Een app waarmee je producten kunt scannen zodat je weet of ze glutenvrij zijn. Hoe handig is dat? Of… niet? Er zijn voor- en nadelen aan zo een app. We nemen er twee onder de loep.Β
Er zijn verschillende apps in omloop die je kan gebruiken om in een winkel de verpakking te scannen met je telefoon. Op deze manier zou je snel en makkelijk moeten kunnen zien of een product geschikt is binnen jouw dieet. De twee apps die we even uitlichten, zijn vooral ook gericht op vega(n) eten, maar bevatten ook filters voor heel veel allergenen, die je vooraf in je profiel kan instellen. Hierbij kan je uiteraard ook instellen dat je glutenvrij moet eten.
Barri
Bij de app Barri scan je de barcode van je product en zie je of dit product past bij je dieet of niet. Je dieetwensen vul je vooraf in bij je profiel. Barri kent nog niet alle producten en barcodes, dus soms krijg je in je scherm de vraag of je dit onbekende product wilt toevoegen.
Alle alarmbellen gingen af toen ik een heel grote groene duim in mijn scherm kreeg toen ik een Milka reep scande die tarwebloem bevat. Barri duidde gewoon een product dat glutenbevattend is aan als ‘veilig voor mijn ingestelde dieet’. Oeps, gevaarlijk! Hoe kan het dat deze app zulke fouten maakt?
In onze ogen heeft het scannen van barcodes nog meer gevaren. De receptuur van producten kan namelijk veranderen. Dan bevatte een product misschien eerst nog geen gluten, maar inmiddels wel. Heeft barri dan up-to-date informatie? We merkten ook bij de app barri dat heel veel barcodes nog niet in de database staan. Deze moet je dus handmatig toevoegen door een foto van de voor- en achterkant te maken. Barri kost overigens β¬1,99 per maand.
Soosee
De app Soosee scant voor jou de ingrediΓ«ntenlijst. Als er bepaalde allergenen inzitten of een sporen van-vermelding, zie je dit op het scherm van je telefoon. Handig, want hierbij heb je niet te maken met een barcode en dus ook niet met een database met producten in de app. Je kan alle tekst scannen die je wilt. Als je de app installeert, kan je de allergenen kiezen waarop je wilt filteren. Deze worden ‘groepen’ genoemd. Je kan maximaal drie actieve groepen hebben in de gratis versie van de app. Wil je meer groepen toevoegen? Dan krijg je de optie om een betaald jaarabonnement aan te schaffen. Dit kost maar β¬5,99, dus duur is het niet.
Soosee markeert alle woorden die te maken hebben met jouw allergie of eetwensen. Aangezien de app alle woorden scant, zal het automatisch het woord ‘gluten’ markeren. Dit geldt dus ook als in een tekst een vermelding staat dat het product ‘vrij van gluten’ is. Je krijgt dan in je scherm te zien dat dit product mogelijk gluten bevat, aangezien woorden als ‘glutenvrij’ gewoon worden gescand als ‘gluten’. Dit moet je dus alsnog goed checken via je beeldscherm.
Wel heel fijn: de app kan in veel talen teksten lezen en scannen. In het buitenland of op vakantie is dit dus echt wel ideaal!
Voor sommige diΓ«ten een uitkomst
Als je vega(n) eet, zal zo een app heel erg handig zijn. Veel producten bevatten namelijk dierlijke ingrediΓ«nten die niet altijd duidelijk zijn aangegeven op de verpakking. In tegenstelling tot allergenen, zijn dierlijke ingrediΓ«nten soms verstopt in de ingrediΓ«ntenlijst. Een dergelijke app kan verborgen dierlijke ingrediΓ«nten, zoals gelatine, melkpoeder, of E-nummers gewonnen uit insecten makkelijk opsporen. Vaak staan zulke ingrediΓ«nten ook met een E-nummer vermeldt, waardoor het nΓ³g lastiger te herkennen is. Een app die de ingrediΓ«nten scant, haalt deze producten er gelukkig zo uit. Maar… het is natuurlijk voor ons een belangrijke vraag of deze app ook handig zou zijn als je glutenvrij eet!
Leer etiketten lezen
Het is volgens de wetgeving verplicht dat allergenen duidelijk leesbaar op een etiket staan. Je zou dus mogen verwachten dat als je een product bekijkt, je snel ziet of iets gluten bevat of niet. Zou een app sneller zijn dan jij kan lezen?
Of je nu wel of niet gebruik wilt maken van zo’n app: etiketten kunnen lezen is essentieel. Hier leggen we uit waarom het zo belangrijk is Γ©n hoe je het best doet: etiketten lezen.Β
Gebruik jij een scannende app?
We zijn nieuwsgierig… Maak jij wel eens gebruik van een app als barri of Soosee? Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Deel dit gerust in een reactie. En, mocht je het fijn lijken: heb je er geld voor over om zo een app te gebruiken?
2 gedachten over “Een app om je boodschappen mee te scannen op allergenen”
Ik wilde de Soosee app uitproberen en ik heb een iPhone. Bij mij is de prijs echter anders dan vermeld in de blog! (β¬5,99).
Bij mij kost hij β¬1,99 per maand, β¬14,99 voor een jaar of β¬14,99 eenmalig. Ik heb een iPhone. Wellicht verschilt dit per besturingssysteem en Appstore?
Dat is inderdaad anders!
Heb je de app gekocht? Of alleen de gratis versie gehouden.