Maltodextrine, Glucosestroop en Dextrose uit tarwe, glutenvrij of niet?

Als je glutenvrij moet eten, ga je nadenken over dingen waar je eerst misschien nooit over na dacht… Je ziet ook ineens ingrediënten op producten staan, waar je misschien eerder nooit van gehoord had. De belangrijkste vraag hierbij is nu voor jou: Is het veilig en glutenvrij? Er zijn een paar ingrediënten waar je misschien twijfels over hebt, omdat het niet heel duidelijk is of het van een glutenbevattend graan afkomstig is… Wat bedoelen we? Maltodextrine, glucosestroop en dextrose. Dit zijn veel gebruikte zoetstoffen. Laten we ze bekijken!

 

Gewonnen uit verschillende bronnen

Maltodextrine, glucosestroop en dextrose zijn zoetmiddelen die vaak worden gebruikt. Deze kunnen afkomstig zijn van verschillende bronnen, waaronder tarwe. Soms is het ook gewonnen uit een glutenvrije grondstof. Dat maakt het wat ingewikkelder, want in de ingrediëntenlijst staat niet altijd uitdrukkelijk waar dit uit gewonnen is. Laten we deze drie ingrediënten even wat verder onder de loep nemen!

 

Waarom staat er niet op de verpakking of er iets gewonnen is uit tarwe?

De fabrikant is niet verplicht te vermelden waar maltodextrine, glucosestroop of dextrose vandaan komt. Het kán dus uit tarwe zijn, maar het kan ook iets anders zijn, zoals aardappelen .De hoeveelheid gluten is namelijk zo laag, dat het niet als allergeen vermeld hoeft te worden en beschouwd wordt als glutenvrij.

 

Maltodextrine: glutenvrij?

Maltodextrine wordt geproduceerd vanuit zetmeel uit aardappelen, tarwe of maïs. Het wordt gebruikt in verschillende voedingsmiddelen, maar ook in supplementen en dranken.
Over het algemeen wordt maltodextrine beschouwd als glutenvrij, ook als het is afgeleid van tarwe. Tijdens het productieproces van maltodextrine wordt het zetmeel vaak zo verwerkt dat de glutenresten worden verwijderd. Dit betekent dat de meeste maltodextrine op de markt als glutenvrij wordt beschouwd.

 

Is glucosestroop glutenvrij?

Ook glucosestroop wordt vaak gemaakt uit tarwe. Maar tijdens het productieproces vindt hierbij een zuivering plaats. Dit proces verwijderd alle eiwitten. En gluten zijn eiwitten. Deze zitten dus niet meer in het eindproduct. Glucosestroop wordt als glutenvrij beschouwd en zelfs als je coeliakie hebt, mag je een product dat glucosestroop bevat eten, mits er duidelijk op de verpakking staat dat het product glutenvrij is.

 

D-glucose / maltodextrine glutenvrij?

 

Dextrose

Dextrose is een vorm van glucose, en meestal bedoelen we als we het over glucose hebben dextrose. Dextrose wordt vaak als zoetstof toegevoegd aan allerlei producten, maar het komt van nature ook voor in fruit en andere plantaardige voedingsmiddelen. Tarwe bevat zelf geen dextrose, maar wel zetmeel. Wanneer dit zetmeel wordt afgebroken, ontstaat er onder andere dextrose. Kunstmatig geproduceerde dextrose kan dus afkomstig zijn van tarwezetmeel, maar ook van bijvoorbeeld maïs. Je mag hierbij hetzelfde in gedachten houden als we schreven onder het kopje over glucosestroop.

 

Zeker weten of een product glutenvrij is?

Als er een glutenvrij logo op het product staat, mag je er zeker van zijn dat het product geen gluten bevat. Zoek je een ruim aanbod in glutenvrije producten? Bezoek dan www.glutenvrijemarkt.com, waar je veilig glutenvrije boodschappen kan shoppen en kennis kan maken met het brede aanbod.

 

 

Klachten door maltodextrine, glucosestroop of dextrose?

Als je buikpijn hebt of andere klachten en je denkt dat dit komt door producten waar bovenstaande ingrediënten in verwerkt zitten, neem dan contact op met je arts. Sommigen kunnen hier namelijk wel last door krijgen. Elke buik is anders, elk lichaam is anders en het is belangrijk om je klachten serieus te nemen en niet te negeren.

 

Wij voegen regelmatig nieuwe blogs toe met de vraag of een product glutenvrij is. Bijvoorbeeld ‘Is gerstemoutextract glutenvrij?‘, ‘Is Nutella glutenvrij?‘ , ‘Is tarwezetmeel glutenvrij?’ en ‘Is gochujang glutenvrij?‘. 

 

1 gedachte over “Maltodextrine, Glucosestroop en Dextrose uit tarwe, glutenvrij of niet?”

  1. Bedankt voor de duidelijk uitleg. Dit is helaas nog onbekend bij velen. Jaren geleden bleek onze dochter buikpijn te blijven houden. Het kwam door opstapeling van MDG’s, zoals dagelijks ranja/limonade en dergelijke producten. Toen we ook zijn gestopt met de MDG’s en ze geen opstapeling meer had, namen de klachten af.
    Het is helaas nog bij velen onbekend dat opstapeling dezelfde klachten/symptomen geeft als bij het gebruiken van een glütenvol product. En bij velen is het onbekend waar MDG’s in zitten, zoals bijvoorbeeld limonade.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *