Zoek

Brandende vraag: Waarom mag je met coeliakie niet voor defensie werken?

Werken bij defensie is een bijzonder beroep. Een plek met wel liefst 150 honden en 10 paarden in dienst is het een plek waar we vast allemaal weleens een kijkje willen nemen achter de schermen. In het programma ‘Kamp van Koningsbrugge” is er een heel klein kijkje in deze wereld mogelijk. Zo zie je hoe ze door moeten zetten in moeilijke omstandigheden en zo goed als niks voor het kiezen hebben. Daarom vraag ik mij af: Zou je bij defensie kunnen werken als je coeliakie hebt?

 

Coeliakie in het dagelijks leven

Nu weten we als geen ander dat coeliakie behoorlijk wat geregel en moeilijkheden met zich mee kan brengen. In het dagelijks leven is het soms al moeilijk om buiten de deur te eten. Kruisbesmetting ligt altijd om de loer en de kans dat iemand het simpelweg niet begrijpt en je het verkeerde serveert is groot. Het liefst kijk je even op de verpakking naar de ingrediëntenlijst voordat je ergens ‘veilig’ een hap van neemt.

 

Dieetwensen bij defensie

Nu zag ik op de website van defensie dat als je Koosjer, Halal of Vegetarisch wilt eten dit mogelijk is. Tijdens een uitzending krijg je verpakt voedsel mee en hierin kan gekozen worden tussen deze dieetwensen. Nu is dit natuurlijk een bewuste keuze en heeft dit verder geen medische consequenties mocht dit toch fout gaan. Dit is een groot verschil met de verplichting om glutenvrij te eten tijdens een uitzending.

 

Coeliakie tijdens een uitzending

Helaas is het niet mogelijk om te werken bij defensie als je coeliakie hebt. Dit is natuurlijk niet zo gek want wat nou als je toch gluten binnenkrijgt en ziek wordt. Dit kan een heleboel veiligheidsrisico’s met zich meebrengen voor jezelf maar ook voor je collega’s. Dit is wat defensie erover zegt:

 

“Strikt genomen is een militair in staat gedurende 6 maanden qua voeding gebruik te maken van de standaard voeding zonder dat het uitblijven van een speciaal dieet schade voor de gezondheid oplevert of verminderde operationele inzetbaarheid tot gevolg heeft. Er wordt bij standaard voeding geen rekening gehouden met eventuele allergieën, waarbij de samenstelling niet altijd op de verpakking staat.”

 

“Als je op patrouille moet, neem je blikken met noodrantsoen mee. Ook daarbij kun je kiezen voor een vegetarisch, halal of koosjer blikmaal. Of je dieet aangepast kan worden op een voedselallergie of overgevoeligheid, hangt af van de ernst. Mensen met coeliakie die glutenvrij moeten eten, komen bijvoorbeeld niet door de keuring. Reden: in sommige situaties, bijvoorbeeld tijdens een missie in een ver land, kan het moeilijk zijn om aan bijvoorbeeld glutenvrij voedsel te komen. Een ernstige allergie kan de militair, en in het ergste geval ook de missie, op zo’n moment in gevaar brengen.” Lees hier alles over medische vragen op de site van defensie.

 

Spannend beroep èn coeliakie?

Gelukkig zijn er genoeg andere beroepen die spannend zijn waar je kan werken met coeliakie. Denk bijvoorbeeld aan de politie! Ben je benieuwd hoe het is om met coeliakie bij de politie te werken en wil je een paar goede tips? Bekijk dan ons artikel: Glutenvrij & werken als Hoofdagent. (klik hier)

Wil je geen updates missen? Volg ons dan op social media: @missglutenvrij

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *