Recept

Glutenvrije loempia’s van rijstvellen

Loempia’s zijn oorspronkelijk glutenvrij maar de loempia’s die we in Nederland kopen bevatten meestal toch tarwe. Vandaag het recept voor glutenvrije loempia’s gemaakt met rijstvellen. Geen frituurpan nodig!

 

Sinds kort maak ik zelf deze glutenvrije loempia’s die niet in de frituurpan hoeven. En ze zijn een hit! Men, wat zijn deze jongens lekker. Standaard bij elke pan nasi die ik maak, vouw ik ook een aantal loempia’s in elkaar. Ik vind ze zelf het lekkerste met hamblokjes of garnaaltjes, maar vegetarisch gevuld of met een ander soort vlees of vis als vulling, kan natuurlijk ook.

 

De rijstvellen koop ik bij de Toko. Daar krijg je veel meer vellen voor minder geld dan bij de supermarkt. Je hebt ze in vierkant en ronde vorm, beiden zijn prima.

HET RECEPT

Glutenvrije loempia’s van rijstvellen

Print het recept
mail het recept
in het recept
Print het recept
mail het recept
in het recept

Ingrediënten

Dit recept is voor 6 loempia’s

  • 3 eieren
  • Scheut melk
  • Zout & peper
  • Klontje boter om de omelet in te bakken
  • 1 el zonnebloemolie + extra om in te bakken
  • 1 Bosui
  • 250 gr Chinese wokgroente
  • 2 el sweet chili sauce (Inproba) + extra
  • 100 gram hamreepjes/ -blokjes/garnaaltjes (vegetarisch? dan laat je dit ingrediënt weg)
  • 12 rijstvellen

Werkwijze glutenvrije loempia’s

  1. Mix drie eieren met melk, zout en peper. Doe roomboter in een koekenpan en maak een omelet.
  2. Laat de omelet afkoelen en snij in reepjes van zo’n 1 cm.
  3. Snij het bosuitje in ringetjes. Verwarm een koekenpan met de zonnebloemolie en bak hierin even de bosui. Doe hierbij de Chinese wokgroente. Voeg 2 eetlepels chilisaus toe en bak alles even.
  4. Pak een diep bord/schaal waar het rijstvel helemaal in past. Vul dit bord met warm water uit de kraan.
  5. Leg in het bord één voor één de rijstvellen tot het vel wat zachte is en je ‘m goed kan buigen (doe de vellen niet tegelijk in het warme water, dan krijg je snot).
  6. Maak een schone theedoek nat. Hier leg je het rijstvel op dat je in het water in het bord hebt gedaan. Dep het rijstvel iets droog met een andere schone theedoek.
  7. Vul het rijstvel door in het midden een klein handje van het wokgroente mengsel te leggen, een paar stukjes ei en een klein handje hamblokjes/garnaaltjes. Leg niet teveel vulling in het midden want dan krijg je de loempia niet meer dicht.
  8. Vouw nu één voor één de randen van het rijstvel naar binnen (een foto uitleg staat hier).
  9. Maak een nieuw rijstvel nat en leg deze op de natte theedoek. Leg het opgevouwen pakketjes met de open randen naar beneden op het rijstvel. Vouw vervolgens de randen weer dicht.
  10. Maak met de rest van de ingrediënten de andere vijf loempia’s.
  11. Verwarm flink wat zonnebloemolie in een koekenpan. Bak hierin de loempia’s tot de buitenkant goud bruin is.
  12. Laat even uitlekken op wat keukenpapier.
  13. Je loempia’s zijn klaar.

Dit recept is gemaakt door Emmelou Green van Bakers and Fakers. (I.M. 2022).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *