Glutenvrij op wintersport naar Valmenier

Tineke is met haar gezin op wintersport geweest naar Valmenier in Frankrijk. Ze deelt haar ervaring van haar glutenvrije wintersport met de lezers van Miss Glutenvrij. Tineke heeft een dochter van 6.5 met coeliakie. 

 

Wintersport in Valmerier

Op Kerstavond 2022 vertrokken wij met onze 3 dochters (8.5, 6.5 en 3 jaar) richting de bergen van Valmenier, Frankrijk voor een welverdiende skivakantie. Na veel wikken en wegen, kozen we opnieuw voor de all-in formule met de Belgische organisatie Intersoc. In ons pre-coeliakie tijdperk waren ook al twee keer met Intersoc op vakantie geweest en dat bleek toen een gouden formule. De laatste keer was in februari 2020. Net voor die vakantie was uit een bloedonderzoek totaal onverwacht de diagnose ‘glutenintoleratie’ naar boven gekomen voor onze dochter Jinte. De kinderarts had ook al een darmonderzoek ingepland, maar bewust net na onze all-in skivakantie… We waren er ons dus pijnlijk bewust van dat dit de laatste keer zou zijn dat Jinte zorgeloos zou kunnen genieten van de uitgebreide buffetten in het hotel. Het volgende jaar kozen we voor de veilige optie van een appartementje waar we zelf konden koken.

 

Glutenvrij met een all-in vakantie

Na grondig onderzoek en een paar geruststellende glutenvrije reviews, kozen we dit jaar echter tóch terug voor de all-in formule. We hadden meermaals contact opgenomen met de organisatie en deze verzekerde ons dat dit geen probleem was en dat we ter plaatste met de (Belgische) chef de mogelijkheden konden bekijken. We vertrokken dus vol goede moed, maar ook met een doos vol glutenvrij ‘noodrantsoen’ naar Valmenier.

 

In de keuken

Toen we aankwamen in het hotel, was het nog wat chaotisch in de keuken, maar toch nam het keukenpersoneel uitgebreid de tijd om met ons de mogelijkheden en beperkingen van het glutenvrij dieet te overlopen. De chef zelf bleek echter niet over voldoende kennis te beschikken, maar een ander personeelslid was gelukkig wel goed op de hoogte. De afspraak was dat we voor elke maaltijd en bij elke vraag rechtstreeks naar de keuken mochten komen. De allergenen of ingrediënten werden namelijk niet op het buffet aangegeven.

 

De eerste avond

Diezelfde eerste avond kon onze Jinte gezellig mee-eten met het volwassenen buffet, aangezien de balletjes in tomatensaus van het kinderbuffet niet geschikt waren. Na zelf even in de keuken te checken, bleken de pomme duchesse van het kinderbuffet wel geschikt, tot groot genoegen van ons dochtertje.

 

Ontbijtbuffet

Het ontbijtbuffet is over het algemeen, zeker bij onze andere 2 niet-glutenvrije dochters, altijd een grote hit, met name dankzij het stokbrood, pistoletjes, 3 soorten koffiekoeken en 5 soorten ontbijtgranen. Voor Jinte was er wit glutenvrij brood en een Schär Madeleine cakeje. Er werden ons glutenvrije ontbijtgranen beloofd voor de volgende dagen, maar die bleken havervlokken te bevatten zonder glutenvrij logo en waren dus niet geschikt. Het glutenvrije ontbijt was een tegenvaller, met 6 dagen hetzelfde wit brood en cakeje. Daarnaast was er op het gewone buffet wel steeds vers fruit, yoghurt, gekookte eitjes, omelet en spek aanwezig wat zij wel gewoon kon eten.

 

 

Lunch en diner

Bij de lunch was er standaard steeds een warm en koud buffet met saladebar. Er was dan ook voldoende keuze uit rauwe groenten, maar helaas niet zo aantrekkelijk voor onze kieskeurige 6-jarige. Op Kerstdag kreeg zij droge glutenvrije penne (met ketchup?) en een gestoomde kipfilet die een half uur later geserveerd werd. Die kipfilet bleek trouwens een vaste waarde in het glutenvrije aanbod te zijn, met pasta, rijst of puree. Een andere keer was er een zuivere runderburger met frietjes (uit de glutenvrije friteuse).

 

Raclette-avond met glutenvrije macaroni

Het culinaire hoogtepunt was ongetwijfeld de raclette-avond waar Jinte gewoon kon aanschuiven samen met de rest van ons gezin. En ook de speciaal bereide glutenvrije macaroni was een schot in de roos. Helaas wel klaargemaakt op diezelfde avond als er raclette voorzien was.

 

Elke avond een ijsje

Daarnaast was Jinte ook heel tevreden dat ze elke avond een ijsje kon eten, ook al konden haar zussen kiezen uit taart, tiramisu, cheese-cake en andere lekkernijen van het dessertbuffet.

 

Onze ervaring

De kennis en de creativiteit van het kookteam waren dus een tegenvaller, zeker als je bedenkt dat er in totaal 5 mensen (waarvan 3 kinderen) met de zelfde organisatie mee waren die een glutenvrij dieet volgden. Over de vriendelijkheid van het personeel hadden we daarentegen geen klagen. We konden steeds in de keuken terecht en we konden ook steeds zelf de ingrediënten nakijken op de verpakkingen. Een ander gezin vertelde ons dat het de vorige jaren wel altijd prima geregeld was en dat we dit jaar gewoon pech hadden met het keukenteam. Wie weet proberen we het dus volgend jaar toch nog eens opnieuw?

 

Bedankt, Tineke, dat je de ervaring van jouw glutenvrije wintersport wilde delen. Eerder schreef Femke al een blog over haar vakantie in Ischgl (Oostenrijk). Ben jij ook op glutenvrije wintersport geweest en wil je hierover je ervaring delen? Stuur dan een mail naar redactie@missglutenvrij.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *