Even voorstellen: Bakkerij Petit Four met glutenvrij brood en banket!

Ken jij Bakkerij Petit Four al? Misschien nog niet, want deze 100% glutenvrije en lactosevrije bakkerij in Deventer is pas een jaar open. Jasper is een ervaren ambachtelijke bakker die zich helemaal heeft gespecialiseerd in glutenvrij bakken, met heerlijke resultaten. Wij vertellen je graag meer over deze bakkerij en over Grethe en Jasper. Een glutenvrije bakkerij met een missie! 

 

Een ambachtelijke glutenvrije bakker in Deventer

Jasper en Grethe hebben dit afgelopen jaar een droom waar gemaakt: een ambachtelijke glutenvrije bakker in Deventer! Met een uitgebreid aanbod in banket, zoals de klassieke kasteeltjes, sloffen en taarten op maat. Alles is behalve glutenvrij ook melk- en lactosevrij. Jasper is bakker, in 2008 afgestudeerd en doet de productontwikkeling. Van dinsdag tot zaterdag staat hij in de bakkerij. Grethe werkt hard mee en achter de schermen regelt zij alles wat er bij een bakkerij komt kijken.

 

Bakkerij Petit Four gebakjes

 

Weinig aandacht voor glutenvrij in de bakkerswereld

Het verbaast Jasper dat er tijdens de bakkersopleiding zo weinig aandacht wordt besteed aan glutenvrij bakken. Het komt vrijwel helemaal niet aan de orde! Vreemd, aangezien hier veel kennis van grondstoffen voor nodig is en bakken zonder gluten een vak apart is! En als je een goede glutenvrije bakker bent, kan alles wat je maakt nét zo goed en lekker zijn als met gluten. Wat maakt Jasper als glutenvrije bakker uniek? Hij is gediplomeerde bakker die zich gespecialiseerd heeft in glutenvrij. Meestal is het juist andersom: een thuisbakker met een glutenvrij dieet maakt van hobby zijn werk. Maar Jasper kent echt alle kneepjes van het (bakkers)vak.

 

Ambachtelijk en glutenvrij

Bakkerij Petit Four is een ambachtelijke bakker. Alles is handwerk. Dat betekent dat het brood soms nét wat anders eruit kan zien dan de vorige week. Andere luchtvochtigheid en weersomstandigheden maken bijvoorbeeld al uit in het resultaat, en dit is volgens Jasper absoluut onderdeel van de schoonheid van het bakkersvak.

 

Binnen de glutenvrije wereld is een ambachtelijke bakker niet logisch. Het is arbeidsintensiever dan massaproductie en omdat glutenvrije kwalitatieve melen in kleinere hoeveelheden moeten worden ingekocht, vaak duurder. Toch is Jasper heel trots een ambachtelijk bakker te zijn en is dit wat Petit Four onderscheidt van andere glutenvrije bakkers. Maar er is meer!

 

Kwalitatieve ingrediënten

Ondanks dat de prijzen van glutenvrij meel sowieso al hoog liggen, kiest Jasper voor kwalitatieve ingrediënten. De prijs is misschien nét wat hoger, maar de voedingswaarde ook een stuk hoger! Dat betekent dat je veel sneller vol zit en in plaats van zes boterhammen, misschien maar twee hoeft te eten en dan ook nog meer verzadigd bent en meer voedingswaarden, vitaminen en mineralen binnen hebt gekregen.

 

Echt Glutenvrij volkorenbrood is zeldzaam

Jasper verbaast zich erover dat glutenvrij brood vaak zo ongezond is! Hij kent vanuit zijn vak de strenge regelgeving omtrent het naamgebruik van de term ‘volkoren’: dit mag alleen op een brood staan als dit ook echt 100% uit volkoren granen bestaat.Veel glutenvrij brood bestaat voor het grootste deel uit zetmelen met lage voedingswaarden, en maar een heel klein deel uit volkoren granen. Daarom kan de term ‘volkoren’ bij glutenvrij brood ook op verpakkingen staan van brood dat helemaal niet zo gezond is. Hier lees je meer over glutenvrij volkorenbrood, en waarom dit juist zo belangrijk is binnen het glutenvrije dieet!

 

 

De volkorenbroden van Bakkerij Petit Four

Het is dus tijd voor verandering! Jasper ontwikkelde in samenwerking met diëtist Anne van de Glutenvrije Diëtist twee 100% glutenvrije volkorenbroden. Deze doen hun naam dus echt volledig eer aan en zijn behalve lekker ook heel gezond en voedzaam. Jasper vertelt dat klanten verbaasd zijn, als ze na twee boterhammen al verzadigd zijn, terwijl met ander glutenvrij brood ze soms wel 6 boterhammen moesten eten en kort daarna opnieuw trek kregen. Dat is het verschil als je kiest voor volkoren!

 

Hier zie je de twee glutenvrij volkorenbroden (klik op de broodnaam om de website van Petit Four te bezoeken) :

 

boekweit-teff-haver-gierstbrood

teff-quinoa-boekweit-gierstbrood

 

 

glutenvrij volkorenbrood van bakkerij petit four

 

Miss Glutenvrij Test

Wij vonden het heel leuk om de twee volkorenbroden te ontvangen om te proberen! De twee broden zijn verschillend van smaak, de quinoa wat uitgesprokener in smaak en hartiger als basis, maar de haver iets toegankelijker als je hier niet van houdt. Beide broden vallen zeer goed in de smaak. Je kan ze ook prima even in de broodrooster doen voor je ze belegt, maar met een vers brood is dit bijna zonde 🙂 De broden kan je goed bewaren in de vriezer, dus je kan zo dagelijks genieten van vers glutenvrij volkorenbrood.

 

Transparantie bij glutenvrije producten

Het is zonde dat de glutenvrije doelgroep, die al meer risico loopt op bepaalde tekorten, zo een doolhof door moet om uit te zoeken of het brood dat ze eten wel zo goed is. (Hier lees je hoe je erachter komt hoe gezond jouw keuzes zijn met een handige checklist)

 

De toekomst en missie van Bakkerij Petit Four

Ambachtelijk blijven vinden Jasper en Grethe belangrijk. Veel bakkers worden groter en groter maar leveren in op ambachtelijkheid en dit wil Jasper niet. Het is juist wat Petit Four uniek maakt binnen het aanbod van glutenvrije bakkers. Dan maar klein, maar betrouwbaar, transparant en met heerlijk vers brood en banket!

 

Ook zet Jasper zich in om meer aandacht te creëren voor de glutenvrije tak in de bakkerswereld. Bijvoorbeeld door mee te doen met een bakwedstrijd met een glutenvrije inzending. De bakkers in Nederland mogen meer kennismaken met glutenvrije producten! Ook zou hij graag zien dat er meer aandacht wordt besteed in de bakkersopleidingen aan glutenvrij bakken.

Wij vonden het super leuk om Jasper en Grethe beter te leren kennen en hun enthousiasme voor het (glutenvrije) bakkersvak is inspirerend. We kunnen niet wachten om naast de twee glutenvrije volkorenbroden ook de gebakjes een keer te komen proeven… Het assortiment vind je HIER 

 

*dit betreft een gesponsord artikel*

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *