Marike Bol heeft een nieuw boek uitgebracht: ‘Echt lekker glutenvrij’! We waren heel nieuwsgierig hiernaar en vonden het daarom heel leuk om een exemplaar van Marike te mogen ontvangen. Natuurlijk gaan we je hier daarom vertellen wat je allemaal in dit nieuwe bakboek kan vinden en wat wij ervan vonden! Lees je mee?
Eerste indruk
“Echt lekker Glutenvrij” is een redelijk groot boek qua formaat en ziet er luxe uit door de glimmende letters en het leeslintje. Een kleinigheidje dat qua gevoel veel toevoegt aan een kookboek. Het boek bevat veel grote, mooie afbeeldingen. De opmaak is helder en de inhoud enthousiast en kleurrijk. In dat opzicht is het boek echt een verlengde van zoals je Marike kent van haar socials of website.
Zelf vertelt ze in het voorwoord over het totstandkomen van haar boek. Ze legt uit dat ze al eerder twee bakboeken heeft geschreven, maar dit in veel opzichten toch voelt als haar ‘eerste’ boek. Waarom? Haar leven ziet er inmiddels totaal anders uit in vergelijking met zes jaar geleden. Daarnaast vertelt ze dat ze zรณveel meer kennis heeft opgedaan over glutenvrij-, lactosevrij- en plantaardig baken dat zij deze kennis dolgraag wilde bundelen en delen in de vorm van dit nieuwe bakboek. Het resultaat? Dat hebben we nu in handen.
Indeling en Smakelijke Recepten
De volgende hoofdstukken komen aan bod in het boek ‘Echt Lekker Glutenvrij’.
- Ontbijtfeest
- (h)Eerlijk Brood
- Hoera, Hartig
- Koekje erbij?
- Lekkere trek
- Oh My Pie
Verwacht dus ontbijttaartjes, poffertjes en muffins, maar ook quinoawraps, zoete aardappelpizza en meer. Een van de hoogtepunten is het hoofdstuk over brood, waar je niet alleen recepten vindt, maar ook pagina’s vol tips voor een goede textuur en smaak voor je glutenvrije broden. Er is een gedeelte met brood zรณnder gist, brood mรฉt gist en zuurdesembrood. Eรฉn recept heeft ook de naam “Het lekkerste brood ooit”. Op de Socials van Marike zie ik regelmatig foto’s van volgers die dit brood al hebben gemaakt. En ik moet zeggen: ze zien er stuk voor stuk heel goed gelukt uit. Maar dat is ook wat Marike zelf belooft: “Uit dit boek lukt elk recept”.
Kenmerkende recepten
De recepten zijn typisch Marike: blauwe bessen crumble bites, zebrataart en de passievruchtencurd bijvoorbeeld. Ze laten zien dat glutenvrij bakken absoluut niet saai hoeft te zijn en het er ook nog eens heel mooi uitziet.ย Dit boek is een heel goede optie als je – naast gluten – ook andere ingrediรซnten moet mijden, zoals ei of melk. Bij elk recept staat namelijk hoe je het vegan kan maken, want er worden alternatieven gegeven voor ei en melk. Trouwens, veel recepten zijn sowieso al vegan.
Een boek met een verhaal
De persoonlijke touch in het boek maakt het bijzonder. Op haar website zegt ze zelf dat er zoveel passie en plezier in dit boek zit. En dat zie je terug op elke pagina. Marikeโs passie voor glutenvrij bakken is door het hele boek voelbaar.ย Ze deelt ook heel open haar (heftige) glutenvrije verhaal. Dat is niet niks allemaal om zo te lezen!
Ingrediรซnten
Marike maakt gebruik van veel alternatieve melen en additieven die gebruikelijk zijn in de glutenvrije keuken. Voor de ervaren glutenvrije bakker is dit een bekend lijstje. Maar ben je nieuw in de glutenvrije wereld? Dan is het goed om te weten dat er in het begin van het boek uitleg wordt gegeven aan alle glutenvrije meelsoorten die voorkomen in het boek. En ook handig: er wordt bij elke meelsoort uitgelegd hoe je deze kan vervangen. Dus als je niet van boekweitmeel houdt of een noten-allergie hebt, zal je blij zijn met deze pagina’s.
Ook legt Marike uit waarom ze bepaalde additieven toevoegt aan de recepten, zoals psyllium. Ze vertelt hoe je ei kan vervangen in elk recept en welke tools onmisbaar zijn in jouw glutenvrije keuken.
Voor Wie is dit Boek?
Dit boek is vooral een aanrader voor glutenvrije bakliefhebbers, of je nu net begonnen bent of al decennia ervaring. Het focust voornamelijk op brood, ontbijt, gebak en lunch. Dus als je juist op zoek bent naar recepten voor diners en avondmaaltijden, dan vind je hierin waarschijnlijk niet wat je precies zoekt. Maar voor iedereen die zijn glutenvrije bakskills wil verbeteren en kennis wil maken met nieuwe glutenvrije ingrediรซnten, is ‘Echt lekker Glutenvrij’ een mooie aanwinst.
Wil je meer lezen over glutenvrije bakboeken? Lees dan hier over De Glutenvrije Bijbel van Janneke Vreugdenhil, die ook in 2024 is uitgebracht. Of het boek Glutenvrij Bakken kan Iedereen van Fatima Abakka.