Per ongeluk gluten gegeten: Wat nu?

Oh oh, je hebt per ongeluk gluten gegeten! Ook al eet je al zó lang glutenvrij; het kan de beste overkomen! Maar goed, gebeurd is gebeurd. Je kan het niet meer terug draaien. Wat moet je nu doen? We delen wat tips die anderen helpen. 

Per ongeluk gluten gegeten: Wat gebeurt er nu?

Als je coeliakie hebt, is het eten van een klein beetje gluten al schadelijk voor je darmwand. Hier lees je meer wetenschappelijke informatie van de NCV. Je afweersysteem is aangetast en komt direct in actie.
Je kan verschillende klachten ervaren na het eten van gluten. Dit kan gecentreerd zijn in je spijsverteringskanaal, bijvoorbeeld buikpijn. Maar het kan ook zijn dat het zich uit in erge hoofdpijn of iets anders. Het zou ook kunnen zijn dat je niet zo veel klachten ervaart na het eten van gluten. Dit betekent niet dat het niet schadelijk is, maar dan loopt het ongelukje gelukkig wel met een sisser af.

Blijf kalm!

Je gedachten, maar waarschijnlijk ook je emoties, gaan alle kanten op als je per ongeluk gluten hebt binnengekregen. Gevoelens van frustratie, angst en boosheid zijn begrijpelijk. Misschien ben je boos op jezelf dat je een ingrediënt over het hoofd hebt gezien of niet goed hebt opgelet. Of boos op degene die beweerd was dat iets écht glutenvrij zou zijn Toch is het belangrijk om rustig te blijven. Het is nu eenmaal gebeurd, en het kan niet teruggedraaid worden.

Wachten tot je ‘iets’ voelt

Als je weet dat je een glutenfout hebt gemaakt, zal je ineens veel dingen in je lichaam gaan voelen. Logisch, want je bent er nu extra op gefocust. De gedachte dat je ‘iets’ gaat voelen, kan je echt onzeker maken en gestresst. Als je gluten hebt gegeten, komt jouw afweersysteem in actie. Dit zorgt ervoor dat je vermoeid wordt. Als je gaat piekeren en je heel druk maakt over je glutenfout, zal dit alleen maar versterkt worden. Hoe moeilijk het ook is, probeer wat afleiding te zoeken of iets te doen waarvan je weet dat het ontspannend voor je werkt

Wat kan je het beste eten en drinken?

Probeer veel water te drinken. Hierdoor kan je lichaam beter afvalstoffen afvoeren en het kan helpen om obstipatie of andere darmklachten te beperken. Kamillethee kan ook kalmerend werken. Verder kan je je lichaam helpen door licht verteerbare producten te eten. Wacht even met zware maaltijden en bewerkt voedsel, je darmen hebben het druk genoeg op dit moment!

Wees lief voor jezelf

Zoals we eerder schreven, heeft boos zijn op jezelf geen zin en het kan alleen maar averechts werken. Probeer lief voor jezelf te blijven. Maak een lekker warme kruik voor op je buik, als dit voor jou kalmerend werkt. Of maak een kleine wandeling. De beweging van het lopen kan obstipatie voorkomen.

 

een kruik nadat je per ongeluk gluten hebt gegeten

Leer van je fout en blijf positief!

Om herhaling te voorkomen, is het goed om te achterhalen hoe de glutenfout kon gebeuren. Was het een ingrediënt dat je over het hoofd hebt gezien? Ging het om kruisbesmetting? Door hiervan te leren, kun je het in de toekomst beter voorkomen.

Probeer ook niet te bang te worden voor fouten in de toekomst. Misschien vind je sociale situaties spannend. Maar probeer je niet af te zonderen! Het gaat waarschijnlijk bijna altijd goed. Een glutenfout kan de beste overkomen!

 

Let op, Miss Glutenvrij is geen medisch platform. Je arts of specialist kan je informeren hoe het voor jouw situatie het beste is te handelen bij het maken van een glutenfout. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *