Recept

Glutenvrije Lente-Brownies

Vrolijke glutenvrije lente brownies! Nu het zonnetje zich even laat zien en er weer volop gezellig gekleurde paasproducten in de supermarkten te vinden zijn, vonden we het tijd voor een recept dat LENTE roept. We maakten deze heerlijke glutenvrije brownies met een topping van dragee eitjes. Het was even zoeken waar ze deze hadden, maar we hebben ze gevonden!

 

DRAGEE EITJES

Ken je dragee eitjes? Je ziet ze minder dan de gevulde paaseitjes. Eigenlijk jammer, want ze zijn gewoon heel lekker en leuk. Het zijn melkchocolade eitjes, omhuld in een vrolijk gekleurd krokant suikerjasje. Bij @BeckyExcell op Instagram zagen we de eitjes langskomen in recepten: op een chocoladecake en door een cheesecake. We waren direct enthousiast om ze ook te gaan gebruiken in een recept!

We vonden de eitjes zonder sporen van gluten bij de Jumbo. Let wel op: er zijn twee verschillende soorten dragee eitjes: grote en kleine. Op de grote staat wel de vermelding dat er sporen van gluten en noten in kunnen zitten. Neem dus de kleine eitjes. Veel dragee eitjes of ‘landeitjes’, zoals ze ook wel worden genoemd bij bijvoorbeeld HEMA, bevatten sporen van gluten. Soms dus even zoeken!

 

GLUTENVRIJE BROWNIES

Een goede brownie is niet te droog, lekker smeuïg, niet te zwaar maar toch compact. Onze tip is om voor een goede kwaliteit chocola te kiezen als je ze maakt. Dit kan echt het verschil maken in smaak. Dit basisrecept voor brownies staat al lang op Miss Glutenvrij en is beproefd en bewezen gewoon heel lekker en goed.

 

Gehakte dragee eitjes

Om de dagee eitjes kapot te slaan, kan je ze in een hersluitbaar zakje doen en hierop slaan met een pollepel. Ikzelf deed ze kort in een keukenapparaat, maar hierdoor verdwenen de kleurtjes van de topping een beetje. Je hebt zelf in de hand hoe fijn je ze gehakt of gemalen wil hebben.

 

HET RECEPT

Glutenvrije Lente Brownies Recept

Glutenvrije Lente-Brownies

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediënten

  • 150 gram pure chocolade in stukjes
  • 150 gram roomboter in blokjes
  • 3 eieren
  • 175 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 130 gram glutenvrije bloem (ik gebruikte de witte broodmix van Doves Farm, lees verderop waarom)
  • 25 gram cacaopoeder
  • 3 el Nutella of hazelnootpasta
  • 150 gram dragee eitjes

Instructies

Smelt de 150 gram chocolade au bain-marie. Verwarm je oven vast voor op 180 graden.

Klop de eieren met de suiker en de vanillesuiker schuimig. Roer het eimengsel en de chocolade rustig door elkaar.

Smelt de boter en roer dit door het chocolade-eimengsel. Zeef de bloem en cacaopoeder en voeg dit toe. Roer door elkaar. Voeg nu de helft van de dragee eitjes toe aan je brownie-mengsel.

Vet je ovenschaal in met een bakkwast met vloeibare boter of olie, leg daaroverheen bakpapier, zo krijg je je brownies makkelijk uit de schaal als ze klaar zijn. Ik gebruikte een schaal/bakvorm van 20 bij 20 cm.

Giet het beslag in je vorm en plaats voor minstens 25 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Check met een grote satéprikker of je brownies gaar zijn. Zitten er (bijna) geen kruimels aan je prikker dan zijn ze gaar.

Laat de brownies in de vorm afkoelen en smeer een dun laagje nutella over de bovenkant van je brownies. Vervolgens ga je aan de slag met de dragee eitjes: ik koos voor een deel gebroken en een paar nog heel voor een leuk effect. Snijd de brownies pas als ze volledig zijn afgekoeld met een scherp mes.

Heb jij dit recept geprobeerd? Wij horen graag wat je ervan vond. Deel het in een reactie onder deze post.

MEELMIX

Het glutenvrij witte broodmeel van Doves Farm gebruiken we hier voor de brownies, aangezien hier niet veel toevoegingen inzitten, maar 4 ingrediënten, namelijk rijstmeel, aardappelmeel, tapiocameel, xanthaangom. In veel glutenvrije bakmixen zitten veel andere toevoegingen. Het werkte heel goed voor dit glutenvrije brownierecept!  Natuurlijk kan je ook andere meelmixen kiezen of zelf een mix samenstellen. Schär Mix C werkt ook goed met de brownies.

DE GLUTENVRIJE LENTE-BROWNIES BEWAREN

Je kunt de brownies gewoon luchtdicht bewaren, eventueel in de koelkast als je dat lekker vindt, maar dit hoeft niet. Invriezen kan ook heel goed, maar daarvoor zijn deze brownies eigenlijk veel te lekker. Bij ons halen ze het vriesvak niet.

Heb jij dit recept geprobeerd? Laat ons in de reacties weten wat je ervan vindt.

Heb je zelf een recept dat je heel graag wilt delen met andere glutenvrije foodies? Stuur hem naar ons! redactie@missglutenvrij.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *