Heerlijk! Gebakken uitjes zijn een populaire topping voor veel gerechten, van Aziatische roerbakgerechten tot Nederlandse stamppot.ย En op veel salades. Ze voegen lekkere knapperigheid en een hartige smaak toe. Maar als je een glutenvrij eet, vraag je je misschien af: zijn gebakken uitjes wel glutenvrij? Goed dat je dit vraagt, want het antwoord is helaas vaak nee. We leggen het aan je uit en laten je alternatieven zien. Lees snel verder!
Gebakken uitjes
Gebakken uitjes worden gemaakt door uien fijn te snijden, te paneren en vervolgens te frituren totdat ze knapperig en goudbruin zijn. Ze worden gemaakt van: ui, olie, zout en paneermeel. Dit laatste is een probleem, want paneermeel bevat normaal gesproken gluten. Paneermeel maakt de gebakken uitjes extra knapperig.
Zijn gebakken uitjes glutenvrij?
Het antwoord is helaas nee. Veel gebakken uitjes die je in de supermarkt vindt, worden gepaneerd met tarwemeel of bloem, zoals we hierboven uitlegden. Dit betekent dat ze gluten bevatten. Gelukkig zijn er glutenvrije opties. Deze vind je verder in deze blog.
Pas trouwens sowieso op met sauzen, strooisels en toppings als het om gluten gaat. Zelfs als je het in eerste instantie niet verwacht, kan het zijn dat er gluten zijn gebruikt in het bindmiddel, als verdikkingsmiddel of als paneermeel. Hier vind je een lijstje met onverwachte gluten.ย ย
Let goed op in restaurants
In een restaurant vertel je natuurlijk aan de serveerder dat je glutenvrij moet eten. Maar helaas is het een regelmatig gemaakte fout dat op een (glutenvrije) salade gebakken uitjes worden toegevoegd. Wij hebben het ook een keer meegemaakt. Daar gaat je glutenvrije maaltijd! Mocht je een topping op je salade vinden waarvan je vermoedt dat het gluten bevat, vraag het dan gewoon na! Hier vind je tips om prettig uit eten te gaan met een glutenvrij dieet. Als er inderdaad glutenbevattende toppings gebruikt waren, vraag dan een compleet nieuwe maaltijd, in verband met kruisbesmetting.
Glutenvrije gebakken uitjes!
Gelukkig bestaan er ook glutenvrije gebakken uitjes! Deze worden dan gepaneerd met alternatieve meelsoorten. De onderstaande gebakken uitjes zijn van VA Food. Klik hier om dit product te bekijken.ย Ze gebruiken boekweitmeel als paneermeel. Aan knapperigheid geen gebrek! Even volwaardig als de ‘echte’.
Zelf glutenvrije gebakken uitjes maken
Heb je tijd om lekker de keuken in te duiken? (En daarna je keuken helemaal weer te boenen door alle vetvlekken, oeps!) Dan kun je ook zelf glutenvrije gebakken uitjes maken! Dit heb je nodig:
Ingrediรซnten:
- 2 grote uien
- 2 eetlepels rijstmeel of maรฏszetmeel
- Snufje zout
- Olie om in te frituren
Bereiding:
- Snijd de uien in dunne ringen.
- Meng de uienringen met het rijstmeel of maรฏszetmeel, zodat ze gelijkmatig bedekt zijn.
- Verhit de genoeg olie tot ongeveer 180ยฐC (in een frituurpan, maar een grote braadpan kan ook)
- Frituur de uien in kleine porties tot ze goudbruin en knapperig zijn. Pas op voor spetters!
- Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi met een beetje zout.
Waar gebruik je glutenvrije gebakken uitjes voor?
Gebakken uitjes kan je echt voor heel veel gebruiken. Bij een glutenvrij broodje (vega) hotdog bijvoorbeeld! Dit moet toch met ketchup, mosterd รฉn gebakken uitjes, vinden wij. Maar ook op salades doen ze ’t heel goed. Ze geven een crunchy touch en maken je salade wat interessanter. En natuurlijk kan je gebakken uitjes niet missen op je favoriete Aziatische recepten, al dan niet met glutenvrije pindasaus.