Recept

Glutenvrije Kardemom Rolls Met Amandelspijs

Sinds het maken van de glutenvrije Zweedse semlor ben ik helemaal verkocht aan de combinatie van de smaken van kardemom en amandelspijs. Aangezien het deze week Semla Dag was in Zweden, zag ik ze weer overal langs komen op Instagram. Daarom werd het tijd voor een nieuw recept met deze smaken. Het resultaat waren deze glutenvrije kardemom rolls met amandelspijs!

 

Cinnamon Rolls maar dan anders

Cinnamon Rolls zijn helemaal hip, vooral tijdens de wintermaanden. Kruidig en zoet, dat is wat een zoetigheid echt winters maakt. Je ziet het overal terugkomen: in koffie als een Pumpkin Spice Latte, koekjes met speculaaskruiden en baksels met kaneel en koekkruiden. In een koekkruidenmix zit ook altijd kardemom. En echt, bij deze glutenvrije kardemom rolls is de combinatie met amandelspijs is gewoon perfect!

 

Glutenvrije Kardemom Rolls bewaren

Ze zijn echt het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn uit de oven, maar je kan ze ook makkelijk even los opwarmen in bijvoorbeeld de airfryer. Bewaar ze in een luchtdicht bakje tot drie dagen. De frosting kan je het best pas op de kardemom rolls doen het moment voordat je ze gaat eten. Mocht je de frosting dus al van tevoren maken, bewaar dit dan in een los bakje.

HET RECEPT

Glutenvrije kardemom rolls

Glutenvrije Kardemom Rolls Met Amandelspijs

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediënten

Deeg

  • 500 gram Schär Mix B Broodmix
  • 1 tl bakpoeder
  • 100 gram suiker
  • 1 tl zout
  • 1 zakje vanillesuiker of 1 tl vanille-extract
  • 7 gram instant gist
  • 450 ml lauwwarme melk
  • 1 ei
  • 50 gram zachte boter

Vulling

  • 50 gram amandelspijs (deze van AH is glutenvrij)
  • 50 gram (bruine) suiker
  • 1,5 tl kardemom
  • 1,5 tl kaneel
  • scheutje melk

Topping

  • 100 gram kokosyoghurt
  • OF gewoon wat slagroom 🙂

Nodig

  • deegroller
  • ovenschaal

Instructies

Deeg

Activeer de gist door dit te roeren door 200 ml lauwwarme melk en een klein schepje suiker. Goed doorroeren en een paar minuten apart zetten, tot je schuim ziet ontstaan.

Meng de droge ingrediënten, dus de Schär Brood Mix, bakpoeder, zout, vanille-extract en suiker in een grote kom en voeg hierna het gistmengsel, ei en zachte boter toe. Kneed dit met de hand of een machine tot een egale massa goed door.

Nu is het tijd om het deeg te laten rijzen: Vorm een bol en laat dit een uur op een warme plek rijzen, afgedekt met een warme vochtige theedoek. (Dit kan ook in de oven op lage stand, 50 graden)

Vulling

Ondertussen kan je vast de vulling klaarmaken. Mix alle ingrediënten door elkaar en maak de amandelspijs zo fijn mogelijk met je handen of met een vork. Voeg een scheutje melk toe tot het een dik papje is.

Rollen maar!

Na dit uur is het deeg in omvang toegenomen. Bedek je werkblad met wat glutenvrije bloem of wat Schär Mix en rol het uit tot een langwerpige rechthoek, ongeveer 1,5 cm dik. Spreid over het geheel een dun laagje van de vulling, zodat al het deeg bedekt is.

Rol het deeg voorzichtig op over de korte zijde van het deeg. Dit kan met behulp van een siliconen pannenlikker bijvoorbeeld. Rol niet te strak, laat ruimte voor de vulling.

Vet een ovenschaal in met wat boter en snijd de deegrol met een scherp mes in rolletjes van ongeveer 4 cm dik. Leg deze in de ovenschaal met wat ruimte ertussen. Dek vervolgens de ovenschaal af en laat de rolletjes nog 30 minuten rijzen.

Hierna kan je ze afbakken. Doe dit op 180 C voor 30 minuten.

Ze zijn warm het allerlekkerst. Omdat de broodjes van zichzelf zoet zijn, is een topping van kokosyoghurt perfect hierbij, maar iets anders kan natuurlijk ook! Geniet!

Maak jij wel eens zelf glutenvrije cinnamon rolls? Of varieer je wel eens, net als wij? Laat het weten in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *