Wat is Chufameel?

Wat is chufameel? Dat is een logische vraag, want uit het woord zelf kan je niet zoveel opmaken. Misschien zegt ’tijgernotenmeel’ je meer. We vertellen je graag meer over chufameel. En natuurlijk hoe je chufameel kan gebruiken in de glutenvrije keuken!

 

Wat is chufameel?

Chufameel is meel van de chufa. Nu zijn we in Nederland niet zo bekend met chufa. Het is de knol van de chufa-plant. De chufa-plant wordt al superlang gebruikt om te eten. Oorspronkelijk komt de chufa-plant uit Afrika, maar het is een plant die het goed kan doen in verschillende klimaten. In Spanje wordt de chufa-plant tegenwoordig veel verbouwd.

 

Andere benamingen

Chufameel wordt ook wel ’tijgernootmeel’ genoemd. Dit is verwarrend, want zo klinkt het alsof het om een noot gaat. Maar zoals we hierboven al even noemden, is een chufa geen noot, maar een knol! De benaming tijgernootmeel wordt ook veelvoudig gebruikt.

 

Chufameel en notenallergie

Als je allergisch bent voor noten, kan chufameel een heel goede vervanger zijn voor bijvoorbeeld amandelmeel. Chufameel heeft een nootachtige smaak en heeft eigenschappen die overeenkomen met die van amandelmeel.

 

Eigenschappen van Chufameel

Chufameel is rijk aan voedingsstoffen. Het is vezelrijk en bevat gezonde vetten en eiwitten. Het heeft een zoetige, nootachtige smaak. Het is een van nature glutenvrije meelsoort. Hierdoor is het een topper in glutenvrije baksels! Hier gaan we graag nog even dieper op in 🙂

 

Glutenvrij bakken met chufameel!

Chufameel is eenvoudig te gebruiken in glutenvrije bakrecepten. Het is te vergelijken met amandelmeel, hoewel het natuurlijk wel een heel andere meelsoort is. Je kan chufameel en amandelmeel 1-op-1 vervangen, maar houd er dan wel rekening mee dat je baksel door het gebruik van chufameel iets sneller wat droger kan zijn. Het resultaat zal dus wel verschillen!

Een ander leuk voordeel van chufameel is dat het zoetig smaakt. Hierdoor zullen je baksels dus ook automatisch wat zoeter worden, zonder meer suiker toe te hoeven voegen.

 

Meel, chufamelk en chufanootjes

De chufa is niet alleen in meelvorm. Er is ook plantaardige drank van, vergelijkbaar met amandelmelk. Qua smaak is het wel anders! Net zoals het meel wat zoetig is, is ook de plantaardige drank best zoet. Je kan dit gebruiken in de glutenvrije keuken, maar voor een cappuccino is het minder geschikt, aangezien het niet echt schuimt.

 

Waar kan je glutenvrije chufameel kopen?

Hoewel chufameel van nature glutenvrij is, kan het besmet zijn met sporen van gluten in het productieproces. Check dus altijd de verpakking. Hier kan je glutenvrij chufameel kopen.

 

Andere glutenvrije melen?

De wereld van glutenvrij meel is enorm! Er bestaat zoveel meelsoorten die niet van glutenbevattende granen zijn! Je moet maar net weten welke het zijn, en waar je ze voor in kan zetten. Ken je sorghummeel al? We schreven hier een blog over! Een super veelzijdige meelsoort. En wat kan je allemaal met tapiocameel? Dat lees je hier! 

 

Heel graag horen we wat jij van chufameel vindt. En waar gebruik jij het voor? 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *