Glutenvrij paneermeel: alles met een knapperig jasje eromheen is automatisch lekker. Maar waar wordt glutenvrij paneermeel van gemaakt, en waar kan je het voor gebruiken?ย We vertellen je wat je opties zijn.
Wat is paneermeel?
Eigenlijk is paneermeel gewoon fijngemalen beschuit. Het is dus geen ‘echt’ meel. Het wordt normaal gesproken gemaakt dus van tarwe. Je kan het voor verschillende doeleinden gebruiken en ook makkelijk zelf maken, maar helaas zijn glutenvrije beschuitjes behoorlijk kostbaar. Je kan het wel op andere manieren zelf maken, dat lees je later in deze blog.
Panko
Panko is een Japanse variant van paneermeel. Heel luchtig en knapperiger dan ‘reglulier’ paneermeel. Helaas bevat dit gewoon gluten normaal gesproken.ย Er bestaat ook ‘corn panko’, op basis van maรฏsbloem dus. Hier hebben wij nog geen ervaring mee. Jij wel?
Wat is paneren?
Paneren doe je door je vlees- of groenteproduct in witte bloem te leggen, vervolgens in een schaaltje ei te dopen. Als laatste leg je het in een schaaltje (glutenvrij) paneermeel. Als je het vervolgens bakt of frituurt, krijg je een knapperig goudbruin jasje! Deze witte bloem zou je ook kunnen vervangen door glutenvrij verkruimeld brood of cornflakes. Hierdoor krijgt het gepaneerde laagje een andere structuur en smaak. Nรฉt wat er bij je recept past en wat je wil! Verderop in dit artikel vind je drie recepten om glutenvrij paneermeel zelf te maken.
Waar kan je het voor gebruiken?
Paneermeel kan een knapperig jasje geven aan frituurproducten, zoals vis of bitterballen. Ook kan je het gebruik om een geheel bij elkaar te houden. Denk aan de toevoeging van paneermeel in gehaktballen bijvoorbeeld. Als laatste wordt het gebruikt om kwetsbaar eten te beschermen.
Ook een aanrader: strooi wat paneermeel over je ovenschotel! Heel lekker in combinatie met geraspte kaas en het zorgt voor een prachtig laagje bovenop je maaltijd. Ook heerlijk op een pastaschotel uit de oven.
Glutenvrij paneermeel van rijst of mais
De paneermeel van Orgran is gemaakt van 100% bruine rijstmeel. Andere merken hebben meestal meerdere ingrediรซnten, waaronder vaak maismeel. Pan Grati van Schรคr bevat meerdere ingrediรซnten om de structuur te verbeteren.ย VA Foods heeft ook een fijne. Deze is vrij van veel andere allergenen, zoals melk, ei, tarwe en noten. Handig als je vegan eet. Holland & Barrett heeft ook paneermeel op basis van rijstebloem. Er zit dan ook nog kurkumapoeder en paprikapoeder in. Dit geeft wat kleur aan het paneermeel. Het oog wil ook wat, en een goudgekleurde bitterbal ziet er lekkerder uit dan een bleke! Deze kleurstoffen proef je overigens niet.
Glutenvrij paneermeel van tarwe
Ja, je leest het goed. Glutenvrij paneermeel kan ook gemaakt worden van tarwezetmeel waar de gluten uit verwijderd zijn. Let op: als je allergisch bent voor tarwe, is dit dus geen optie. Knapperig en de structuur als glutenvol paneermeel. Hier kan het glutenvrije paneermeel van Le Poole.
Zelf glutenvrij paneermeel maken! Drie manieren.
Zoals al gezegd, zijn glutenvrije beschuitjes vaak best kostbaar om paneermeel van te maken. Al kan het natuurlijk wel: wrijf dan gewoon met twee beschuitjes over elkaar heen. Maar je kan ook paneermeel maken van oud brood. Is je glutenvrije boterham niet meer lekker, omdat het eigenlijk te oud is? Doe ‘m even in de blender, en je hebt paneermeel! Ideaal voor bijvoorbeeld gehaktballetjes. Je kan ook paneermeel maken door cornflakes fijn te malen. Ze hoeven dan niet helemaal fijngemalen te zijn, een beetje grotere stukjes kunnen je gepaneerde hapje juist extra lekker maken! Dit blijft wel iets minder goed ‘plakken’ dan paneermeel van brood. Kies dus het ingrediรซnt voor je paneermeel dat past bij het doel dat je wil behalen!
Recept voor Beer Battered Snacks
Een krokant jasje kan je op meerdere manier maken voor je gefrituurde snacks. Paneermeel is slechts รฉรฉn optie. Wist je dat je met (glutenvrij) bier ook een beslag kan maken waar je je snacks in doopt voor je ze bakt of frituurt?ย Hier heb je het recept!ย