Recept

Onigiri – jouw nieuwe favoriete glutenvrije lunch!

Lunchen met een boterham? Prima. Maar soms wil je even wat anders. Iets dat vult, makkelijk mee te nemen is en nรฉt wat meer voldoening geeft. En die glutenvrije boterhammen elke dag… Daar heb jij wel je buik vol van. Tijd voor variatie! Wij kunnen niet genoeg krijgen van onigiri. We leggen je graag uit waarom รฉn delen het recept.ย 

Wat is onigiri?

Onigiri (ใŠใซใŽใ‚Š) zijn Japanse rijstballetjes, in een driehoekige vorm. Meestal gevuld met iets hartigs en omwikkeld met een velletje nori (zeewier). Ze zijn in Japan net zo normaal als een boterham bij ons: je koopt ze bij elk tankstation, in de supermarkt of maakt ze gewoon zelf thuis. Alle kids hebben ze me naar school. Onigiri heeft zelfs een eigen emoticon op Whatsapp!

๐Ÿ™

 

Traditioneel worden ze gevuld met bijvoorbeeld tonijn-mayonaise, umeboshi (ingelegde pruim), zalm of groenten. Maar jij kunt er natuurlijk je eigen (glutenvrije) draai aan geven.

Waarom onigiri zoโ€™n ideale glutenvrije lunch is

Geloof ons, wij begrijpen je volkomen als je zegt dat het glutenvrije brood ondertussen je neus uitkomt. Het is tijd voor wat anders! Tijd voor variatie! Onigiri is van nature glutenvrij (mits je de juiste ingrediรซnten gebruikt) รฉn super veelzijdig.

Ze zijn makkelijk mee te nemen, goedvullend door de rijst. Ook hoef je ze niet op te warmen, wat het ideaal maakt voor onderweg. Ook kan je het makkelijk meal-preppen.

Onigiri vormen

Om jouw rijstballetjes zo perfect driehoekig te maken, kan je vormpjes gebruiken. Deze handige malletjes zorgen ervoor dat je in een paar tellen perfect gevormde onigiri maakt, zรณnder geknoei of vieze handen. Je vult de vorm met rijst, maakt een kuiltje voor de vulling, hierna weer wat rijst. Vervolgens druk je hem stevig aan en je bent klaar!ย  Je kan ze komen bij een grotere Oriรซntaalse winkel. Of hier bij bol.com.

Overigens zijn deze vormpjes niet noodzakelijk. Je kan ook je handen gebruiken. Maar als je vaker onigiri wilt maken, is het absoluut een aanrader. Je bespaart er veel tijd mee.

Onigiri bewaren

Onigiri bewaar je het best luchtdicht in de koelkast tot 1 ร  2 dagen. Wil je ze meenemen? Wikkel ze in folie en neem het nori apart mee (om het krokant te houden). Dit kan je er dan omheen vouwen op het moment dat je het daadwerkelijk gaat eten. Je kan ze ook invriezen, maar hierdoor wordt de rijst een stuk droger. Niet echt aan te bevelen.

Miss Glutenvrij Tip

Voel je vrij om te experimenteren met smaken! Onigiri is makkelijk aan te passen naar jouw voorkeur en dieet. Een vulling met kip werkt ook perfect, wel moet je de kip dan in kleine stukjes snijden. Of avocado en ei. Je mag de het dan best wat pit geven qua smaak, voor het beste resultaat.

HET RECEPT

Onigiri Recept glutenvrij

Onigiri – jouw nieuwe favoriete glutenvrije lunch!

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Recept voor glutenvrije onigiri met tonijnvulling

Ingrediรซnten (voor 4โ€“6 stuks):

  • 300 g sushirijst

  • 400 ml water

  • 1 el rijstazijn

  • Snufje zout

  • 1 blikje tonijn of zalm

  • 1 el glutenvrije Japanse mayonaise (Kewpie)

  • 1 tl glutenvrije sojasaus (optioneel)

  • Lente-ui, sesamzaad of andere toevoegingen

  • Velletjes nori, in langwerpige reepjes geknipt

Zo maak je het:

  1. Kook de rijst met het water volgens de verpakking (vaak 10-15 min koken + 10 min laten staan).

  2. Meng rijstazijn en zout door de hete rijst. Laat afkoelen, dit kan ook in de koelkast.

  3. Meng de tonijn met de mayonaise en eventueel een scheutje glutenvrije sojasaus. Voeg hierbij andere dingen toe die je wilt! Zoals lente-ui of sesamzaad.

  4. Neem wat rijst in je hand (natte handen werken beter!), druk een lepel tonijnmengsel in het midden en vorm de rijst tot een driehoek of bal. Of gebruik onigiri-vormen.

  5. Wikkel een reepje nori om de onderkant voor extra grip.

Tip: Geen fan van tonijn? Vul je onigiri met glutenvrije kimchi, avocado, ei of gebakken groente.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *