7 x Producten met Onverwachte Gluten

Gluten kunnen in onverwachte producten voorkomen. Natuurlijk weet iedereen dat je bij de bakkers- en koekjesafdeling in de supermarkt niet op hoeft te zoeken als je gluten vermijdt. Maar het blijft altijd goed opletten, want op onverwachte gluten zitten we echt niet te wachten! Dit kan vervelende gevolgen hebben als je coeliakie hebt. Daarom dat we hier graag aandacht aan besteden en zeven producten met onverwachte gluten in dit artikel staan.

 

Vleesvervangers

Veel vleesvervangers zijn niet glutenvrij. Vaak gebruiken de producenten van vleesvervangers namelijk tarwe – met name gluten –  om tot een lekkere sappige textuur te komen. Gelukkig zijn er sinds een tijdje ook steeds meer glutenvrije vleesvervangers te koop. We schreven er een blog over. Let wel op, want ingrediënten van producten kunnen veranderen.

 

Thee

Ook sommige thee kan gluten bevatten. En dit is helemaal niet zo zeldzaam als je denkt.  Een ingrediënt dat in thee kan zitten, is gerst. Gerstthee is populair in Korea en Japan. De gerst wordt hierbij eerst geroosterd. Maar in de lokale supermarkt vind je ook thee met gerst, niet als hoofdingrediënt, maar als gerstemoutextract. Let bijvoorbeeld bij Yogi Tea goed op. Er zijn meerdere smaakjes die gerstemoutextract bevatten.

Een ander ingrediënt is groene haverstro. Dit zit bijvoorbeeld in thee van Zonnatura: Natuurlijke Stoelgang en Ontspanning thee. Helaas zal je deze dus ook moeten laten staan.

Ook zijn er theemerken die sporen van gluten niet kunnen uitsluiten. Dan zal er bij de ingrediëntenlijst een waarschuwing voor kruisbesmetting op de verpakking kunnen staan.

 

Bouillonblokjes

Veel bouillonblokjes bevatten gluten als bindmiddel. Zo ook de bekende blokjes van Maggi. Gelukkig is er een groot aanbod in bouillonblokjes die wel glutenvrij zijn. In dit geval kan Zonnatura dan weer wel een goede keuze zijn. De groentebouillonblokjes en de tuinkruidenbouillonblokjes bevatten geen gluten. Sublimix heeft ook veel keuze en heeft ook runder- en kipbouillon. Goed om op te letten, want het zou zonde zijn van je glutenvrije maaltijd als je er een verkeerd bouillonblokje ingooit…

 

Ingeblikte groente of peulvruchten

Ja, echt! Soms worden glutenhoudende ingrediënten gebruikt als verdikkingsmiddel of smaakversterker. Als een aroma of zetmeel gewonnen wordt uit een bron met gluten, moet dit op de verpakking vermeld staan. Zo bevatten de chilibonen in blik van Bonduelle bijvoorbeeld gluten en tarwebloem.

 

chocola

 

Chocola

Deze doet een beetje pijn… In principe zit in chocola van nature geen gluten, maar toch is het oppassen. Er is chocola verkrijgbaar met crunchy vullingen of biscuit. En soms wordt tarwezetmeel helaas als vulmiddel gebruikt. Dus ook bij een ‘normale’ chocoladereep, doe je er goed aan om altijd de ingrediëntenlijst te bekijken. Een chocoladereep kan ook vaak sporen van gluten bevatten, aangezien het in dezelfde omgeving geproduceerd als glutenbevattende producten. Meer informatie over chocola en gluten kan je lezen in een uitgebreider artikel hierover van ons.

 

Sauzen

Je eten op smaak brengen met sommige sauzen of smaakmakers is geen goed idee! Let vooral ook als je in een restaurant eet goed op! Veel sauzen en jus worden ingedikt door bloem en bevatten dus gluten.

Maar ook in huis kan je de mist ingaan. Let als je saus koopt altijd goed op. Zo zit in Koreaanse gochujang van Sempio gluten. Gelukkig kan je ook redelijk eenvoudig glutenvrij gochujang vinden, bijvoorbeeld bij een toko. Ook met kant-en-klare teriyakisaus moet je opletten. Hier in ieder geval een goede glutenvrije teriyakisaus!

 

Haver

Soms is er verwarring over haver. Haver is van nature glutenvrij, maar kan worden besmet door glutenhoudende granen die er vlakbij verbouwd worden, in een fabriek worden verwerkt met tarwe of getransporteerd worden met glutenhoudende granen. Hierdoor is haver in ‘gewone’ producten niet altijd glutenvrij. Op etiketten van glutenvrije producten wordt daarom vaak aangegeven dat het gaat om ‘glutenvrije haver’ of ‘gecertificeerd glutenvrije haver’. Waarom staat glutenvrije haver dat toch vaak dikgedrukt op een verpakking? Dat lees je hier! 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *