Ik ben dol op de Italiaanse keuken, een heerlijk gerecht vind ik focaccia. Ik maakte met de nieuwe biologische en glutenvrije bloem van Lieke is vrij een glutenvrije versie van dit smaakvolle broodje. Ook mag ik weer drie zakken bloem weggeven.

Lieke is vrij heeft een nieuw product: bloem. Deze is volledig biologisch en bevat zoals je van Lieke gewend bent geen gluten. Ook is ie lactosevrij en suikervrij. Het fijne van bloem is dat het zo ontzettend veelzijdig is. Lieke vroeg mij een focaccia te maken met de bloem en dat is erg goed gelukt.

Mijn bezoek dat niet glutenvrij is en mee at, gaf me complimenten over het brood: een krokante niet te dikke zeer smaakvolle korst met een zachte binnenkant. De binnenkant van de focaccia proeft vrij basic, prima dus om extra te besprenkelen met olijfolie, (Italiaanse) kruiden en (zee)zout, of te besmeren met pesto of tapenade.

Ik ben erg blij met de structuur van de focaccia. Omdat dit de eerste keer was dat ik een brood bakte met deze bloem was ik een beetje bang dat ie niet gaar zou worden of te droog zou zijn. Het is toch altijd maar weer afwachten of een nieuw glutenvrij brood met nieuwe bloem lukt. Ik gebruikte daarom fiberhusk (een vezel dat zorgt voor een smeuïg brood), of dit het geheime ingrediënt is, durf ik niet te zeggen, maar de focaccia lukte erg goed. Ik koos ervoor het deeg te mixen met deeghaken in een mixer, maar kneden met de hand gaat ook prima. De focaccia was makkelijk te vormen voor ik ‘m in de oven deed.

Het brood is het lekkerst als ie warm uit de oven komt. Ik bewaarde de focaccia twee dagen in aluminiumfolie en warmde ‘m toen op in de oven met mozzarella en extra Italiaanse kruiden, dat smaakte ook erg goed.

IMG_1797Glutenvrij, biologisch, lactosevrij en suikervrij.

IMG_1798

Ingrediënten

 • 7 gram gist (1 zakje Dr. Oetker)
 • 1 flinke theelepel witte basterdsuiker
 • 200 ml warme (volle) melk
 • 250 gram bloem
 • Halve eetlepel Fiberhusk
 • 1 ei L
 • Halve theelepel baking soda
 • 3 theelepels witte wijn azijn
 • 5 eetlepels olijfolie + extra
 • 1 teentje knoflook
 • Italiaanse kruiden
 • Grof zeezout

Leg bakpapier in een ronde ovenschaal van zo’n 22 cm doorsnee.

Verwarm de oven op 30 graden zodat het deeg kan rijzen. Zet de melk 1 minuut in de magnetron. Meng in een beker de gist, suiker en een scheut van de warme melk. Laat dit even staan, het mengsel zal in volume groter worden. Zeef de bloem, doe dit in een kom met fiberhusk, mix dit goed door elkaar. Doe hierbij het ei, 3 eetlepels olijfolie en de rest van de melk. Mix dit met deeghaken door elkaar. Doe hierbij het gistmengsel en mix met deeghaken tot een plakkerig deeg. Mix de baking soda met de witte wijn azijn en mix dit door het deeg. Vorm met je handen het deeg tot een mooie ronde vorm en leg in de met bakpapier beklede ovenschaal. Leg een natte theedoek over de ovenschaal en laat het deeg 30 à 40 minuten rijzen in een op 30 graden verwarmde oven. Het deeg moet in omvang verdubbeld zijn.

Zet de oven direct nadat je het deeg eruit haalt op 190 graden.

Mix twee eetlepels olijfolie met het in kleine stukjes gesneden knoflook teentje. Maak de achterkant van een pollepel nat en maak hiermee gaten in het deeg. Giet in de gaten het olijfolie knoflook mengsel. Besprenkel het deeg extra met olijfolie en strooi hierover Italiaanse kruiden naar smaak. Zet 35 minuten in de oven die aan het verwarmen is tot 190 graden. Haal brood eruit en besprenkel rijkelijk met zeezout eventueel extra besprenkelen met olijfolie.

Het brood is het lekkerst als ie direct warm wordt gegeten. Lekker om te dippen in olijfolie en zeezout.

IMG_1768

IMG_1789

 

Ik mag drie zakken bloem weggeven!

Voorwaarden winactie

 • Ik kies drie winnaars die de Lieke is vrij bloem thuisgestuurd krijgen.
 • Laat een leuke reactie achter waarin je aangeeft dat je de bloem wilt winnen.
 • Vergeet niet je juiste emailadres in te vullen (alleen zichtbaar voor mij), zodat ik jou kan mailen als je hebt gewonnen. (Mijn mail kan in je spambox terecht komen, houd daar rekening mee).
 • De winactie loopt tot vrijdag 3 juli. Ik zal je mailen voor je adresgegevens, die stuur ik door aan Lieke is vrij zodat zij de bloem kunnen toesturen.

www.liekeisvrij.nl

De producten van Lieke is vrij zijn onder andere te koop bij Eko Plaza.

Dit is een gesponsord artikel.