Xanthaangom: je komt het veel tegen als ingrediënt op verpakkingen, maar je kan het ook als los supplement gebruiken in je baksels. Maar: wat is xanthaangom precies en wat kan je ermee?
Alternatieven voor gluten
In de glutenvrije wereld wordt veel gezocht naar alternatieven om de textuur te verbeteren van brood en baksels. Om een goede consistentie te bereiken, worden er soms toevoegingen gebruikt, en xanthaangom is een voorbeeld hiervan. Het kan breed ingezet worden en het heeft unieke eigenschappen. In deze blog gaan we daarom wat dieper in op wat xanthaangom is en hoe het kan worden gebruikt in je glutenvrije dieet. Want wat is xanthaangom eigenlijk en hoe wordt dit gemaakt?
Wat is xanthaangom?
Dit is een polysacharide, geproduceerd door de bacterie Xanthomonas Campestris. Het heeft opmerkelijke eigenschappen: het kan een structuur verdikken en stabiliseren. Het wordt om deze redenen gebruikt als voedingsadditief, maar ook veel in cosmetica.
Verbeteren van de structuur
Xanthaangom fungeert heel goed als bindmiddel en verdikkingsmiddel, waardoor het ook in de glutenvrije keuken een handig ingrediënt is. Het compenseert op deze manier een beetje de afwezigheid van gluten in een beslag en je krijgt er elasticiteit van je deeg voor terug! Ook valt je baksel minder snel uit elkaar en zal de structuur steviger zijn.
Oeps… Te veel gebruikt?
Gebruik xanthaangom met mate, anders zullen al je baksels eindigen als rubber! Balans is de sleutel, en dat geldt ook voor het gebruiken van xantaangom. Vaak is één theelepel in het recept al genoeg om de voordelen van xantaangom te merken. Hier vind je meer tips om veelgemaakte fouten in de glutenvrije keuken te vermijden!
Xanthaangom kopen
Waar kan je het kopen? Dit kan bij grote supermarkten. Je vindt het hier in het schap met bakproducten of het glutenvrije schap. Vaak is het merk dan Free From. Deze kost rond de €7,99 voor 200 gram. Het loont om merken en producten met elkaar te vergelijken, want het xanthaangom van Le Poole is een stuk goedkoper. Dat kan je online kopen. Hoe dan ook, het is een heel handig bakproduct om in je voorraadkast te hebben staan. Het is lang houdbaar en je hebt maar weinig nodig per keer.