Hoe zoek je een geschikt glutenvrij restaurant” Uit eten gaan terwijl je strikt glutenvrij moet eten kan spannend zijn. Is er wel een glutenvrij aanbod? Wat als je achteraf toch ziek wordt? Je geeft een stukje controle uit handen, want je bent nu niet zelf degene die het eten bereidt. Hoe pak je dit nu goed aan? We geven je tips en een stappenplan, zodat uit eten gaan voor jou ook een ontspannen, leuke avond mag worden! Allereerst: hoe vind je een glutenvrij restaurant?
Stappenplan om ontspannen glutenvrij uit eten te gaan
We gaan meerdere stappen delen die jou kunnen helpen om uiteindelijk relaxed glutenvrij uit eten te kunnen. We helpen je hoe je geïnformeerd en voorbereid kan zijn, zodat je niet voor onverwachte verrassingen hoeft te staan. Je hoeft niet elke stap na te lopen, maar kies uit hoe jij je wilt voorbereiden.
Zo zoek jij een glutenvrij restaurant!
Deze week delen we hoe je een geschikt glutenvrij restaurant kan vinden. Dit kan op meerdere manieren. Dat lees je hieronder. Volgende week delen we hoe je in je contact met een restaurant (vooraf of ter plaatse) kan overleggen om erachter te komen of er een risico is op kruisbesmetting en hoe het restaurant hiermee omgaat. Maar eerst dit: een glutenvrij restaurant zoeken doe je als volgt..
Glutenvrije Horeca App
De belangrijkste stap! Restaurants zijn er natuurlijk in allerlei soorten en vormen, en elk restaurant gaat anders om met allergenen en kruisbesmetting. Je keuze in een restaurant kan veel uitmaken. Hoe vind je een goed restaurant met glutenvrij aanbod? Kijk bijvoorbeeld op de app ‘Glutenvrije Horeca’. Deze app is heel gebruiksvriendelijk. Je vindt eenvoudig 100% glutenvrije restaurants en kan filteren op restaurants die een keurmerk van de NCV hebben. Je leest de reviews van anderen. Hier lees je vaak in terug of er een ruim aanbod is of niet. Hier vind je meer info over deze app.
Find Me Gluten Free
Zoek je een restaurant buiten de Nederlandse grenzen? Bekijk dan de app ‘Find Me Gluten Free’. Hier kan je per locatie zoeken naar restaurants die glutenvrij eten aanbieden. Voor bepaalde opties moet je betalen. Het gebruiksgemak en overzichtelijkheid is een stuk lager dan de Glutenvrije Horeca App, maar het bevat reviews van restaurants over de hele wereld.
Doe wat research online!
Google Reviews
Als je eenmaal een restaurant op het oog hebt, kan je een stapje verder. Kijk bijvoorbeeld bij de reviews in Google. Hier kan je filteren op bepaalde woorden die in reviews voorkomen, zoals ‘glutenvrij‘, of ‘coeliakie‘. Je zal dan reviews te zien die deze woorden bevatten. Super handig om gericht te zoeken! Je ziet hieronder een voorbeeld. Dit restaurant heeft 37 reviews die het woord ‘glutenvrij‘ bevatten. Klik hierop op te lezen. Of klik op het vergrootglas om op een zelfgekozen woord te filteren.
Bezoek de website van het restaurant
En verder kan je op de website van het restaurant zelf meestal de menukaart bekijken. Misschien vind je het zelfs prettig om alvast een gerecht uit te kiezen. Ook vind je op de website vaak allergeneninformatie. Als je hier op de website al wat over leest, is dit vaak een goed teken! Maar let op, want de praktijk zou wel eens af kunnen wijken van hetgeen geschreven staat… Doe altijd navraag dus.
Facebook Groepen
Positieve (en negatieve) ervaringen worden ook vaak in glutenvrije Facebookgroepen gedeeld. Wist je dat je binnen een Facebookgroep ook een zoekfunctie hebt? Je zou dan bijvoorbeeld kunnen zoeken op de naam van het restaurant en kijken of een ander lid hier al eens wat over heef geschreven. En natuurlijk zou je ook actief de vraag zelf kunnen stellen. “hey, heb jij een goede ervaring met restaurant x?”
Disclaimer
Ga als coeliaak nooit blindelings af op reviews en ervaringen van iemand anders, maar doe je eigen research en vraag na bij het restaurant zelf! We zullen in de volgende blog ingaan op hoe je het best en gericht navraag kan doen bij een restaurant als het om gluten en kruisbesmetting gaat.