Recept

Glutenvrije loempia maken

Vinden jullie de geur van de loempia’s uit het karretje van het loempiavrouwtje ook altijd zo lekker ruiken? Ik wel! Ik ben dol op loempia’s en omdat ze niet glutenvrij op elke hoek van de straat te koop zijn, maakte ik ze zelf. En het is helemaal niet moeilijk.

 

Rijstvellen

Mijn moeder gaf me laatst rijstvellen. De vellen ruimde ze op, omdat ze de aankomende tijd geen loempia’s meer gaat maken en ik mocht ze hebben. Ik ben dol op loempia’s en samen met mijn zusje ging ik aan de slag. Zij had al een keer loempia’s gemaakt en had van die keer nog een zakje (loempia)groente in de diepvries liggen: geraspte wortel, geraspte prei, geraspte ui en taugé. Mihoen had ik nog in de kast liggen. Een loempia heeft niet een standaard vulling, maar omdat wij deze ingrediënten nog in huis hadden, gebruikten wij dit.

 

glutenvrije loempia maken 1

glutenvrije loempia 2

 

HET RECEPT

Glutenvrije Loempia

Glutenvrije loempia maken

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediënten voor 10 loempia’s

  • 10 Rijstvellen/ rijstpapier
  • Wortel
  • Prei
  • Ui
  • Taugé
  • Mihoen
  • Ei

Werkwijze

De groente moet je eerst even kort bakken in een klein beetje olie, dit had Magriet al gedaan voordat ze de groente invroor, dus dat hoefden wij niet meer te doen. Gebruik de hele wortel, prei en ui en rasp/snij dit in stukjes. Wat je over houdt, kun je invriezen. Taugé kun je in een bakje in de supermarkt kopen, bij de groenteboer of op de markt, bak dit ook allemaal. De mihoen maak je volgens de verpakking, wij gebruikten een vierde van een pak met twee van die stroken er in. De rijstvellen koop je bij de toko. Het ei doe je in een bakje en kluts je even, dit gebruik je om je loempia dicht te ‘lijmen’.

OOK LEKKER: Je kunt ook andere groente gebruiken zoals kool en bamboescheuten en omeletreepjes er in schijnt ook lekker te zijn. Wij maakten vegetarische loempia’s, maar garnalen of kipfiletstukjes er in is ook heel lekker.


1. Gebruik een bakje waar de rijstvellen plat inpassen, doe hier warm (niet kokend) water in en leg je rijstpapier hier even in tot ie slap is. (Wij gebruikten een deksel van een beslagkom.)
2. Leg in het midden een hoopje groente en een hoopje mihoen zoals op de foto. Dit gaat op gevoel, iets meer of minder is geen ramp, maar probeer even veel in elke loempia te doen. Dan zijn al je loempia’s even groot.
3. Pak het vel vast aan het uiteinde.
4. Rol dit over het de groenten en mihoen heen.

5. Rol tot het midden.
6. Pak de rechterzijkant en leg dit over het rolletje heen, doe dit links ook zodat beide punten op het rolletje zijn geplakt.
7. Rol nu verder tot je een stukje vel overhoudt aan het einde.
8. Smeer het achterste stukje vel in met een bakkwastje met ei en plak dit vast aan het rolletje.

Om de loempia’s te bakken, gebruikten wij een frituurpan gevuld met zonnebloemolie die we buiten neerzetten. Wij hadden zo’n drie flessen olie nodig om tot het ‘max’ streepje te komen. Ik ben tot twee maal toe naar de supermarkt geweest voor meer olie, dus koop genoeg! Je kunt de loempia’s ook bakken op het fornuis in een pan met olie. Hiervoor heb je minder olie nodig, maar realiseer je wel dat je de loempia’s door het hele huis zult ruiken en de kleding die je aan hebt meteen de was in kan. Een frituurpan buiten is schoner en voorkomt nare luchtjes in huis.

 

Heb jij dit recept geprobeerd? Wij horen graag wat je ervan vond. Deel het in een reactie onder deze post.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *