Ik ben dol op de Italiaanse keuken. Een heerlijk gerecht vind ik deze glutenvrije focaccia. Ik maakte met de nieuwe biologische en glutenvrije bloem van Lieke is vrij een glutenvrije versie van dit smaakvolle broodje. Ook mag ik weer drie zakken bloem weggeven.

Glutenvrije focaccia

Lieke is vrij heeft een nieuw product: bloem. Deze is volledig biologisch en bevat, zoals je van Lieke gewend bent, geen gluten. Ook is ‘ie lactosevrij en suikervrij. Het fijne van deze bloem is dat het zo ontzettend veelzijdig is. Lieke vroeg mij een focaccia te maken met de bloem en dat is erg goed gelukt.

Mijn visite, die niet glutenvrij eet, en mee at, gaf me complimenten over de glutenvrije focaccia: een krokante niet te dikke zeer smaakvolle korst met een zachte binnenkant. De binnenkant van de focaccia proeft vrij basic, prima dus om extra te besprenkelen met olijfolie, (Italiaanse) kruiden en (zee)zout, of te besmeren met pesto of tapenade.

Ik ben erg blij met de structuur van de focaccia. Omdat dit de eerste keer was dat ik een brood bakte met deze bloem, was ik een beetje bang dat ‘ie niet gaar zou worden of te droog zou zijn.

Fiberhusk of psylliumvezels

Het is toch altijd maar weer afwachten of een nieuw glutenvrij brood met nieuwe bloem lukt. Ik gebruikte daarom fiberhusk (een vezel dat zorgt voor een smeuïg brood) dit het geheime ingrediënt is, durf ik niet te zeggen, maar de focaccia lukte erg goed. Ik koos ervoor het deeg te mixen met deeghaken in een mixer, maar kneden met de hand gaat ook prima. De focaccia was makkelijk te vormen voor ik ‘m in de oven deed.

De glutenvrije focaccia is het lekkerst als ie warm uit de oven komt. Ik bewaarde de focaccia twee dagen in aluminiumfolie en warmde ‘m toen op in de oven met mozzarella en extra Italiaanse kruiden, dat smaakte ook erg goed.

Ingrediënten voor de glutenvrije focaccia

  • 7 gram gist (1 zakje Dr. Oetker)
  • 1 flinke theelepel witte basterdsuiker
  • 200 ml warme (volle) melk
  • 250 gram glutenvrije bloem
  • Halve eetlepel Fiberhusk
  • 1 ei L
  • Halve theelepel baking soda
  • 3 theelepels witte wijn azijn
  • 5 eetlepels olijfolie + extra
  • 1 teentje knoflook
  • Italiaanse kruiden
  • Grof zeezout

Instructies

Leg bakpapier in een ronde ovenschaal van zo’n 22 cm doorsnede.Verwarm de oven op 30 graden zodat het deeg kan rijzen.

Zet de melk 1 minuut in de magnetron of warm het op in een pannetje. Meng in een beker de gist, suiker en een scheut van de warme melk. Laat dit even staan, het mengsel zal in volume groter worden en gaan borrelen. Zeef de bloem, doe dit in een kom met de fiberhusk, mix dit goed door elkaar.

Doe hierbij het ei, 3 eetlepels olijfolie en de rest van de melk. Mix dit met deeghaken door elkaar. Doe hierbij het gistmengsel en mix met deeghaken tot een plakkerig deeg. Mix de baking soda met de witte wijn azijn en mix dit door het deeg. Vorm met je handen het deeg tot een mooie ronde vorm en leg in de met bakpapier beklede ovenschaal. Leg een natte theedoek over de ovenschaal en laat het deeg 30 à 40 minuten rijzen in een op 30 graden verwarmde oven. Het deeg moet in omvang verdubbeld zijn.

Zet de oven direct nadat je het deeg eruit haalt op 190 graden.

Mix twee eetlepels olijfolie met het in kleine stukjes gesneden knoflook teentje. Maak de achterkant van een pollepel nat en maak hiermee gaten in het deeg. Giet in de gaten het olijfolie knoflook mengsel. Besprenkel het deeg extra met olijfolie en strooi hierover Italiaanse kruiden naar smaak. Zet 35 minuten in de oven die aan het verwarmen is tot 190 graden. Haal brood eruit en besprenkel rijkelijk met zeezout eventueel extra besprenkelen met olijfolie.

Het brood is het lekkerst als het direct warm wordt gegeten. Lekker om te dippen in olijfolie en zeezout.

glutenvrije focaccia uit de oven

IMG_1789