Recept

Glutenvrije Falafel (not from scratch)

Een makkelijke manier om falafel te maken! Wij zijn fan van recepten die én glutenvrij zijn, én snel op tafel staan. Falafel is zo’n klassieker: krokant van buiten, zacht en kruidig van binnen. Perfect voor doordeweeks, in een pitabroodje, op een salade of gewoon als snack. Je kan het op zo veel manieren combineren! Hier lees je hoe je makkelijk glutenvrije falafel kan maken.

Wat is falafel precies?

Falafel is van oorsprong een Midden-Oosters gerecht, gemaakt van fijngemalen kikkererwten of tuinbonen, gemengd met verse kruiden en specerijen. Het wordt vaak gefrituurd, maar kan ook prima in de pan gebakken worden. het is lekker krokant van buiten, maar smeuïg vanbinnen. Het wordt vaak als vleesvervanger gebruikt, maar deze term doet echt tekort aan hoe veelzijdig falafel is. De smaak is kruidig door komijn en koriander. Heerlijk dus!

Is falafel glutenvrij?

Ja, bij de traditionele manier van maken met de oorspronkelijke ingrediënten wel! De basis bestaat namelijk uit kikkererwten(meel). MAAR een grote maar. In zowel alle kant-en-klare falafelballetjes die je koopt, zit gluten in de vorm van tarwebloem of paneermeel.

 

Glutenvrije falafel maken met Bauckhof bakmix

Om het extra makkelijk te maken, gebruiken we een glutenvrije mix van Bauckhof. Deze is biologisch, glutenvrij en te bestellen via glutenvrijemarkt.com. Misschien ben je niet zo van de pakjes en zakjes. Maar we kunnen je geruststellen: in deze falafelmix zit niks geks. Je wordt waarschijnlijk zelfs heel erg blij van deze ingrediëntenlijst. Komt ‘ie!

Ingrediënten: Gebroken kikkererwten*, kikkererwtenmeel*, zeezout, komijn*, peterselie*, knoflookpoeder*, koriander*, witte peper*

Hoe eet je falafel?

Een goedvullende salade, op een pitabroodje of zelfs op de barbecue: met falafel kan je alle kanten op! De combinatie van falafel met halloumi is echt geweldig. Maar falafel heeft niet veel nodig om goed tot zijn recht te komen in een gerecht. Op het plaatje bij dit recept zie je komkommer, tomaat en sla. Wel kunnen we een goede knoflooksaus er bij aanbevelen, zodat het geheel wat smeuïger wordt. Ook doet een zuurtje het er goed bij: knijp bijvoorbeeld een halve citroen uit.

 

Zoek je meer glutenvrije tips?

Wij delen op missglutenvrij.nl de leukste glutenvrije tips en tricks, nieuwtjes en product reviews. Ook vind je hier beproefde recepten. Blijf je hangen?

HET RECEPT

glutenvrije falafel

Glutenvrije Falafel (not from scratch)

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediënten voor glutenvrije falafel

Zo maak je het!

1. Doe de falafelmix in een kom en voeg 250  ml kokend heet water en 1 eetlepel olijfolie toe. Roer goed door en laat het mengsel 10–15 minuten staan om in te dikken.

2. Vorm met vochtige handen ongeveer 12–16 kleine balletjes. Je kan de balletjes plat maken als je dat fijner vindt.

3. Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de falafel aan beide kanten goudbruin in 3–4 minuten per kant. Je kan ze ook frituren.

4. Serveer warm met groenten, (knoflook) saus en bij een salade, of stop ze in een glutenvrij pitabroodje! 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *