Ga je een dagje weg? We gaan een paar tips delen, die voor iedereen die glutenvrij eet en op pad gaat handig zijn! Het is vooral gericht op uitstapjes van een dag, maar mocht je ook ergens overnachten, dan heb je er vast ook wat aan. Daar komt ‘ie: Ik ben glutenvrij en ik neem mee…
Voorbereiding is belangrijk
We zeggen het zo vaak, maar niks is zo vervelend als een lege maag en niks om te eten, behalve een geplet droog cakeje onder in je handtas. Je kan dit eenvoudig voorkomen door voorbereid te zijn. Ook al staat er op internet dat er op een locatie makkelijk glutenvrij (én indien nodig vrij van kruisbesmetting) eten te verkrijgen is, het kan zomaar zijn dat ter plaatse dit niet het geval is. Of een andere onverwachte situatie zich voordoet. Been there, en van een knorrende maag word je niet blij.
Je eigen glutenvrije baksels meenemen
Hou je van bakken? Ga dan slim om met je baksels. Ontbijtkoekmuffins over? Vries ze in! Je kan op deze manier heel eenvoudig ’s ochtends een muffin uit de vriezer pakken en deze meenemen. Dan is hij ontdooid op het moment dat je trek krijgt in een tussendoortje! Je kan eigenlijk bijna alles in de vriezer bewaren. Twijfel je? Gewoon doen, je merkt het vanzelf.
Hier wat recepten voor tussendoortjes die je mee kan nemen tijdens een dagje weg
- Chewy havermoutkoeken met cranberry
- Een plak rustiek bananenbrood
- Zelfgemaakte wafels!
- Muesli-repen maak je ook gewoon zelf.
Fruit meenemen + pro tip!
Eet jij elke dag fruit? Dat zou wel moeten hè. Het Voedingscentrum adviseert twee stuks fruit per dag. Sommige soorten fruit kan je eenvoudig meenemen, bijvoorbeeld een banaan of appel. Maar je hebt veel meer variatiemogelijkheden als je handige meeneembakjes hebt. Zo kan je ook makkelijk blauwe bessen meenemen, mango of aardbeien. Wil je graag een langer verzadigd gevoel na het eten van je fruit? Eet dan een handje noten erbij. Deze combi geeft je een gezonde energieboost!
Glutenvrije reepjes en zoete snacks
Er zijn ook heel lekkere glutenvrije reepjes. Ze zijn niet allemaal even gezond, maar zo af en toe wel heel lekker! Als je iets zoekt als een Mars of Snicker, kan je kijken naar de glutenvrije reepjes van Bonvita. Deze zijn vegan, glutenvrij en biologisch.
Verder heb je natuurlijk de repen van NaKd, wie kent ze niet. Ze zijn er in veel smaken. Wij vinden de Lemon Cake Bar favoriet. Ze zijn redelijk duur, maar regelmatig voor een goede korting te krijgen. Als je van deze reepjes houdt, kan je dus goed opletten wanneer er ergens een actie is.
Meeneembakjes
Als je restjes meeneemt of een maaltijd die je moet opwarmen, kan je dit het makkelijkst direct in een magnetronbakje meenemen. Zo blijft jouw maaltijd glutenvrij in een glutenvolle omgeving. Deze glazen magnetronbakjes zijn super fijn in gebruik! Wil je niet met een glazen bak zeulen de hele dag? Kies dan voor bakjes uit deze serie van Mepal. Ze kunnen in de magnetron, vriezer, koelkast én vaatwasser. En ze zijn BPA-vrij.
Ook deze yoghurtbeker is ideaal. Je kan muesli in een apart bakje kwijt. Werkt trouwens ook heel fijn voor soepjes. Boven kan je verse kruiden of (glutenvrije) croutons bewaren. Klik hier voor deze lunchpots van Mepal.
Hartige tussendoortjes
Het is vaak iets lastiger om hartige tussendoortjes mee te nemen. Het aanbod is iets kleiner en het vereist vaak wat meer voorbereiding. We hebben recent de linzenwafels van Leev ontdekt. Ze verzadigen je beter dan rijstwafels en zijn in lekkere smaken: paprika en rozemarijn. Die laatste vinden wij het lekkerst. Klik hier voor het glutenvrij aanbod van leev!
Verder zijn de hartige ‘oatcakes’ van Nairns een aanrader. Je hebt ook zoete varianten, maar van de hartige vinden wij de Cheese Oatcakes. het lekker. Verwacht trouwens geen ‘cake’-achtig tussendoortje hierbij. Het is meer een cracker.
Deze blog bevat affiliate links