Glutenvrij brood: deze eenvoudige titel zegt eigenlijk al meteen wat je kan vinden in het nieuwe bakboek van Fatima Abakka. Dit glutenvrije bakboek is vers van de pers, en kwam recent uit. Wij mochten een boek ontvangen van Fatima, zo leuk! Hier lees je meer over dit boek en wat je ervan kan verwachten.
Fatima is ervaringsdeskundige!
Aya, de dochter van Fatima heeft coeliakie. Dat kwam hard aan toen zij de diagnose kreeg, want de Marokkaanse keuken kent veel hapjes met deegwaar. Daarom ging Fatima aan de slag, en maakte dit alles glutenvrij. Dit resulteerde in haar eerste boek! In 2022 schreef zij Glutenvrij Bakken kan Iedereen. Hierin vind je recepten voor pizza’s, focaccia’s en koekjes, maar ook klassieke Marokkaanse en Mediterraanse recepten. Leuk om kennis mee te maken. Maar nu heeft Fatima een tweede boek uitgebracht!ย
Voedzaam glutenvrij brood
In het voorwoord omschrijft Fatima een probleem dat iedereen die glutenvrij eet zal herkennen: het vinden van lekker en voedzaam glutenvrij brood… Glutenvrij brood dat je kant-en-klaar koopt, is vaak super droog, kruimelig en ook nog eens heel duur. Ook ligt de voedingswaarde ervan erg laag. Daarom wist zij al snel dat ze zelf brood moest gaan bakken als ze haar dochter lekker รฉn voedzaam brood wilde kunnen geven. De afgelopen jaren heeft zij zich verdiept in het bakken met pure (volkoren)meelsoorten. En daar kwam dit mooie boek uit voort!
Pure meelsoorten
Dit tweede boek van Fatima is heel anders dan de eerste. Dus mocht je haar eerste boek al in huis hebben: weet dan dat dit tweede boek een enorme aanvulling is. Waarom? Fatima gebruikt in dit broodbakboek alleen pure meelsoorten en geen kant-en-klare bakmixen. Veel van deze meelsoorten zijn volkoren, en dit wordt aangevuld met verschillende zetmeelrijke melen, zoals tapioca en aardappelzetmeel. De juiste verhoudingen zijn hierbij essentieel voor een perfecte structuur en een mooie balans, dat uiteindelijk resulteert in de mooie broden die je in dit boek terugziet.
Het boek in handen
De inhoud van het boek en de vormgeving sluiten prachtig op elkaar aan. De cover van het boek is puur en compleet in zijn eenvoud. De afbeeldingen van de broden zijn prachtig en paginavullend. Heel minimalistisch, waardoor je aandacht direct gaat naar de mooie broden. Soms vind je ook een afbeelding tussendoor die twee pagina’s inneemt.
Wat je kan verwachten
In Glutenvrij Brood vind je 55 recepten voor broden, die gemaakt worden met pure meelsoorten. Fatima verwerkt ook in dit boek haar Marokkaanse achtergrond. Zo vind je tussen de broodrecepten ook Khobz en andere Mediterraanse broden. Voordat je bij de recepten komt, vind je eerst nog een uitgebreide inleiding over het glutenvrije dieet en over baktechnieken. Heel slim, want glutenvrij brood bakken is heel anders dan glutenvol brood, ook qua technieken!ย
Het boek is ingedeeld in drie hoofdcategorieรซn, waarbij de baktechniek centraal staat. We zullen kort wat vertellen over elke categorie.
Bakken met gist
Het bekendste rijsmiddel voor brood is gist. Fatima schrijft in de inleiding al wat gist precies is en hoe dit werkt. Ze legt uit hoe je gist het best kan activeren en hoe het kan rijzen. Daarna ben je klaar om de broden uit deze categorie te gaan bakken! Je vindt hier basisrecepten voor wit en bruin brood, en broden met allerlei pure meelsoorten als basis. Als je verder bladert door dit hoofdstuk, zal het opvallen dat er veel variatie is in de gebruikte meelsoorten. Zo zijn er een paar sorghumbroden, haverbroden, maar ook broden waar veel gierstmeel in zit, of rijstmeel. Elk brood is anders en ziet er prachtig uit!
Bakken met bakingsoda
Er is een groep die niet goed gist kan verdragen. Maar ook zonder gist kan je gelukkig brood bakken! Een van de methodes die je hierbij kan gebruiken, is bakken met bakingsoda. Fatima legt eerst weer nauwkeurig uit wat dit is en hoe je het kan gebruiken. Voordeel: geen rijstijd! Het basis-sodabrood staat binnen 1,5 uur dus al op tafel. Ook vind je twee recepten voor hartige scones in dit hoofdstuk.
Bakken met zuurdesem
Voordat je de broden uit deze categorie kan maken, heb je eerst een actieve zuurdesemstarter nodig. Daarom begint Fatima eerst met een uitgebreide instructie van dag tot dag hoe je zelf een starter kan maken. Ze helpt je ook bij de tijdsplanning die nodig is om zuurdesembrood te bakken. Deze manier van rijzen neemt namelijk de meeste tijd in beslag en vergt een routine. Meestal zit er wel 1,5 dag tussen het verversen van de starter en het uiteindelijke bakken van het brood. Fatima geeft meerdere voorbeelden voor hoe een zo een tijdschema eruit kan zien.
Er volgen gevarieerde broodrecepten, die er ook nog eens prachtig uit zien. Met bloem-desembrood zal je echt hoge ogen gooien als je deze op tafel zet.
Wil je glutenvrij brood leren bakken?
Dan kunnen wij dit bakboek absoluut aanbevelen. Je leert de bekendste glutenvrije meelsoorten direct goed kennen en wordt goed door de recepten heen geloodst door praktische, duidelijke stappen. Door de recepten uit dit boek zal glutenvrij brood nooit meer hetzelfde zijn! Klik hier om het boek te kopen via bol.com