Wat is tarwegras en is het glutenvrij?

Tarwegras: sommigen zweren bij de gezondheidsvoordelen die dit zou hebben. Maar wat is tarwegras nu eigenlijk? En is tarwegras glutenvrij? Wij zochten het voor je uit en vertellen je alles hierover. En is tarwegras echt zo gezond als beweerd wordt door sommigen?

 

Wat is tarwegras?

Tarwegras bestaat eigenlijk uit de groene sprietjes die groeien uit de tarwezaadjes. De jonge plantjes dus! Het zijn ontkiemde graankorrels. Hieruit komen stugge, groene steeltjes. Dit wordt dan geoogst als het ongeveer 20 cm hoog is. Dit gras is zo stug, dat het niet zomaar te eten is voor een mens. Wel kan er sap van gemaakt worden van vers tarwegras. Een andere optie is tarwegraspoeder. Dan wordt het gras gedroogd en fijngemalen.

 

Gluten

Waar in de tarwe vinden we de gluten? Dit vinden we in de graankorrels van volgroeide tarwearen. Dus in tarwegras zijn van nature geen gluten te vinden, omdat dit over een heel ander deel en ander stadium van de tarwe gaat.

 

Hoog risico op sporen

Zoals met veel voedingswaren, is er wel kans dat tarwegras sporen van gluten bevat. Dit kan in het productieproces voorkomen of op een andere manier kan de tarwegras ‘besmet’ raken met gluten. In dit geval kan er op de verpakking staan dat het tarwegras sporen van gluten kan hebben. Lees hier meer over allergeneninformatie en ‘sporen van’ op verpakkingen. 

 

Tarwegras heeft een hoger risico op sporen van gluten dan veel andere producten. Als tarwegras bijvoorbeeld te laat wordt geoogst, kan het zijn dat er al beginnende graankorrels aan het ontstaan zijn in de jonge plant. Het oogstproces van het tarwegras is dus belangrijk in het gegeven of het tarwegras glutenvrij zou zijn of niet. (bron)

 

Onderzoek

Maar volgens een onderzoek bevatte tarwegras van een merk dat zelf ‘glutenvrij’ op de verpakking claimde, alsnog 50-80ppm gluten! Terwijl een glutenvrij product onder de 20ppm dient te zijn. Het mag op deze manier wel ‘glutenarm’ genoemd worden, maar glutenvrij zou dit niet mogen heten.

 

Gezondheidsvoordelen

Tarwegras zou extreem gezond zijn en heel hoog scoren qua micronutriënten. Sommige mensen zweren erbij en nemen elke dag een ‘shot’. Het is wel even doorbijten, want lekker is het niet. Je kan ook een beetje door een smoothie doen, om de smaak wat milder te maken. Het is inderdaad rijk aan ijzer, calcium en magnesium en veel vitamines, maar niet meer dan in sommige groene groenten. Maar of tarwegras nu echt zo een superfood is? Daar verschillen de meningen over. Bovendien, of je wel of geen tarwegrasshotje zou nemen, is een evenwichtig, gebalanceerd voedingspatroon het belangrijkst en onvervangbaar 🙂

Heb jij wel eens tarwegras gedronken, ondanks dat je niet tegen gluten kan? Of vind je dit toch wel tricky?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *