Zijn gedestilleerde dranken glutenvrij?

Het simpele antwoord: ja, pure gedestilleerde producten zijn glutenvrij. Eiwitten, waaronder gluten, kunnen tijdens het destilleerproces namelijk niet mee verdampen en blijven achter in het restproduct. Hierdoor zijn pure (heldere) gedestilleerde dranken, zoals vodka, whiskey en gin glutenvrij. Hierbij is het uiteraard belangrijk dat er in een schone en professionele omgeving wordt gewerkt.

 

Gekleurde en troebele alcoholische dranken zijn meestal niet glutenvrij, omdat er achteraf stoffen zijn toegevoegd. Dit kunnen kleur of smaakstoffen zijn, waar regelmatig gluten in zitten. Kijk dus uit voor dranken met toevoegingen.

 

Waarom is destilleren veilig?

In 2020 heeft de FDA goedgekeurd dat gedestilleerde dranken als ‘glutenvrij’ gelabeld mogen worden als het destilleerproces goed en schoon gedaan wordt. Volgens de FDA wordt destilleren zelfs beschouwd als methode om gluten te verwijderen, omdat het onwaarschijnlijk is dat er een residu gluten aanwezig is in het uiteindelijke gedestilleerde product.

 

Hieronder een fragment uit de regelgeving van de FDA.

 

‘’Als het destilleren correct gedaan is, worden de gluten tijdens het proces verwijderd, omdat gluten niet kunnen verdampen. Hierdoor zouden er geen gluten achterblijven in het gedestilleerde eindproduct. Daarom mag het product het label met de claim ‘glutenvrij’ dragen en zou het veilig te consumeren zijn door mensen met coeliakie.

 

Wij zijn het er ook niet mee eens dat de voorschriften voor gedistilleerde levensmiddelen of ingrediënten rechtstreeks in strijd zijn met onze voorschriften betreffende de definitie van “glutenvrij”. Onze voorschriften staan ingrediënten toe die zijn afgeleid van een glutenbevattend graan dat is verwerkt om gluten te verwijderen, als het gebruik van dat ingrediënt niet leidt tot de aanwezigheid van 20 ppm of meer gluten in het levensmiddel.

 

We zijn ons ervan bewust dat het destilleerproces gluten en andere eiwitten van de overige verbindingen kan scheiden en daarom maken we dit onderscheid voor levensmiddelen of ingrediënten die worden gedistilleerd. Wetenschappelijk erkende methoden voor het testen op proteïne kunnen bepalen of een product vrij is van proteïne en dus ook van gluten. Daarom zullen we de naleving beoordelen door de afwezigheid van eiwit in het gedistilleerde bestanddeel te verifiëren met behulp van wetenschappelijk verantwoorde analysemethoden die op betrouwbare wijze de aan- of afwezigheid van eiwit of eiwitfragmenten in het levensmiddel kunnen aantonen.’’

 

Denk je toch te reageren op gedestilleerde dranken?

Het is begrijpelijk dat je als coeliakie-patiënt symptomen die lijken op die van coeliakie aan de ziekte toeschrijft. Toch is er geen reden om aan te nemen dat goed gedistilleerde, dus glutenvrije, alcohol een gluten-reactie veroorzaakt. Een logischere verklaring is dat je lichaam niet goed reageert op de alcohol zelf.

 

Het is mogelijk dat iemand naast een glutonintolerantie ook een alcoholintolerantie of -allergie heeft of dat er een totaal andere intolerantie of allergie opspeelt bij het drinken van een alcoholische drank.

 

Als je last hebt van milde symptomen bij het drinken van alcohol is het aan te raden om te minderen of alcohol helemaal te mijden. Heb je daarentegen na het drinken van een beetje alcohol al een hevige reactie, dan is het beter om contact op te nemen met je huisart en te laten onderzoeken of je naast een glutenintolerantie misschien nog andere intoleranties of allergieën hebt.

Bronnen:

  • https://www.federalregister.gov/d/2020-17088/p-74
  • https://www.glutenfreewatchdog.org/news/why-distillation-is-compatible-with-a-gluten-free-diet/
  • https://gluten.org/2020/12/09/does-fermentation-or-distillation-make-a-product-gluten-free/
  • https://www.celiac.com/articles.html/fda-rules-all-distilled-alcohol-is-gluten-free-r5273/
  • https://expertisecentrumalcohol.trimbos.nl/items/details/alcohol-en-huidproblemen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *