Glutenvrij tarwezetmeel?! Je voelt een schok door je heen… En het overkomt veel mensen die glutenvrij eten. Je hebt een product in handen met een ‘glutenvrij’ logo, maar als je het etiket bekijkt, zie je ineens het woord tarwezetmeel staan. Hè?! Hoe kan dat nou? Tarwe is toch dé grote boosdoener als het om gluten gaat? Geen paniek! In deze blog leggen we precies uit hoe het zit en of je je zorgen moet maken.
Tarwe en gluten – hoe zit het ook alweer?
Gluten zijn eiwitten die van nature voorkomen in tarwe, gerst, rogge en varianten hierop (lees hier meer over spelt) Voor mensen met coeliakie is het heel belangrijk om gluten volledig te vermijden, omdat zelfs kleine hoeveelheden schade kunnen aanrichten in de dunne darm. Ook mensen met een glutensensitiviteit of een tarwe-allergie kunnen klachten krijgen van gluten.
Maar tarwe bestaat uit meer dan alleen gluten. Het bevat ook zetmeel, een koolhydraat dat vaak wordt gebruikt als ingrediënt in voedingswaren, omdat het een goed bindmiddel is.
Wat is glutenvrij tarwezetmeel?
Tarwezetmeel dat gebruikt wordt in glutenvrije producten is glutenvrij gemaakt tarwezetmeel. Dat betekent dat het zetmeel zodanig is bewerkt dat vrijwel alle gluten zijn verwijderd. De hoeveelheid gluten die nog achterblijft, is zo laag dat het product ‘glutenvrij’ mag heten, met minder dan 20 ppm (parts per million) gluten. (Lees hier meer over wat deze hoeveelheid wil zeggen)
Tarwezetmeel met minder dan 20 ppm gluten
Een product met ‘glutenvrij tarwezetmeel’ als ingrediënt kan dus veilig als glutenvrij worden bestempeld, zolang het aan deze strenge norm voldoet. In de EU mogen producten alleen het label “glutenvrij” dragen als ze minder dan 20 ppm gluten bevatten – dat is een piepkleine hoeveelheid die voor de meeste mensen met coeliakie geen probleem vormt.
Toch last van glutenvrij tarwezetmeel?
Het kan voorkomen dat het gehalte aan gluten voor iemand met coeliakie toch te veel is, ook al is het wettelijk toegestaan. Dit is gelukkig maar een hele kleine groep. Daarom is het belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren. Heb je coeliakie en verdraag je glutenvrije producten met tarwezetmeel goed? Dan is er geen probleem. Krijg je toch klachten? Dan is het beter om producten met tarwezetmeel te vermijden en te kiezen voor producten zonder deze toevoeging. (Voor medisch advies over jouw situatie kan je je eigen arts om hulp vragen!)
Waarom wordt tarwezetmeel überhaupt gebruikt?
Tarwezetmeel heeft eigenschappen die moeilijk te vervangen zijn door andere zetmelen van glutenvrije meelsoorten:
- Het zorgt voor een betere structuur en textuur van het product
- Het maakt gebakken producten luchtiger en minder droog en kruimelig
- Het is een goed bindmiddel
Daarom zie je het regelmatig terug in glutenvrije producten zoals (afbak)broodjes en gebak. En nog in andere producten. En op zich is het ideaal, want zo heb je wel de voordelen van tarwezetmeel, maar niet de nadelen (gluten).
Wat als je een tarwe-allergie hebt?
Een tarwe-allergie is iets anders dan coeliakie. Bij een tarwe-allergie reageert je immuunsysteem op eiwitten in tarwe, waaronder mogelijk ook tarwezetmeel. Hoewel het zetmeel gezuiverd is van gluten, kunnen er nog steeds sporen van andere tarwe-eiwitten achterblijven die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Heb je een tarwe-allergie? Dan is het meestal het veiligst om producten met tarwezetmeel helemaal te vermijden – ook als ze als glutenvrij worden verkocht.
Glutenvrij tarwezetmeel: Wat moet je doen?
👉 Heb je coeliakie? Vertrouw op het officiële “glutenvrij” logo – dat betekent dat het product voldoet aan de strenge norm van minder dan 20 ppm gluten. Maar als je gevoelig bent voor zelfs die kleine hoeveelheid gluten, kan het slim zijn om producten met tarwezetmeel te vermijden.
👉 Heb je een tarwe-allergie? Vermijd producten met tarwezetmeel, ook als ze als glutenvrij worden verkocht.
👉 Eet je glutenvrij zonder coeliakie? Dan hoef je je meestal geen zorgen te maken over tarwezetmeel in glutenvrije producten – je kunt vooral genieten van de betere smaak en textuur die het geeft!
Hoe vind je glutenvrije producten die geen tarwezetmeel bevatten?
Bij veel online shops kan je producten filteren op allergenen. Zo kan je vaak ‘glutenvrij’ aanvinken, vaak in combinatie met andere allergenen, zoals ‘lactose’, of ‘ei’. Maar helaas hebben veel webwinkels geen specifieke filters voor producten zonder glutenvrij tarwezetmeel. Hierdoor wordt het lastiger om tarwevrije producten te vinden. Glutenvrijemarkt.com heeft dit gelukkig wel. Je kan hier filteren op meer allergenen, waaronder dus tarwezetmeel. Er blijft genoeg keuze over als je brood of ander lekkers zoekt zonder tarwezetmeel.
Heb jij ervaring met glutenvrije producten met tarwezetmeel? Vermijd jij het? Of verdraagt jouw lichaam dit goed?
1 gedachte over “Hè? Er zit tarwezetmeel in mijn glutenvrije product! Hoe zit dat?”
Hoe kan het dat ik in een restaurant aangeef dat ik niet tegen tarwe kan en dan glutenvrij krijg.
Daarna krijg ik toch last!!! Hoe is dit te vermijden????
Ik heb zelfs aangegeven dat glutenvrij niet betekend ook tarwevrij!!!!