Recept

Glutenvrije broodjes bapao of bakpao

Vandaag delen we het heerlijke recept voor glutenvrije broodjes bapao of bakpao. Mijn vriend kan er af en toe wel eens een in de magnetron mikken. Zo’n lekker stomend klef broodje bapao. Glutenvrij ben ik ze helaas nog nooit kant en klaar tegengekomen. Producenten lezen jullie mee? Gemiste kans hoor.

 

Daarom rest ons nog maar een ding. Glutenvrije broodjes bapao ‘ook wel bakpao genoemd’ zelf maken. From scratch. We maken een lekkere lading en vriezen alles in zodat we voortaan gezellig kunnen mee snacken als vriendlief weer zo’n heerlijk klef broodje in de magnetron mikt. Yes!!! Wie kookt er mee?

 

HET RECEPT

Glutenvrije broodjes bapao of bakpao

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

IngrediΓ«nten

voor 10 glutenvrije broodjes bapao

  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel djinten
  • 1 theelepel glutenvrije sambal
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 fijn gesnipperde ui
  • 3 eetlepels glutenvrije ketjap manis
  • 1 eetlepel neutrale azijn of asemwater
  • 1 theelepel bruine suiker
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 300 gram gekruid gehakt naar smaak
  • 300 gram glutenvrije witte broodmix
  • 6 gram gedroogde gist
  • scheutje zonnebloemolie
  • mespunt zout
  • 175 ml lauw water

Benodigdheden

  • muffin of cupcakevorm
  • vershoudfolie
  • bakpapier
  • stoompan (of een stalen vergiet)

Bereidingswijze

De vulling

  1. Maak een schaaltje met daarin alle kruiden, sambal en de knoflook.
  2. Maak een schaaltje met daarin de ketjap, suiker en azijn.
  3. Snipper de ui en fruit deze in een wok of braadpan.
  4. Bak het gehakt rul in de wok samen met de ui.
  5. Voeg de droge kruiden toe en meng bak deze kort mee.
  6. Voeg de ketjap, azijn en suiker toe.
  7. Voeg 2 a 3 eetlepels tomatenpuree toe.
  8. Meng alles goed in de wok en voeg een kopje water toe.
  9. Blijf bakken tot het water deels verdampt is. 10 minuten ongeveer.
  10. Laat het gehaktmengsel afkoelen.

Deeg

  1. Meng de broodmix met de gist en het zout.
  2. Maak een kuiltje en schenk daarin het warme water en een scheutje olie.
  3. Als het water is opgenomen, mix je het deeg met een (hand)mixer.
  4. Dek het deeg af met vershoudfolie en laat minstens 30 minuten rijzen.

Bapao’s vormen en stomen

  1. Leg alvast wat stukken vershoudfolie klaar.
  2. Haal het deeg uit de kom en verdeel het in kleine stukken. Ongeveer 10 bolletjes.
  3. Druk met je hand het kleine bolletje deeg plat.
  4. Leg het deeg op de vershoudfolie.
  5. Met je hand maak je van het deeg een soort kommetje waarin je een schepje vulling plaatst.
  6. Voorzichtig breng je de uiteinden van het deeg bijeen in een draaiende beweging.
  7. Ik plaats de broodjes daarna met folie en al in de muffinvorm.
  8. Zorg dat alle randen goed dichtzitten.
  9. Maak een schone theedoek vochtig en leg op de broodjes in je muffinvorm.
  10. Laat de vorm nogmaals 30 minuten rijzen.
  11. Breng water aan de kook in de stoompan. Voor extra smaak kun je een of twee bouillon blokjes aan het water toevoegen.
  12. Je kunt ook een ijzeren vergiet op een gewone pan plaatsen. Let op! Geen plastic vergiet gebruiken.
  13. Knip van een rol bakpapier vierkantjes van ongveer 15 bij 15 cm
  14. Verwijder de vershoudfolie en vervang met wat bakpapier. Leg ze voorzichtig in de stoompan.
  15. Ongeveer 15 to 20 min stomen en dan is je glutenvrije bapao is klaar.

Invriezen en opwarmen

  1. Laat je broodjes eerst helemaal afkoelen en verpak ze individueel. Ze kunnen gewoon in de vriezer.
  2. Om de broodjes weer op te warmen gebruik ik de magnetron. Ik warm ze in ongeveer 2 minuten in het zakje zo uit de vriezer weer op. Het zakje gaat dan bol staan maar dat is niet erg. Let goed op! De broodjes zijn heel erg heet vanbinnen.

Wij eten de broodjes graag met zoete chilisaus. We maken ook wel eens een vulling met garnalen of met kip. Dan vervangen we het gehakt gewoon met gepelde garnalen die ik kort in de keukenmachine pureer of met kipgehakt. Dat is ook erg lekker. Ik serveer de broodjes bapao dan met verse koriander en een mangochutney.

Op zoek naar nog meer lekkere recepten? Klik dan eens hier.

Ga jij ze maken? Wat voor vulling kies jij?

 


 

Dit recept is gemaakt door Emmelou Green van Bakers and Fakers. (I.M. 2022).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *