Glutenvrije Nieuwjaarsrolletjes (kniepertjes)

Het is bijna 1 januari! Bij deze eerste dag van het jaar horen Nieuwjaarsrolletjes (kniepertjes). Ik laat in dit artikel zien hoe je deze rolletjes heel makkelijk glutenvrij maakt.

Ieder jaar zie ik ze weer staan in de supermarkt; de hoge torens met dozen Vegters rolletjes. Een rolletje symboliseert volgens de traditie het nieuwe jaar dat al zijn geheimen nog in zich verscholen heeft. Daarom eten we rolletjes op 1 januari, de eerste dag van het nieuwe jaar. De rolletjes van de supermarkt zijn niet glutenvrij, maar gelukkig zijn ze heel eenvoudig zelf te maken. Om rolletjes te maken heb je een kniepertjesijzer nodig. Ik kreeg deze een paar jaar geleden van mijn moeder, je kunt ze in de meeste elektronica zaken vinden en online.

Ingrediënten (20 à 25 rolletjes)

  • 125 gram roomboter
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 250 ml warm water
  • 250 gram Mehl/ Farine (Schär)

Zet de boter een halve minuut in de magnetron zodat het zacht wordt. Giet het in een kom en zet de mixer aan. Doe hierbij de suiker, de eieren en het water. Doe terwijl de mixer flink draait het meel erbij en mix goed tot een zacht en klontvrij beslag.

kniepertjesijzer 2Zet het ijzer aan op stand 3, mijn ijzer heeft vier standen. Giet een flinke juslepel beslag op het ijzer en klap het ijzer dicht. Het deeg moet als het ware ‘smelten’  op de ijzers. Doet dit het niet, voeg dan wat warm water toe.

Wacht tot het beslag goudbruin is.

IMG_0016Haal de koek snel van het ijzer en rol ‘m om een pollepel. Druk het uiteinde even goed aan en leg het rolletje weg zodat ie knapperig kan worden.

IMG_0023Even wachten en klaar zijn je rolletjes. Voor het echte nieuwjaarsgevoel spuit je er slagroom in. Je kunt de rolletjes prima een week bewaren in een afgesloten bak.

Eet jij met nieuwjaarsdag rolletjes?