Zoeken

Amarant – Glutenvrije superzaadjes!

We praten je regelmatig bij over glutenvrije granen en gewassen! Zo helpen we je om te kunnen variëren in je glutenvrije gerechten. Laatst hadden we het over gierst en maakten we er een leuk recept mee. Vandaag geen we kijken naar amarant.  Wat is amarant, en is het glutenvrij? En: Waar kan je het voor gebruiken?

 

Wat is amarant precies?

Amarant is een klein zaadje dat al duizenden jaren wordt gegeten, vooral in Zuid-Amerika. Het is dus geen graan, en ook geen gras. Het zijn kleine zaadjes die groeien aan een hoge plant. Het lijkt wat op quinoa, maar de zaadjes zijn nog iets kleiner. Het heeft een diepe, nootachtige smaak. In deze blog gaan we dieper in op wat amarant is, waarom het zo voedzaam is, en hoe het gebruikt kan worden in glutenvrije gerechten. Hopelijk inspireert het jou om eens amarant te gaan gebruiken! 

 

Voedingswaarde van Amarant

Amarant is een echte voedingskrachtpatser: een Super Seed! Hier zijn enkele van de belangrijkste voedingsstoffen die het bevat:

  • Eiwitten: Amarant bevat ongeveer 14-15% eiwit, wat meer is dan de meeste andere granen of alternatieven. Het bevat alle essentiële aminozuren, waaronder lysine, dat vaak ontbreekt in andere granen.
  • Vezels: Een portie amarant bevat een flinke hoeveelheid vezels, die belangrijk zijn vooral ook als je glutenvrij eet.
  • Mineralen: Het is rijk aan mineralen zoals calcium, magnesium, ijzer en fosfor.
  • Vitaminen: Amarant bevat verschillende B-vitaminen, waaronder B6 en foliumzuur.
  • Antioxidanten: Het is een bron van antioxidanten.

 

wat is amaranth

 

Amarant in de Glutenvrije Keuken

Voor mensen met coeliakie of een glutenvrij dieet is amarant een leuke keuze, die vaak wordt vergeten omdat het niet zo bekend is. Jammer! We helpen je graag een handje op weg met ideetjes.

Hier zijn enkele manieren waarop je amarant in je glutenvrije dieet kunt opnemen:

  1. Amarantmeel: Dit meel is wat minder makkelijk glutenvrij te verkrijgen dan andere glutenvrije melen. Het is handig om in huis te hebben en je kan het makkelijk verwerken in zowel zoete als hartige baksels.
  2. Gekookte Amarant: Je kunt amarant koken zoals je dat met rijst of quinoa zou doen. Het werkt goed als basis voor salades, bijgerechten of zelfs als ontbijtgranen wanneer het gekookt wordt met melk en geserveerd met fruit en noten. En als je het met melk kookt, kan je zelfs een soort pap maken. Wel moet amaranth relatief lang koken om zacht te worden.
  3. Amarantpops: Deze worden gemaakt door de zaden in een droge pan te verhitten tot ze poppen, net zoals popcorn. Ze zijn heerlijk als toevoeging aan yoghurt, salades of als tussendoortje.
  4. Amarantvlokken: Vergelijkbaar met haver, kunnen deze vlokken worden gebruikt om pap te maken of als ingrediënt in glutenvrije muesli en granola. Hieronder vind je de producten.

 

Glutenvrije producten met amarant

Amarant wordt veel gebruikt als ingrediënt bij glutenvrije producten. Maar het is bijna nooit het hoofdingrediënt. Als je van de smaak van amarant houdt, kan je rijstwafels met amarant proberen, of het zuurdesembrood met amarant van Schnitzer. Lekker! Kik op de afbeeldingen om de producten te bekijken .

amaranth vlokken glutenvrij   mais amaranth wafelsGlutenvrij zuurdesembrood met amarant

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *