Search
Recept

Glutenvrije Nieuwjaarsrolletjes (kniepertjes)

Het is bijna 1 januari! Bij deze eerste dag van het jaar horen Nieuwjaarsrolletjes (kniepertjes). Ik laat in dit artikel zien hoe je deze rolletjes heel makkelijk glutenvrij maakt.

 

Ieder jaar zie ik ze weer staan in de supermarkt; de hoge torens met dozen Vegters rolletjes. Een rolletje symboliseert volgens de traditie het nieuwe jaar dat al zijn geheimen nog in zich verscholen heeft. Daarom eten we rolletjes op 1 januari, de eerste dag van het nieuwe jaar. De rolletjes van de supermarkt zijn niet glutenvrij, maar gelukkig zijn ze heel eenvoudig zelf te maken. Om rolletjes te maken heb je een kniepertjesijzer nodig. Ik kreeg deze een paar jaar geleden van mijn moeder, je kunt ze in de meeste elektronica zaken vinden en online.

 

Hulp bij het rollen

In onderstaande foto’s is visueel zichtbaar hoe je de rolletjes het beste kan maken. Zo wordt Stap 4 in het recept hopelijk een stukje duidelijker!

 

 

HET RECEPT

Glutenvrije Nieuwjaarsrolletjes (kniepertjes)

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediënten

Voor 20 à 25 rolletjes

  • 125 gram roomboter
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 250 ml warm water
  • 250 gram Mehl/ Farine (Schär)

 

Bereidingswijze

  1. Zet de boter een halve minuut in de magnetron zodat het zacht wordt. Giet het in een kom en zet de mixer aan. Doe hierbij de suiker, de eieren en het water. Doe terwijl de mixer flink draait het meel erbij en mix goed tot een zacht en klontvrij beslag.
  2. Zet het ijzer aan op stand 3, mijn ijzer heeft vier standen. Giet een flinke juslepel beslag op het ijzer en klap het ijzer dicht. Het deeg moet als het ware ‘smelten’  op de ijzers. Doet dit het niet, voeg dan wat warm water toe.
  3. Wacht tot het beslag goudbruin is.
  4. Haal de koek snel van het ijzer en rol ‘m om een pollepel. Druk het uiteinde even goed aan en leg het rolletje weg zodat ie knapperig kan worden.
  5. Even wachten en klaar zijn je rolletjes. Voor het echte nieuwjaarsgevoel spuit je er slagroom in. Je kunt de rolletjes prima een week bewaren in een afgesloten bak.

Eet jij met nieuwjaarsdag rolletjes?

24 gedachten over “Glutenvrije Nieuwjaarsrolletjes (kniepertjes)”

    1. Miss Glutenvrij

      Hi, Wat leuk! Veel bakplezier en als je er aan denkt, laat je dan weten of het gelukt is? Welk ijzer er gebruikt is voor dit recept is lastig terug te vinden, aangezien de blog uit 2014 komt. Maar als je zoekt op ‘kniepertjesijzer’, vind je heel veel opties om te kopen, voor goede prijzen.
      Liefs van Miss Glutenvrij

  1. Vorig jaar voor het eerst gemaakt, heerlijk. Onze gv dochter Mare kan niet wachten tot vanmiddag, dan maken we ze weer ??

  2. Vandaag overeenkomstig bovengenoemd recept geprobeerd kniepertjes te bakken, maar ze werden niet knapperig. Per stuk af laten koelen incl. omkeren en dus gestapeld af laten koelen.
    Ook een tweede poging met mix C van Schär wilde niet slagen. Wederom slappe, niet knapperige kniepertjes.
    (Iemand) Enig idee wat de oorzaak van en de oplossing voor ons probleem kan zijn?

  3. Bedankt voor het recept.
    En als je ze niet glutenvrij maakt, wat gebruik je dan voor meel?
    En de suiker vervangen, weet u (of iemand die dit leest) ook maarmee ik dit het beste kan doen?

    1. Miss Glutenvrij

      Als je ze niet glutenvrij maakt kan je tarwebloem gebruiken. Wellicht lukt het met stevia? Maar dat moet je proberen.

  4. Bak ze dit jaar ook suiker is vervangen en water verdubbeld en nu smaken ze zo lekker als die van opoe en er zit vanilleextract in
    Rolletjesbeslag moet net zo dun zijn als pannenkoekbeslag ze worden nu heel snel krokant.

  5. Ik ga ze nu ook voor het 2e jaar zelf bakken. Wat ben ik blij met dit super recept. Nogmaals dank je wel en alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar.

  6. Ipv 250 gr. suiker heb ik er maar 100 ingedaan. Prima te doen, wel iets minder water toevoegen. (compenseert de slagroom ;-))

  7. ih wat ontzettend goed dit! Ieder jaar zit ik verlekkerd te kijken hoe vrienden en familie de glutenvolle rolletjes met slagroom eten, maar nu kan ik lekker meedoen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *