Glutenvrij en plantaardig eten… Is dat wel te doen? En is het wel verstandig? Zijn er wel voldoende glutenvrije vervangers? Kom je geen stoffen tekort? In deze blog schrijft Hanna (@wannafood.nl) hier meer over.
WIE BEN IK?
Mijn naam is Hanna van Houdt. Ik ben diëtist, leefstijlcoach, bewegingswetenschapper en sportdocent en ik heb zelf ook coeliakie. Als diëtist ben ik aangesloten bij het diëtistennetwerk van de Nederlandse Coeliakie Vereniging. Op mijn spreekuur komen dan ook veel mensen met een overgevoeligheid voor gluten.
VERSCHUIVING NAAR MEER PLANTAARDIG ETEN
Wat ik de laatste tijd merk, is dat veel mensen wat minder dierlijke producten willen gaan eten, bijvoorbeeld omdat ze gezonder willen leven of vanwege milieu of dierenwelzijn. Ook onder de mensen met coeliakie merk ik een verschuiving naar meer plantaardig, een mooie tendens al zeg ik het zelf! Zelf eet ik sinds 1,5 jaar voor toch zeker 98% plantaardig.
VOORDELEN VAN MINDER VLEES
Het is heel goed om minder dierlijke producten te eten. Minder of geen vlees eten levert veel voordelen op voor je lijf, het milieu en dierenwelzijn. Dit geldt ook voor mensen met een glutenvrij dieet. Maar hoe pak je dat nou aan?
VOEDINGSPATROON AANPASSEN
Sommige mensen switchen radicaal naar een vegetarisch of zelfs veganistisch voedingspatroon, maar de meeste mensen doen dit in stapjes. Bijvoorbeeld eerst een dagje geen vlees eten, of overstappen naar plantaardige zuivel. Daarna kan je geleidelijk ook andere maaltijden of producten vervangen. Het maakt niet uit wat je doet, elk stapje is super!
MAAR VLEESVERVANGERS BEVATTEN TOCH GLUTEN?
Veel mensen vinden het makkelijk om kant-en-klare plantaardige burgers, -worstjes, -stukjes of -balletjes te gebruiken. Ze bestaan meestal uit plantaardige eiwitten zoals soja, erwt, lupine of paddenstoelen, maar ook wel eens uit tarwe. Verder bevatten ze soms een glutenbevattend laagje. Het klopt dus dat in veel vleesvervangers gluten zitten (al zijn er gelukkig ook steeds meer glutenvrije vervangers verkrijgbaar, kijk maar eens in het schap!).
WAT IS EEN GEZONDE VLEESVERVANGER?
Eigenlijk zijn deze bovengenoemde vleesvervangers vaak helemaal niet zo gezond, ook niet voor mensen die wel gluten kunnen eten! Ze zijn vaak bewerkt en bevatten meestal te veel zout. Ook zit er regelmatig veel verzadigd vet of suiker in, of juist te weinig belangrijke stoffen, denk aan eiwitten, ijzer of vitamine B12. Wil je toch graag van dit soort kant-en-klare producten kiezen? Er zijn tegenwoordig echt ook wel glutenvrije producten te verkrijgen, zoals sommige soorten vegagehakt, -burgers, of – stuckjes. Kies dan bij voorkeur voor producten met toegevoegde vitaminen en zo min mogelijk zout. Dit kun je terugzien op het etiket. En vaak geldt ook; hoe langer de ingrediëntenlijst is, hoe bewerkter het product vaak is en hoe groter de kans dus is dat de vleesvervanger in de categorie ongezond valt.
ONBEWERKTE PLANTAARDIGE PRODUCTEN
Natuurlijk is het beter om te kiezen voor onbewerkte producten zoals tofu, tempé en peulvruchten. En laten die nou gewoon glutenvrij zijn! Wist je dat je van peulvruchten zelf ook heel gemakkelijk lekkere burgers en balletjes kunt maken? Hieronder vindt je een lekker recept voor een burger gemaakt van peulvruchten. En kijk maar eens op mijn website www.wannafood.nl. Hier vind je nog veel meer lekkere recepten met peulvruchten, tofu en tempé. Ik heb de website samen met mijn vriend gemaakt. Hij is plantaardig kok, dus met de smaak zit het wel goed. Op de website vind je ook veel informatie over gezondheid en plantaardig eten. En weet je wat leuk is? Alle recepten zijn glutenvrij! Verder kan je je stukje vlees af en toe vervangen door ongezouten noten, zaden en pitten of bijvoorbeeld eieren (tenzij je natuurlijk vegan eet). Zuivelproducten bevatten weinig ijzer, daarom zijn kaas en melkproducten geen volwaardige vervanger van vlees.
TIP! Wil je toch graag uit het kant-en-klare schap kiezen, maar wel een gezonde en glutenvrije keuze maken? De app ‘kies ik gezond’ van het Voedingscentrum is handig voor het vergelijken van producten en het maken van een gezonde keuze.
GO FOR IT!
Kortom: glutenvrij en plantaardig is juist een super combi! Kies voor puur en onbewerkt, maar wees ook niet te streng voor jezelf, je eet immers ook geen of minder (bewerkt) vlees. Als je een burger vervangt door een plantaardige burger, dan maak je nog steeds een gezondere en zeker een duurzamere keuze. Je kunt dus best af en toe een bewerkt product kiezen, maar gebruik het niet dagelijks en controleer altijd het etiket!
Succes! Wat zijn jouw favorieten op het gebied van de combi glutenvrij en plantaardig?