Recept

Glutenvrije ontbijtkoekmuffins

Wie heeft er wel zin in een plak glutenvrije ontbijtkoek? En waarom maken we er eigenlijk geen glutenvrije ontbijtkoekmuffins van? Zo bedacht, zo gedaan. Bak je mee? Deze muffins kan je niet laten staan!

 

Ontbijtkoek of peperkoek?

Ontbijtkoek, peperkoek, honingkoek: deze koek kent verschillende namen. Een echte koek kan ik het niet noemen. Meer een soort van cake en daarom bakken we ze gewoon in cakevormpjes a.k.a. muffins. Dat is wel zo handig want wij nemen de ontbijtkoek graag mee voor onderweg. Zo’n ontbijtkoekmuffin doet het ook goed in de lunchtrommel. Ik zeg bakken maar!

 

Chewy Ontbijtmuffins met boekweitmeel

Boekweitmeel is een heerlijke alleskunner in de glutenvrije keuken! Wist je dat boekweit eigenlijk helemaal geen graansoort is? Zoals veel andere glutenvrije melen, is boekweitmeel van een pseudograan. En laten pseudogranen nu ook nog eens heel voedzaam zijn. Het is goed om als je glutenvrij eet, te variรซren met je voedingsstoffen. Dit kan je ideaal doen door regelmatig verschillende meelsoorten te gebruiken.

 

Boekweitmeel kopen

Bak je vaak met boekweitmeel? Dan kan het handig zijn om een grote zak meel in te slaan. Die koop je hier! Het is 5 kilo. Ideaal! Maar als je minder vaak boekweitmeel koopt, heb je waarschijnlijk genoeg aan een kleiner formaat. Dit is 500 gram. Geen boekweit in huis? Maak ‘m dan met bruine rijstmeel.

 

Bah, ik houd niet van karnemelk

Je hebt vast gezien dat in dit recept karnemelk wordt gebruikt. Misschien ben je รฉรฉn van de velen (waaronder ikzelf) die voor geen โ‚ฌ100 een glas karnemelk wilt leegdrinken. Maar dan stel ik je graag gerust: je proeft de karnemelk niet in deze glutenvrije ontbijtmuffins. Het voordeel van karnemelk in zulke recepten zal ik kort uitleggen: karnemelk in zuur, en bakpoeder reageert op dit zuur. Resultaat? Je cakejes worden extra luchtig en fluffy! Doen dus!

 

Glutenvrije ontbijtkoek muffins

Harmke bakte in 2012 al geweldige glutenvrije ontbijtkoeken en varianten daarop voor Miss Glutenvrij. Deze bijvoorbeeld, met rozijnen en noten. Of deze ontbijtkoek met kwark; je maakt hem al met een paar ingrediรซnten, super makkelijk! Want als je glutenvrij eet, is het altijd handig om een repetoire aan recepten voor glutenvrije tussendoortjes achter de hand te houden. Laat ontbijtkoek (of deze ontbijtkoekmuffins) hier nu eens een perfect voorbeeld van zijn!

HET RECEPT

ontbijtkoek muffins

Glutenvrije ontbijtkoekmuffins

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediรซnten

Dit is een recept voor 8 ontbijtkoekmuffins

  • 230 gram boekweitmeel
  • 180 gram donkere basterdsuiker
  • 8 gram bakpoeder
  • mespunt zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 flinke theelepels koek of speculaaskruiden
  • 250 ml karnemelk (of plantaardige variant)
  • 1 ei
  • optioneel * glazuur van 100 gram poedersuiker met 1 el karnemelk*

Bereidingswijze

  1. Vet een vorm voor 8 grote muffins oin met olie of papieren bakvormpjes. Doe alle droge ingrediรซnten in een grote kom en mix alles goed door elkaar.
  2. Voeg de karnemelk en het ei toe en mix tot een mooi egaal beslag.
  3. Bak de muffins 30 minuten in het midden van de op 160 graden (onder en bovenwarmte). Controleer of de muffins gaar zijn door er met een satรฉprikker in te steken, als die er schoon uit komt dan zijn ze gaar. Laat de ontbijtkoekmuffins afkoelen op een rooster en bewaar ze 5 dagen luchtdicht of in de vriezer.
  4. Deze ontbijtkoekmuffins zijn lekker chewy en een van onze favoriete snacks.
  5. Optioneel kun je de muffins ook nog glazuren met wat (100 gram) poedersuiker gemengd met een eetlepel karnemelk.

Op zoek naar nog meer recepten voor glutenvrije ontbijtkoek? Lees dan gauw hier verder. Wat is jouw favoriete glutenvrije snack? Bak je net als ons graag zelf iets lekkers om mee te nemen of kies je liever voor een kant en klare snack?

 


 

Dit recept is gemaakt door Emmelou Green van Bakers and Fakers. (I.M. 2022).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *