Zoeken

5x kruisbesmetting in de keuken

Kruisbesmetting: een begrip dat maar al te vaak langskomt als je glutenvrij eet om wille van coeliakie. En ook iets dat heel vaak voor onbegrip zorgt bij je omgeving. Het is belangrijk om te letten op situaties waarbij sporen van gluten in of op jouw eten kunnen komen. Waar zou kruisbesmetting plaats kunnen vinden in een keuken? Hier vijf veelvoorkomende bronnen van kruisbesmetting met gluten!

 

Op sporen van gluten letten

Dit is iets dat vaak veel verduidelijking nodig heeft bij je omgeving. Een glutenvrij dieet is zo veel meer omvattend dan ‘gewoon geen brood eten’. Want jouw glutenvrije eten mag op geen enkele manier in contact komen met gluten! Van kleine restjes gluten zou iemand met coeliakie al ziek kunnen worden! Meer over parts per milion (‘ppm’) gluten vind je hier in deze blog. 

 

1 – Snijplanken en bestek

Als je zelf coeliakie hebt, ben je waarschijnlijk gewend om hierop te letten. Maar voor je omgeving zal dit erg wennen zijn om op te letten. Je mag geen glutenvrij brood snijden op een snijplank waar je ook glutenbevattend brood hebt gesneden. Ook kan je niet hetzelfde mes gebruiken om je brood mee te snijden of te beleggen. Zo geldt het ook voor opscheplepels. Als je eerst glutenbevattende pasta hebt opgeschept met een lepel, mag je deze lepel niet gebruiken om glutenvrije pasta op te scheppen. Ingewikkeld? Zorg er dan gewoon voor dat je het glutenvrije eten eerst aansnijdt of opschept!

 

Snijplank kruisbesmetting gluten

 

2 – Potjes, smeerseltjes en beleg

In het vervolg op het eerste, volgt het risico met beleg en smeersels. Als je coeliakie hebt, kan je het best je eigen pot pindakaas meenemen naar een gezelschap. Zodra iemand namelijk zijn brood smeert en het mes (dat nu sporen van gluten bevat!) terug doet in de pot pindakaas, zal deze pot besmet zijn met gluten. Zo geldt het ook voor boter, mayonaise en al het andere.

 

3 – Directe aanraking met gluten

Een glutenvrij gebakje dat op dezelfde schaal ligt als al het andere gebak: super lief bedoeld, maar als jouw glutenvrije broodje of gebakje de rest heeft aangeraakt, kan je ervan uitgaan dat deze is besmet met gluten. Gelukkig wordt glutenvrij lekkers hierom vaak ook apart verpakt. Zo wordt de kans op aanraking met glutenbevattende baksels verkleind.

 

 

4 – Was je handen

Natuurlijk een grote en logische bron van kruisbesmetting: je handen! Ook al is je werkveld helemaal schoon en let je op alle bovenstaande risico’s, als je niet met schone handen werkt, kan je kruisbesmetting van gluten hebben. Was daarom altijd je handen als je met gluten hebt gewerkt, of voordat je glutenvrij eten aanraakt.

 

5 – De oven!

In een oven waar normaliter glutenbevattend eten in wordt bereid, is de kans op kruisbesmetting aanwezig! Vaak ligt een oven vol met kruimels. Zorg dat de oven schoon is en blijft en gebruik altijd bakpapier. Meer tips en feitjes over het gebruik van keukenapparatuur en kruisbesmetting? Dat vind je op de website van de NCV. 

 

Hoe ga jij om met kruisbesmetting? Deel je tips hieronder! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *