleugje vanille-extract toe aan de koffie voor extra smaak. Of ga voor een andere hint aan smaak: heb je nog een koffie-siroop in je voorraadkast staan bijvoorbeeld? Hazelnootsiroop zal ’t zeker goed doen bijvoorbeeld.
Luchtige mascarponecrème maken
Klop de eidooiers en suiker lang genoeg tot ze licht en romig zijn. Dit zorgt voor een zijdezachte textuur. Als je het eiwit en geklopte slagroom toevoegt, vouw dit dan voorzichtig door het mascarpone-mengsel om luchtigheid te behouden. Hier vind je een goede instructie hoe je dit op een goede manier doet.
Glutenvrije tiramisu kopen
Oké, we gaan het ook nog even hebben over waar je glutenvrije tiramisu kan kopen. We willen je met klem de tiramisu van Ciao Gluten aanbevelen. Lekker, vers en écht Italiaans. Ze verkopen deze ook in vegan variant. Verder verkoopt Schär ook glutenvrije tiramisu.