Zoek

Een glutenvrije High-Tea: Hoe doe je dat?

Wat een heerlijkheid: een high-tea waarbij alles glutenvrij is! Even niet opletten van dit-wel, dit-niet… Het is fijn om het zelf in de hand te hebben. Wij organiseerden een glutenvrije high-tea en vertellen je wat er allemaal op tafel stond!

 

Wil je familie of vrienden uitnodigen in jouw huis voor een high-tea? Maar krijg je kortsluiting bij de gedachte dat er eten met gluten in je huis binnenkomt? Kies dan voor een volledig glutenvrije high-tea.

 

Hartige Zuurkool Quiche

Een taart met zuurkool?! Dat klinkt niet per se lekker. Maar geloof ons, dat is ‘ie dus wel! Je proefde nauwelijks dat er zuurkool in zat. Een glutenvrije quiche die stiekem nog gezonde groenten bevat ook! Hij was zelfgemaakt en meegenomen door een familielid. Super lief! Ze eet zelf ook glutenvrij, maar had van tevoren speciaal nog de keuken schoongemaakt om te zorgen dat de quiche ook sporenvrij zou zijn.

 

 

Belegde broodjes

We schakelen nu over naar de hartige hapjes. We hadden twee schalen met belegde broodjes. Een paar bruine boterhammen met roomkaas, gerookte zalm en dille, meergranenbrood met roomkaas en komkommer en een paar met homemade eiersalade en een takje peterselie. Als vierde variant was er ook nog krentenbrood met appelstroop en oude kaas. Deze combi vinden wij altijd heerlijk; zoet en hartig tegelijk. Sommigen vonden de combi een beetje spannend misschien, want het krentenbrood bleef als enige over van de vier.

 

Om te zorgen dat de broodjes vrij van sporen waren, werden ze in onze glutenvrije keuken pas klaargemaakt. Voor het brood waren een aantal glutenvrije broodjes bij de Gebaksjuwelier in Culemborg opgehaald. Die waren erg lekker!

 

 

Gimbab – Koreaanse Sushi

Wat is het verschil tussen traditionele sushi en gimbab? Dit zit ‘m in de vulling. Bij gimbab worden gegaard vlees en vis gebruikt en ingelegde groenten. Bij Japanse sushi zijn dit voornamelijk juist rauwe ingrediënten. Ook de rijst wordt heel anders bereid. Het leuke van gimbab, is dat er veel ingrediënten in één rol zitten. Wij hadden een vega variant met omelet, een rol met vis en een rol met vlees. Voor ieder wat wils. Dit was echt de hit van de high-tea! Iedereen vond ze heerlijk. Als decoratie zat er boven op de gimbab wat kewpie en zwarte sesamzaadjes.

 

Apenplukbrood

Het recept voor dit apenplukbrood vind je in ons Wintermagazine. Zo een leuk brood om te delen! Elk bolletje heeft een andere smaak. Wij kozen deze keer voor rode pesto, zwarte olijven, zongedroogde tomaat en za’atar. Vier smaken die goed bij elkaar passen. De structuur van het brood was super! Er werd verbaasd gereageerd, dat glutenvrij brood toch zo lekker kon zijn. Als glutenvrije foodie een compliment om echt ter harte te nemen, toch? 🙂

 

 

Zoete taartjes – gekocht

Een paar taartjes! Wij hadden een vers afgehaald witte chocolademousse-taartje van de Gebaksjuwelier. Lekker luchtig, niet té zoet en met een bovenkant met rode vruchten. En we hadden ook nog een paar mini-taartjes van Rose&Vanilla. Makkelijk en handig, deze zijn ingevroren, dus je kan ze al ruim van tevoren in huis halen.
Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om zelf een taartje te maken! Bijvoorbeeld deze Nutella Cheesecake, of deze Advocaat taart.

 

Appeltaart

Een zelfgemaakte appeltaart kan natuurlijk niet ontbreken. Deze doet het altijd goed en wie lust dit niet? Gebruik dit recept. Het kan bijna niet mislukken! Een appeltaart is vaak aan de droge kant, vooral als het glutenvrij is. Maar een heerlijke laag bakkersroom maakt deze appeltaart lekker romig en zorgt meteen voor een mooie verbinding met de bodem, waardoor deze precies goed is en niet droog wordt.

 

Bananenbrood

Een smaakvol bananenbrood past goed bij een glutenvrije high-tea. Bekijk hier het recept voor rustiek glutenvrij bananenbrood. Heerlijk door de toevoeging van rozijnen

 

Brownie

Een andere klassieker die op elke high-tea hartelijk verwelkomd kan worden, is de brownie. Deze glutenvrije brownies zijn lekker smeuïg, compact, maar niet té zwaar en vooral heel erg lekker.

 

Panna Cotta

Het fijne van een panna cotta, is dat je het makkelijk een dag van tevoren al kan maken. En als wij wisten dat het zó makkelijk was, hadden wij dit al veel vaker gedaan! In ons nieuwste tijdschrift, staat een recept voor panna cotta met stoofpeertjes. Deze keer hadden wij een variatie gemaakt, namelijk met passievrucht er op. Dit staat prachtig en is een lekkere zure tegenhanger van de zoete, romige panna cotta. Je kan gemakkelijk passievrucht kopen in het vriesvak van de supermarkt.

 

 

Chocolade-Sinaasappel Fudge Taart

Het oog wil ook wat! Dit taartje heeft prachtige kleuren en de smaak van de chocola past heerlijk bij de friszure sinaasappel. Wij hadden de taart in smalle stukjes gesneden, aangezien hij goed vult en je natuurlijk ook nog andere hapjes wilt eten 🙂 Op de foto is de taart een beetje kapot in het ‘midden’. Maar niet elk plaatje kan perfect zijn… We vonden het gaatje in het midden ook wel weer wat hebben eigenlijk.

 

 

Amandelkoekjes

Uit het kookboek ‘Glutenvrij bakken kan iedereen’ van Aya Glutenvrij, hebben wij het recept gebruikt voor de gazellehoorntjes. Deze hadden wij al ’n keer eerder gemaakt en we vonden ze superlekker! Heel smaakvol door de citroenrasp en het oranjebloesemwater. Door wat tijdsdruk voor de high-tea van deze dag, hadden we geen tijd meer om de ‘hoorntjes’-vorm te maken van de koekjes. We hebben ze gewoon plat gedrukt en zo de oven in gedaan. Smaakt hetzelfde, maar iets minder authentiek… Ze vielen in ieder geval goed in de smaak bij de bezoekers.

 

Tips voor gasten

Wees duidelijk! Leg uit dat je het echt niet op prijs stelt om gluten in je huis te krijgen, omdat al op sporen heftig op gereageerd wordt. Dit maakt het soms lastig voor je gasten om zelf wat mee te nemen. Misschien kan je wel aan iemand vragen om belegde glutenvrije broodjes te maken. Zo hoeven ze zelf niet aan de slag om iets te bakken en de drempel hiervoor is niet zo hoog. Ook hou je het makkelijk glutenvrij. Bij ons waren de belegde broodjes dus meegenomen door iemand en dat werkte prima.

 

 

Wat zouden gasten nog meer kunnen meebrengen? Iets te drinken is dan een goede optie, of iets kant-en-klaars, zoals een glutenvrij taartje als hierboven genoemd. Of wat lekkere bonbons, wij hadden er een aantal van chokbites.

Heb jij wel eens een glutenvrije high-tea georganiseerd? Wij zouden het super leuk vinden om te horen wat je op tafel hebt gezet! Mail je het naar ons? redactie@missglutenvrij.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *