Het is bijna 1 januari! Bij deze eerste dag van het jaar horen Nieuwjaarsrolletjes (kniepertjes). Ik laat in dit artikel zien hoe je deze rolletjes heel makkelijk glutenvrij maakt.
Ieder jaar zie ik ze weer staan in de supermarkt; de hoge torens met dozen Vegters rolletjes. Een rolletje symboliseert volgens de traditie het nieuwe jaar dat al zijn geheimen nog in zich verscholen heeft. Daarom eten we rolletjes op 1 januari, de eerste dag van het nieuwe jaar. De rolletjes van de supermarkt zijn niet glutenvrij, maar gelukkig zijn ze heel eenvoudig zelf te maken. Om rolletjes te maken heb je een kniepertjesijzer nodig. Ik kreeg deze een paar jaar geleden van mijn moeder, je kunt ze in de meeste elektronica zaken vinden en online.
Hulp bij het rollen
In onderstaande foto’s is visueel zichtbaar hoe je de rolletjes het beste kan maken. Zo wordt Stap 4 in het recept hopelijk een stukje duidelijker!
.
24 gedachten over “Glutenvrije Nieuwjaarsrolletjes (kniepertjes)”
Ohh ik krijg hier al helemaal zin in! Mag ik vragen welk welk ijzer heb je gebruikt?
Hi, Wat leuk! Veel bakplezier en als je er aan denkt, laat je dan weten of het gelukt is? Welk ijzer er gebruikt is voor dit recept is lastig terug te vinden, aangezien de blog uit 2014 komt. Maar als je zoekt op ‘kniepertjesijzer’, vind je heel veel opties om te kopen, voor goede prijzen.
Liefs van Miss Glutenvrij
Vorig jaar voor het eerst gemaakt, heerlijk. Onze gv dochter Mare kan niet wachten tot vanmiddag, dan maken we ze weer ??
Leuk :)!
Maak ze nu voor het 3e jaar en ze zijn echt super goed! Top recept.
Fijn! Geniet ervan.
Dan dit evt ook met amandelmeel in plaats van Mehl/Farina van Schär?
Nee dat lukt denk ik niet. Te zware meelsoort.
Vandaag overeenkomstig bovengenoemd recept geprobeerd kniepertjes te bakken, maar ze werden niet knapperig. Per stuk af laten koelen incl. omkeren en dus gestapeld af laten koelen.
Ook een tweede poging met mix C van Schär wilde niet slagen. Wederom slappe, niet knapperige kniepertjes.
(Iemand) Enig idee wat de oorzaak van en de oplossing voor ons probleem kan zijn?
Wellicht het beslag te dik?
Bedankt voor het recept.
En als je ze niet glutenvrij maakt, wat gebruik je dan voor meel?
En de suiker vervangen, weet u (of iemand die dit leest) ook maarmee ik dit het beste kan doen?
Als je ze niet glutenvrij maakt kan je tarwebloem gebruiken. Wellicht lukt het met stevia? Maar dat moet je proberen.
Super lekker om ook ijshoorntjes mee te maken.
Ik heb nog geen beter recept gevonden!
Bak ze dit jaar ook suiker is vervangen en water verdubbeld en nu smaken ze zo lekker als die van opoe en er zit vanilleextract in
Rolletjesbeslag moet net zo dun zijn als pannenkoekbeslag ze worden nu heel snel krokant.
Ik ga ze nu ook voor het 2e jaar zelf bakken. Wat ben ik blij met dit super recept. Nogmaals dank je wel en alvast de beste wensen voor het nieuwe jaar.
Eet lekker! Jij ook de beste wensen.
Ipv 250 gr. suiker heb ik er maar 100 ingedaan. Prima te doen, wel iets minder water toevoegen. (compenseert de slagroom ;-))
Nou dit gaan we dus doen oudjaarsdag samen met gv oliebollen. 1ste jaar glutenvrij.
Groeten Kirsten
Succes!
Super, ik ga vandaag gelijk op zoek naar een kniepertjesijzer.
Zeer goede tip, bedankt.
Mmm!
Zal ik dan toch eindelijk eens een kniepertjes ijzer aanschaffen? Lijkt mij ook heerlijk voor stroopwafels!
Je doet er jaren mee! Echt een top apparaat.
ih wat ontzettend goed dit! Ieder jaar zit ik verlekkerd te kijken hoe vrienden en familie de glutenvolle rolletjes met slagroom eten, maar nu kan ik lekker meedoen!
Geniet ervan!